Victor Ponta: Adrian Nastase are locul lui in PSD

Luni, 18 Martie 2013, ora 16:18
47270 citiri
Victor Ponta: Adrian Nastase are locul lui in PSD
Foto: Ziare.com

Dupa anuntul potrivit caruia fostul premier Adrian Nastase va fi eliberat, politicienii PSD au reactionat cu bucurie, afirmand ca il asteapta cu bratele deschise inapoi pe scena politica.

In timp ce unii politicieni au precizat insa ca Legea Partidelor Politice si statutul PSD impiedica, deocamdata, revenirea lui Adrian Nastase inapoi in partid, altii erau ferm convinsi ca "Adrian Nastase este in PSD".

Premierul Victor Ponta a declarat ca se bucura foarte mult pentru el si familia sa. "Sigur c-o sa ma vad cu dansul si sigur c-o sa vorbim", a spus seful Guvernului. "Este partidul domniei sale ca si al meu!", a mai declarat Ponta.

Ulterior, luni seara, de la Craiova, premierul a precizat ca functia de presedinte al Consiliului National al PSD, pe care a ocupat-o Nastase, a ramas vacanta de la momentul in care acesta a fost condamnat, in vara anului trecut.

"Mesajul meu a fost foarte clar: dl. Nastase are locul sau in PSD si singurul mesaj politic pe care am putut sa-l dam, nu de acum, ci de anul trecut de cand s-a intamplat ce s-a intamplat, singurul mesaj politic pe care l-am dat de atunci si pe care il vom pastra este acela ca functia pe care a ocupat-o, cea de presedinte al Consiliului National, ramane vacanta pana cand ii va permite legea sa ocupe din nou o functie", a declarat Victor Ponta.

Intrebat ce rol va avea Nastase in USL si daca se vor consulta, Ponta a precizat ca USL are doi copresedinti, dar a subliniat ca Adrian Nastase a fost unul dintre sustinatorii acestei constructii politice. "USL are doi copresedinti, pe dl Antonescu si pe mine. (...) Bineinteles ca ne consultam, dl. Nastase a fost unul dintre sustinatorii USL", a spus Victor Ponta.

Purtatorul de cuvant al PSD, europarlamentarul Catalin Ivan, a declarat ca e foarte bucuros de eliberarea lui Adrian Nastase si ca il asteapta in partid, daca si acesta isi mai doreste si daca va ajunge la concluzia asta dupa discutia cu liderul social-democratilor, premierul Victor Ponta.

"E o veste care ma bucura personal, ne bucura pe toti, ca membri PSD. Ii dorim sa ajunga repede langa familie si, de ce nu, langa noi in partid, in conditiile in care isi mai doreste si dupa discutiile avute cu presedintele partidului", a spus Ivan pentru Ziare.com.

Deputatul PSD Madalin Voicu s-a declarat foarte fericit pentru eliberarea din inchisoare a fostului premier Adrian Nastase si spune ca "orice partid cu scaun la cap" si l-ar dori pe acesta in randurile sale.

"Eliberarea lui Adrian Nastase bucura pe toata lumea. Noi, cei care i-am fost alaturi, suntem incantati ca justitia n-a mai avut ce face si l-a eliberat pe Adrian Nastase", a spus Voicu pentru Ziare.com.

Florin Iordache, deputat PSD, a declarat, pentru Digi 24, ca "Adrian Nastase este Adrian Nastase, nu are nevoie de nicio functie in partid. Presedintele Victor Ponta a spus ca in perioada viitoare va avea o discutie cu Adrian Nastase, dar suntem obligati sa respectam Legea partidelor politice".

Toni Grebla, senator PSD, a subliniat, tot pentru Digi 24, ca "este o solutie normala, ar fi fost anormala sa fie mentinut in inchisoare". In plus, Toni Grebla a adaugat ca "cel mai important lucru este ca dl Nastase o sa fie acasa, alaturi de familie. Dupa o perioada in care se va linisti, cred ca dl Nastase va ramane in viata politica ca un important actor, dar este o decizie pe care numai domnia sa o poate lua. Eu il consider un intelectual desavarsit, un diplomat innascut si toate aceste calitati il fac util oricarui partid".

Decizia de eliberare a lui Adrian Nastase e, in sfarsit, o veste buna, dupa un intreg calvar inceput acum opt ani si acutizat din vara incoace, sustine europartlamentarul PSD Corina Cretu pe blogul personal.

"Am incercat sa-i fiu alaturi in tot acest timp, in noaptea incercarii de cumpana din iunie si l-am vizitat la Penitenciar, unde i-am dus carti, cadoul sau preferat.(...) Cred ca e mai putin relevanta discutia privind viitorul sau politic. Esential este ca se poate bucura de normalitatea vietii in libertate, alaturi de familie.

In rest, depinde de intelepciunea societatii romanesti sa beneficieze de forta si experienta acestei personalitati construite de-a lungul unei cariere de exceptie", mai scrie Corina Cretu pe blog.

Ioan Chelaru: Este starea normala de libertate

Ioan Chelaru, vicepresedintele Senatului si senator PSD, a afirmat, dupa anuntarea deciziei magistratilor, ca numai Adrian Nastase isi poate decide revenirea in partid.

"Cred ca este starea normala de libertate, dupa opinia mea s-a tergiversat cam mult decizia de punere in libertate. Este bine ca revine acasa, ca revine in familie. Sunt bucuros pentru ziua de astazi si raman la parerea ca este un intelectual de clasa si o valoare pentru politica romaneasca. Revenirea dumnealui in partid este o optiune si nu-mi permit sa o comentez. Nu cred ca, exceptand cateva persoane, exista oameni in partid care ar spune 'Nu' revenirii lui Adrian Nastase", a spus Chelaru, pe holurile Senatului.

Valeriu Zgonea, presedintele pesedist al Camerei Deputatilor, a spus, la randul sau, ca se bucura foarte mult pentru eliberarea lui Adrian Nastase si "sa-i dea Dumnezeu sanatate". "Adrian Nastase poate sa vina la partid sa ne viziteze oricand, dar Legea Partidelor Politice arata ca si-a pierdut calitatea de membru. Atunci cand va scapa de restrictii, va putea candida si va primi functia care ii apartine de drept", a mai spus Zgonea.

La randul sau, Eugen Nicolicea, deputat PSD, a afirmat, pentru Digi 24, ca "Adrian Nastase este eliberat conditionat si evident exista bucuria lui, a familiei si a persoanelor apropiate dansului".

Intrebat daca fostul premier se va intoarce in PSD, Nicolicea a subliniat ca "Adrian Nastase nu poate fi separat de PSD, iar interdictiile vor trece. Nu cred ca exista cineva in PSD care sa vrea ca Adrian Nastase sa nu se intoarca in PSD. Reamintesc ca fostul premier este aducator de voturi".

Ilie Sarbu: Adrian Nastase este in PSD

"Ma bucur, ii doresc sanatate, sa se simta bine in libertate", a spus si liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu. Intrebat daca il asteapta inapoi in PSD pe Adrian Nastase, Sarbu a raspuns: "Deocamdata e in partid".

"Este sfarsitul acestui calvar pe care Adrian Nastase l-a avut in viata lui. Ma gandesc la bucuria pe care familia si colegii si prietenii o au in aceste momente. Ma bucur foarte mult, Adrian, ca aceste zile cumplite au luat sfarsit si sper sa ai parte de liniste si impliniri in viata bogata pe care o ai inainte. (...) Nu pot decat sa ma bucur din inima ca acest calvar a luat sfarsit", a fost mesajul pe care fostul presedinte al PSD Mircea Geoana l-a transmis fostului premier.

Viorel Hrebenciuc, vicepresedinte al Camerei Deputatilor, s-a aratat bucuros ca "justitia si-a spus cuvantul in mod pozitiv", mai ales ca au existat "atatea peripetii, cu arestari de judecatori(...)".

Hrebenciuc a mai subliniat faptul ca Adrian Nastase "si-a ispasit cele 8 luni de pedeapsa" si chiar mai mult. "E binevenit, si in partid si peste tot", a spus Hrebenciuc, refuzand sa raspunda la intrebarile jurnalistilor cu privire la legalitatea revenirii lui Nastase in partid.

Bogdan Diaconu, deputat PSD, si-a exprimat convingerea ca fostul premier se va intoarce in partid. "In mod cert Adrian Nastase va ramane o voce pe scena publica romaneasca. Nu vad de ce nu ar fi oportun ca Adrian Nastase sa se intoarca in PSD. Experienta sa este binevenita pentru Partidul Social Democrat", a spus Diaconu, intr-o interventie telefonica la Digi 24.

Vanghelie: Adrian Nastase este o institutie

Marian Vanghelie, primarul sectorului 5, a declarat, pentru Romania TV, ca "este asteptat si acasa, este asteptat si de clasa politica, este nevoie de intelepciunea lui Adrian Nastase in politica. El nu are nevoie neaparat de o functie, el singur este o institutie. Din pacate, nu ne dam seama ca pierdem cu totii daca nu reusim sa ne respectam liderii.

Eu cred ca Adrian Nastase va sti cand va trebui sa aiba un mesaj public, eu cred ca astazi are nevoi de liniste. Cred ca Adrian Nastase va putea, cand va dori, sa se intalneasca si cu noi si cu conducerea partidului".

Intrebat daca se va decide ca Adrian Nastase sa se intoarca in PSD in ciuda interdictiei pe doi ani de a ocupa functii publice, ministrul social-democrat Dan Sova a spus ca fostul premier nu va face nimic "impotriva legii".

"Drama suferita de domnia sa, si ca profesionist al dreptului, a fost augmentata de ce s-a intamplat in ultimele luni. Nu-si va dori sa faca ceva impotriva legii si daca la finalul termenului de interdictie domnia sa va dori sa revina in PSD eu as fi onorat", a spus Sova, la Antena 3.

Cat despre eventuale vizite in inchisoare, Sova a spus ca nu a avut ocazia, deoarece fostul premier "a fost supus unui regim egal cu toti ceilalti detinuti aflati la Jilava".

Crin Antonescu: O decizie normala

"Comentez ca a fost o decizie normala. Asa cum erau prezentate lucrurile, aceasta decizie trebuia luata mai repede si fara atatea contorsiuni. Ma bucur pentru Adrian Nastase si dupa aceasta experienta traumatizanta sper sa aiba forta de a reveni", a declarat liderul PNL, Crin Antonescu.

"Nici nu m-am gandit vreo clipa ca verdicul ar putea fi altul. Am aflat insa ca a fost scorul 2 la 1, deci a existat un judecator din 3 sau o judecatoarea care a acceptat argumentele absurde ale procurorilor. Ceea ce ma sperie pentru ca ar fi parut sa fie inca unul.

Acum ar trebui sa titrati cu totii 'relansarea vietii politice a lui Adrian Nastase la care lucreaza cu sarg procurorii', pentru ca toate aceste actiuni se traduc in simpatie publica pentru Adrian Nastase", a declarat senatorul liberal Mircea Diaconu, la Antena3.

Mihaita Calimente, deputat PNL, a apreciat, pentru Digi 24, ca "ar fi bine ca dl Nastase sa revina, pentru ca oricum ceea ce i s-a intamplat este o condamnare politica".

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat ca doreste sa vorbeasca cu Adrian Nastase pe teme de "politica externa", imediat ce fostul premier se va "linisti".

"Dupa ce se va linisti, pentru ca e un moment important, pe care putem sa-l intelegem omeneste, evident ca voi dori sa vorbesc cu dumnealui. Sunt si teme de politica externa pe care as dori sa le discut, asa, la rece, pentru ca mizele Romaniei sunt iportante", a declarat el, citat de Mediafax.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#reactii eliberare Adrian Nastase, #intoarcere Nastase PSD , #inchisoare