Martiriul lui Adrian Nastase (Opinii)

Marti, 26 Iunie 2012, ora 16:05
2052 citiri
Martiriul lui Adrian Nastase (Opinii)
Foto: RTV

Nu stiu ce se va fi intamplat in seara fatidica in care am fost anuntati ca Adrian Nastase a incercat sa-si puna capat zilelor. Daca a fost sau n-a fost o incercare "pe bune" sau doar o farsa in spirit romanesc, precum s-a dovedit a fi fost zisa "revolutie" din neuitatul decembrie.

Romanii sunt o rasa simtitoare si credula, cred a sti unii manipulatori de constiinte, si sunt lesne dispusi sa-si ajusteze convingerile atunci cand sunt abordati la sentiment.

Este posibil ca Adrian Nastase sa nu fi rezistat socului de a se vedea, precum un infractor de rand, cu niste politisti la poarta, pregatiti sa-i puna catusele de rigoare si-apoi sa-l transporte la mititica. Este plauzibil ca pe sus-numitul sa-l fi atins o pala dintr-o demnitate regasita si aceasta sa-l fi determinat sa faca un gest care putea sa-i fie fatal. Poate insa ca mana i-a tremurat la presentimentul ca avea sa se desparta definitiv de o viata care mai poate sa-i ofere niscaiva delicii. Poate ca barbatia i-a disparut fara veste, la fel de iute, precum a aparut.

Dupa cum nu este exclus ca totul sa nu fi fost decat o facatura, atent si minutios elaborata pentru a transforma un delincvent intr-un posibil martir, spre gloria sa si a partidului sau. Argumente sunt si in acest sens si ele au fost cu prisosinta enuntate pe mai toate canalele media, cu exceptia celor dedicate "eroului". Cele ce s-au intamplat in zilele de dupa momentul zero sunt argumente solide in aceasta directie.

Viitorul ne va demantela, incetul cu incetul, ce s-a intamplat de fapt, iar farsa, daca a fost asa ceva, nu va putea fi escamotata prea multa vreme, iar adevarul va iesi la suprafata asemenea untdelemnului deasupra apei. Iar cei care au regizat-o, eventual, vor plati pretul iluziei ca mistificarile au picioare suficient de lungi pentru ca sa fie definitiv identificate cu adevarul.

In orice caz insa, Adrian Nastase nu poate fi metamorfozat intr-un erou si intr-un simbol al luptei sfinte impotriva "dictaturii" basesciene. Oricare dintre scenarii ar fi fost cel adevarat, el nu poate sa sara peste propria sa umbra si peste conditia care i-a fost conferita de cea mai inalta instanta. Adrian Nastase nu este un martir si nu va putea sa mai fie vreodata. Nici macar daca, Doamne fereste, ar mai exista o noua tentativa, precum cea pe care a depasit-o.

El este si va ramane, ceea ce a fost, adica un politician remarcabil, cu aptitudini si merite incontestabile intr-o anumita perioada a existentei noastre comune, dar, in acelasi timp, o persoana care n-a rezistat tentatiilor puterii, care a bagat mana mai adanc decat a fost lumea dispusa sa tolereze si care a platit apoi pretul lipsei sale de masura. Atat si nimic mai mult.

Ca a fost culpa sa exclusiva sau ea poate fi imputata macar partial si anturajului sau apropiatilor sai nu mai are prea multa importanta. Turcul plateste. Iar daca personajul se va consola cu ideea ca oricum cariera sa politica se apropia de amurg, pedeapsa va trece mai usor si fara prea multe suspine.

Este, oricum, pagubos pentru cei ce au tentatia de a-i plange pe umar sa incerce sa-l transforme in ceea ce nu este, de fapt. Se pot intelege impulsurile omenesti generate de ideea de prietenie si de un trecut comun (ca sa nu zicem idealuri), se poate admite si sentimentul de solidaritate cu cel aflat in suferinta, dar acest fapt nu trebuie sa se transforme in incercarea de a face albul, negru si viceversa.

Adrian Nastase nu este decat un politician apartinand, cu bune si cu rele, unui trecut ireversibil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, joi, 18 aprilie, la Realitatea Plus, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere...
#Adrian Nastase spital, #Nastase ancheta medic, #Nastase impuscat, #Nastase condamnat , #impuscat