Adrian Nastase si mahalaua istoriei (Opinii)

Duminica, 13 Ianuarie 2013, ora 08:42
7429 citiri
Adrian Nastase si mahalaua istoriei (Opinii)
Foto: libertatea.ro

Semne bune anul are... pentru Adrian Nastase si pentru cei cativa fosti membri ai camarilei sale din PSD care inca i-au mai ramas credinciosi.

Detinutul de drept comun Nastase Adrian a primit aviz permanent pentru liberare inainte de termen de la Comisia pentru eliberare conditionata a Administratiei Nationale a Penitenciarelor, care a constatat ca s-a implinit termenul legal. Decizia finala apartine instantei de judecata, care este chemata a se pronunta pe 12 februarie.

Nu doresc sa comentez detaliile juridice. Eu sunt adeptul ideii ca Adrian Nastase trebuie sa execute pedeapsa integral, dar este doar parerea mea. Nu discut ideea asta pentru ca s-ar gasi, cu siguranta, vreun avocat care sa-mi explice normalitatea procedurilor, temeiul legal etc. si ar fi inutil sa vin cu contra-argumente morale.

Totusi, va propun sa meditam tocmai la dimensiunea morala a situatiei, adica la viitorul politic al lui Nastase Adrian. Va fac aceasta propunere nu pentru ca il consider pe fostul lider PSD vreo personalitate politica importanta si absolut necesara vietii politice romanesti. Renuntarea sau reintoarcerea la politica a lui Nastase poate fi insa dovada insanatosirii sau, dimpotriva, a degradarii accentuate a actului politic in Romania.

Adrian Nastase isi va plati datoria legala fata de societate executand, chiar si incomplet, pedeapsa cu inchisoarea la care a fost condamnat. Datoria morala nu va fi stearsa, iar pentru achitarea ei Nastase are doua solutii, daca vrea sa demonstreze oamenilor si mai ales istoriei ca si-a asumat si vindecat boala sufleteasca de care a fost afectat, din cauza careia a comis fapte penale incompatibile cu calitatea de politician corect si moral.

Adrian Nastase poate sa se retraga din viata politica. Ar fi cea mai buna alegere, un gest de demnitate si curaj. Nu va ramane fara ocupatiune, caci a demonstrat, prin epistolele sale scrise din puscarie, ca are un oarecare talent de comentator, de analist politic.

Dumnealui a fost amestecat in cele ce se petrec in culisele partidului, fie comunist, fie social-democrat, in tainitele Guvernului. Adrian Nastase detine elemente esentiale pentru a analiza intr-un mod interesant, de fost faptas, tenebrele vietii politice romanesti. Fara a fi ironic, afirm ca ar fi de folos un analist ca el.

A doua solutie pentru Adrian Nastase, foarte putin probabila, dat fiind trecutul personajului - totusi, se mai intampla si minuni - ar fi sa devina un politician corect, moral.

Ar fi minunat, dar unde sa faca asta? In USL, alaturi de unii colegi care au avut si inca mai au incurcaturi cu Justitia? In PDL, unde ar afla alti colegi politicieni, cu altfel de incurcaturi cu Justitia? Sau poate mai bine ar infiinta un partid impreuna cu oameni curati, care nu vor sa castige bani din politica, dedicati binelui public? Unde sa gasesti asa oameni si asa putere morala?

Oricare alta solutie in legatura cu implicarea in viata politica - bineinteles, il indemnam sa evite a mai incerca sinuciderea - ar adopta Adrian Nastase, il va pozitiona acolo de unde acum incearca sa iasa, adica in mahalaula istoriei.

Ce va alege Adrian Nastase? O intrebare al carei raspuns ne poate ajuta sa intelegem daca viata politica din Romania are sau nu sanse de insanatosire morala.

Citește și:
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
În ultimele două săptămâni, opinia publică din România a fost inflamată de o informație lansată public de ministrul Sorin Grindeanu, potrivit căreia autoritățile din Ucraina ar face...
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
În ciuda promisiunilor și „urgențelor” prezentate de coaliția de guvernare PSD-PNL la finalul anului trecut, mai multe subiecte de interes public au fost amânate în repetate rânduri ori...
#Adrian Nastase inchisoare, #Adrian Nastase eliberat, #Adrian Nastase blog, #Adrian Nastase politica , #inchisoare