Adrian Nastase, mai putine zile in inchisoare - i s-a redus pedeapsa

Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 09:42
8979 citiri
Adrian Nastase, mai putine zile in inchisoare - i s-a redus pedeapsa

Adrian Nastase va petrece mai putine zile de inchisoare, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a decis definitiv, miercuri, sa i se scada din pedeapsa cele sapte zile de spitalizare de la Spitalul Floreasca.

Astfel, cele sapte zile petrecute de Adrian Nastase la Spitalul de Urgenta Floreasca se vor considera executate, din pedeapsa de doi ani de inchisoare la care a fost condamnat in dosarul "Trofeul Calitatii".

Din cei trei judecatori, unul a fost impotriva reducerii pedepsei, conform Romania Tv. Decizia Curtii de Apel Bucuresti este definitiva si irevocabila.

"Este o decizie corecta, este o aplicare corecta a legii. Cele sapte zile ii vor folosi domnului Nastase cand comisia va calcula termenul pentru eliberarea conditionata", a declarat avocatul lui Nastase, Ion Cazacu.

In 2 octombrie, Tribunalul Bucuresti a respins cererea fostului prim-ministru Adrian Nastase, el contestand decizia la Curtea de Apel.

In opinia acuzarii, perioada de spitalizare nu poate fi calculata ca executata daca persoana condamnata isi provoaca afectiunile pentru care necesita internare.

Nastase a cerut eliminarea din condamnarea sa la doi ani de inchisoare dispusa in dosarul "Trofeul calitatii" a zilelor in care a stat internat, respectiv din 20 pana in 26 iunie 2012.

Argumentele lui Nastase

Avocatul lui Adrian Nastase a spus ca la momentul la care clientul sau a incercat sa se sinucida avea in posesie ori el, ori membrii familiei sale cel putin o copie a mandatului de executare a pedepsei emis de instanta, ceea ce inseamna ca de la acel moment ar fi inceput executarea condamnarii.

Avocatul a aratat ca de la acel moment Nastase a fost in permanenta atat sub supravegherea politistilor de la Serviciul Urmariri din Politia Capitalei, cat si a celor de la Directia de Retinere si Arest Preventiv.

In final, condamnatul Adrian Nastase a sustinut ca este mai mult o chestiune de principiu solicitarea sa de a-i fi considerate ca efectuate zilele de spitalizare.

Nastase a spus ca sustinerea procurorului privind condamnatii care-si provoaca boala sau afectiunile nu are fundament, pentru ca in cazul sau s-a constatat de catre Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie o tentativa de suicid, dar nefinalizata, amintind de ordonanata de neincepere a urmarii penale in ceea ce-l priveste in acest caz.

Totodata, Nastase a aratat ca cele sapte zile reprezinta sub 0,1 la suta din perioada efectiva pe care o are de executat, respectiv de peste 730 de zile.

In 20 iunie, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

In seara aceleiasi zile, Adrian Nastase a incercat sa se sinucida, politistul care venise sa puna in executare sentinta a intervenint, iar in confruntare politicianul si-a tras un glont in gat, care i-a lezat si umarul, rana provocata nefiind fatala. Nastase a fost operat in 21 iunie la Spitalul Floreasca, fiind externat in 26 iunie.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....