Renate Weber: As privi cu ingaduinta gestul lui Rus de a-l suna pe Nastase

Luni, 25 Iunie 2012, ora 12:01
2444 citiri
Renate Weber: As privi cu ingaduinta gestul lui Rus de a-l suna pe Nastase

Adrian Nastase nu are inca statutul de detinut. Chiar daca ar fi internat intr-un spital-penitenciar, el ar sta acolo pe o durata limitata de timp, in timp ce PSD are reactii emotionale prelungite, este de parere europarlamentarul PNL Renate Weber.

"As privi cu o oarecare ingaduinta gestul ministrului de Interne, Ioan Rus, de a-l suna pe Nastase", a mai spus Weber, completand ca presedintele Consiliului National al PSD ar trebui sa-si dea demisia de onoare, pentru ca probabil partidul nu va face un gest de inlaturare.

Renate Weber explica statutul juridic actual al fostului premier: "Adrian Nastase a fost condamnat de o instanta, decizia este definitiva, deci cu siguranta are statutul de condamnat. In opinia mea, el nu are inca statutul de detinut, pentru ca asa este procedura. (...) In cazul Adrian Nastase, mandatul de executare nu s-a mai finalizat, pentru ca a intervenit tentativa de sinucidere, el inca nu a inceput executarea pedepsei".

Spitalul-penitenciar tot inchisoare e

Intrebata daca Adrian Nastase ar trebui trimis la inchisoare sau internat intr-un spital-penitenciar, Renate Weber a raspuns: "Si spitalul-penitenciar tot inchisoare este, pentru ca e parte a acestui sistem.

Eu din cate stiu din experienta de avocat, orice persoana preluata pentru a executa o pedeapsa, in principiu, daca persoana este intr-o stare de sanatate in ordine, este dusa mai intai in arestul Politiei, dupa care este transferata la penitenciar.

Daca Adrian Nastase va fi dus direct la un spital-penitenciar, acesta face parte din sistemul penitenciar romanesc, deci este exact acelasi lucru ca o inchisoare. De fapt, oricum, intr-un spital-penitenciar se sta pe o durata limitata de timp, atat cat impune rezolvarea starii de sanatate".

Renate Weber observa ca PSD este inca in "faza reactiilor emotionale".

"Eu constat ca suntem in faza unor reactii emotionale mai puternice sau mai putin puternice, reactii emotionale care se prelungesc, pentru ca toata aceasta stare de incertitudini sau de cuvinte grele intr-un sens sau in altul se prelungeste si ea.

(...) Avem insa de luat in calcul o situatie: faptul ca Adrian Nastase are o pozitie, pe care cred ca inca o are intr-una din structurile de conducere ale PSD. Or in acest moment, exista o decizie definitiva de condamnare si cred ca aceasta nedisociere nu ar trebui sa priveasca pozitia domnului Nastase de conducere. Poti sa nu te disociezi pe plan uman, dar cred ca din punctul de vedere al pozitiei pe care domnul Nastase o are, se va impune o demisie de onoare a dumnealui, pentru ca probabil ca PSD-ul nu va face un gest de inlaturare".

Ministrul Rus nu da telefon oricarei persoane care urmeaza sa fie incarcerata

Renate Weber spune ca a surprins-o placut "faptul ca, intr-adevar, intentia a fost de punere de executare deindata. Acum, faptul ca domnul Rus ca ministru l-a sunat si i-a oferit niste variante... evident ca nu pot sa ma gandesc ca in acelasi timp ministrul da telefon oricarei persoane care urmeaza sa fie incarcerata, dar in acelasi timp, vorbim totusi si de o persoana care a ocupat o functie in stat, nu in sensul de a face o discriminare in sens pozitiv pentru acesta, ci in sensul in care atentia media era foarte mare, erau deja foarte multi reporteri in fata casei si atunci, pentru evitarea unor incidente neplacute, poti sa te gandesti ca un astfel de gest, 'vin, te iau si mergeti direct la locul de detentie', parca l-as privi cu o oarecare ingaduinta, pentru ca pana la urma, ceea ce era important, era sa ajunga la locul de detentie.

Eu stiu ca ne-am obisnuit in ultimii ani, parca vrem sa reinviem asa putin in Romania niste sentimente medievale, cand oamenii erau in piata publica fie trasi pe roata, fie arsi pe rug, adica noi ne-am obisnuit mult prea mult sa vedem persoane luate de mascati, cu catuse, plimbate prin fata camerelor de televiziune, ceea ce mie nu mi se pare in ordine.

Spun cu tarie: si o persoana condamnata, indiferent cine, are dreptul la demnitate! Spectacolele acestea mediatice nu cred ca sunt potrivite, dimpotriva. Banui ca in cazul acestui telefon a fost vorba de asa ceva. Nu este un gest ilegal, nu vad ilegalitatea. Sigur ca putem discuta daca a fost perfect moral. Eu cred ca a incercat sa-i ofere lui Adrian Nastase o solutie de a fi dus intr-un loc de detentie, dar cu cu aceasta grija pentru demnitatea persoanei condamnate", conchide Renate Weber.

Intrebat la Romania TV cand a sunat ultima oara, inainte de Adrian Nastase, o persoana condamnata definitiv, ministrul de Interne, Ioan Rus, a raspuns: "Tot ce eu am facut e perfect legal si cu scopul de a respecta si de a duce la indeplinire o hotarare judecatoreasca".

Cititi mai multe despre Renate Weber: As privi cu ingaduinta gestul lui Rus de a-l suna pe Nastase; sa nu reinviem sentimentele medievale!, pe RFI Romania

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Renate Weber Rus sunat Nastase, #Ioan Rus sunat Adrian Nastase, #Adrian Nastase internat Spitalul Floreasca , #impuscat