Adrian Nastase, condamnat model - trei carti si opt recompense dupa gratii

Marti, 29 Iulie 2014, ora 19:52
10635 citiri
Adrian Nastase, condamnat model - trei carti si opt recompense dupa gratii

Magistratii Judecatoriei Sectorului 4 arata in motivarea eliberarii conditionate a fostului premier Adrian Nastase ca acesta a avut "un comportament foarte bun in detentie", a scris trei lucrari stiintifice si a fost recompensat de opt ori.

"Potrivit caracterizarii atasate la dosar, petentul condamnat a participat in mod constant la activitatile de educatie si asistenta psihosociala desfasurate la nivelul sectiei de detinere, implicandu-se cu precadere in actiuni de instruire si influentare pozitiva a celorlalte persoane private de libertate.

Totodata, urmare a participarii la activitatile de educatie a fost recompensat de opt ori, fara ca pe intreaga perioada de detentie sa fi fost sanctionat disciplinar. A publicat trei lucrari stiintifice (in decembrie 2012, mai 2014 si iunie 2014) pentru care s-au considerat 105 zile executate din durata pedepsei.

Toate aceste aspecte ultim mentionate in referire la petentul condamnat formeaza instantei opinia ca pe parcursul detentiei comportamentul petentului condamnat a fost unul foarte bun, asa cum si unitatea de penitenciar a apreciat in caracterizarea inaintata la dosar", se arata in motivarea instantei, citata de Mediafax.

Inca un pas spre libertate - Adrian Nastase ar putea fi eliberat conditionat

De asemenea, instanta a mai transmis ca "exista premisele ca timpul executat a fost suficient pentru reeducarea condamnatului".

"Acesta, prin participarea activa la programele desfasurate in vederea pregatirii graduale pentru liberare, si-a format si consolidat o atitudine corecta fata de valorile sociale, fata de ordinea de drept si fata de regulile de convietuire sociala, scopul preventiv si educativ al pedepsei fiind atins, iar functiile de exemplaritate si eliminare temporara ale pedepsei fiind indeplinite, astfel incat in viitor sa se incadreze intr-o viata normala, parasind campul infractional", mai motiveaza magistratii.

Astfel, Adrian Nastase se incadreaza in art. 59 al vechiului Cod Penal, mai favorabil, care prevede ca "poate fi liberat conditionat condamnatul care a executat fractia de pedeapsa prevazuta in mod obligatoriu de lege, este disciplinat, staruitor in munca si da dovezi temeinice de indreptare, tinandu-se seama si de antecedentele penale".

Fractia de pedeapsa reprezinta o treime, in cazul condamnatilor trecuti de 60 de ani, daca pedeapsa nu depaseste 10 ani de inchisoare.

Nastase, in fata judecatorilor: Nu voi recunoaste acuzatiile nici daca DNA cere 10 ani de inchisoare

Judecatorii au decis, miercuri, ca fostul premier Adrian Nastase poate fi eliberat conditionat din inchisoare. Decizia nu este inca definitiva si nici executorie, iar DNA a anuntat deja ca va face recurs in acest caz.

Avocatul sau, Ioan Cazacu, a precizat ca fostul premier a petrecut 576 de zile in spatele gratiilor, care reprezinta mai mult decat cele 548 de zile necesare pentru a fi pus in discutia comisiei de eliberare conditionata.

La sfarsitul lunii iunie, Adrian Nastase a primit un spor de pedeapsa de sase luni de inchisoare. In total, in urma contopirii pedepselor din dosarele "Zambaccian" si "Trofeul Calitatii", Adrian Nastase are de executat patru ani si sase luni de inchisoare.

Pe 6 ianuarie 2014, Adrian Nastase a fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie la patru ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita si trei ani pentru santaj in dosarul "Zambaccian". De asemenea, el a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de inchisoare in dosarul "Trofeul calitatii", din care a efectuat opt luni de detentie, fiind ulterior eliberat conditionat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#motivare eliberare Adrian Nastase, #Adrian Nastase eliberat conditionat , #inchisoare