Ziare.com

Adrian Nastase ar putea fi eliberat conditionat - pe ce mizeaza

de Diana Toea
Joi, 03 Iulie 2014, ora 15:48

   

Adrian Nastase ar putea fi eliberat conditionat - pe ce mizeaza
Fostul premier Adrian Nastase, condamnat la patru ani si sase luni de inchisoare, ar putea fi eliberat conditionat, dupa ce comisia Penitenciarului Jilava, unde acesta isi executa pedeapsa, a inceput evaluarea dosarului sau.

Avocatul lui Nastase, Ion Cazacu, a explicat, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, ca nu este vorba despre o cerere de eliberare conditionata, ci despre o procedura standard de analiza a dosarelor, care se aplica in cazul tuturor detinutilor.

"Comisia evalueaza cat din pedeaspa s-a executat si daca persoana respectiva, prin comportamentul si activitatea din penitenciar, poate beneficia de eliberarea conditionata", a precizat Cazacu.

Acesta a spus ca membrii comisiei iau in calcul, mai intai, daca s-a executat condamnarea prevazuta de lege, iar in cazul lui Adrian Nastase vorbim despre o treime din pedeapsa, tinand cont de varsta.

Noul Cod Penal prevede ca persoanele de peste 60 de ani sa execute o treime din totalul pedepsei, in conditiile in care condamnarea primita este mai mica de zece ani de inchisoare.

Adrian Nastase mai primeste 6 luni de inchisoare (Video)

De mentionat este faptul ca fostul premier a executat pana acum un an si doua luni din pedeapsa totala de patru ani si sase luni, primita dupa contopirea dosarelor "Zambaccian" si "Trofeul Calitatii" si dupa aplicarea unui spor de pedeapsa de sase luni cerut de DNA.

Cate zile castiga pentru o carte scrisa

Cazacu a mai explicat ca la zilele executate pana in prezent se adauga si "zilele castigate" pentru activitati intelectuale intreprinse in penitenciar, "care se finalizeaza cu o lucrare stiintifica".

"Din cate stiu, actualul regulament al penitenciarului spune ca pentru o lucrare stiitifica castigi 30 de zile, care se iau in calcul ca fiind executate", a mentionat reprezentantul legal al lui Nastase.

Acesta a mai spus ca, daca toate conditiile sunt indeplinite, comisia face o propunere de eliberare conditionata, care ajunge in instanta, judecatorii fiind cei care dau o sentinta finala. Totusi, in urma evaluarii dosarului, exista si posibilitatea ca membrii comisiei sa dea un aviz negativ eliberarii conditionate.

Nastase risca inca un an de inchisoare: M-am gandit sa renunt la cetatenia romana

Adrian Nastase a primit un spor de pedeapsa de sase luni, la sfarsitul lui iunie, potrivit unei decizii definitive si irevocabile luate de judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti (CAB).

Astfel, magistratii au decis ca fostul premier sa mai stea inca sase luni in inchisoare, perioada ce s-a adaugat pedepsei de patru ani pe care a primit-o in urma contopirii dosarelor "Zambaccian" si "Trofeul calitatii".

Decizia CAB a venit dupa ce procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au cerut aplicarea unui spor de pedeapsa de un an la totalul de patru ani de inchisoare, din care Adrian Nastase a executat deja un an si doua luni.

De ce a cerut DNA un spor de pedeapsa de un an pentru Adrian Nastase (Video)

Pentru ce a fost condamnat fostul premier

Adrian Nastase a fost condamnat pe 6 ianuarie 2014 de Inalta Curte de Casatie si Justitie la patru ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita si trei ani pentru santaj in dosarul "Zambaccian". De asemenea, el a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de inchisoare in dosarul "Trofeul calitatii", din care a efectuat opt luni de detentie, fiind eliberat conditionat.

In dosarul "Zambaccian", Adrian Nastase a fost acuzat ca a primit de la fostul sef al ISC Irina Jianu, in perioada 2002-2004, in mod direct si prin intermediul sotiei sale, Dana Nastase, foloase necuvenite in valoare de aproximativ 600.000 de euro, constand in bunuri importate din China si contravaloarea unor lucrari efectuate la imobilele din localitatea Cornu si Bucuresti.

In dosarul "Trofeul calitatii", Adrian Nastase a fost acuzat ca in anul 2004 s-ar fi folosit de "influenta sau autoritatea functiei de presedinte al unui partid" pentru organizarea unui simpozion intitulat "Trofeul calitatii in constructii" cu scopul strangerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, la care urma sa participe.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1891 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Toarasi, io nam nimic inpotriva casal libereze codintionat,

da cel mai bine ar fi casa astepte pana intra si dom doctor Victor Ponta, casa aibe cine sa semneze procesu verba da predare-primire !

SA TRAITI !

P.S. Comisia evalueaza cat din pedeaspa s-a executat si daca persoana respectiva, prin comportamentul si activitatea din penitenciar, poate beneficia de eliberarea conditionata", a precizat Cazacu.

Acesta a spus ca membrii comisiei iau in calcul, mai intai, daca s-a executat condamnarea prevazuta de lege, iar in cazul lui Adrian Nastase vorbim despre o treime din pedeapsa, tinand cont de varsta.

Noul Cod Penal prevede ca persoanele de peste 60 de ani sa execute o treime din totalul pedepsei, in conditiile in care condamnarea primita este mai mica de zece ani de inchisoare.

 

Literatura si puscaria (2)

Iacata si Nascase intra in clubul stralucitelor minti ale literaturii care au avut probleme cu legea , alaturi de Cervantes, Voltaire, Soljenitin, cu prilejul terminarii cartii autobiografice Amr-ul e’n scadere ca si spuma de la bere - hai Liberare !

 

Bombonica chiar vrea sa iasa...?baietii il vor inca...

dar si Ponta si Mazare ii duc dorul la pat!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor