Contestatia lui Nastase in Trofeul Calitatii, amanata (Video)

Luni, 01 Octombrie 2012, ora 11:40
1522 citiri
Contestatia lui Nastase in Trofeul Calitatii, amanata (Video)

Completul de cinci judecatori de la instanta suprema a amanat, luni, pentru 5 noiembrie contestatia in anulare formulata de Adrian Nastase in cazul deciziei definitive de condamnare la doi de inchisoare in dosarul "Trofeul calitatii", deoarece la dosar nu a ajuns motivarea sentintei.

Si Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat in Constructii, condamnata in dosarul "Trofeul calitatii" la sase ani de inchisoare, a formulat o contestatie in anulare, Completul de cinci judecatori stabilind ca si actiunea ei sa fie judecata in 5 noiembrie.

Irina Paula Jianu si Adrian Nastase nu au fost adusi din penitenciarele in care sunt incarcerati la instanta suprema pentru judecarea contestatiilor in anulare, intrucat nu a fost dispusa judecarea cauzelor cu citarea partilor.

Ion Cazacu, unul dintre avocatii lui Adrian Nastase, a declarat, luni, la iesirea din sala de judecata, ca cei cinci judecatori din completul care a dat decizia definitiva in dosarul "Trofeul calitatii" trebuie sa grabeasca motivarea acesteia, deoarece au trecut mai bine de trei luni de la sentinta.

Avocatul a spus ca in acest fel se incalca dreptul la aparare al clientului sau, amintind ca in decembrie 2012 se implineste termenul legal in care apararea lui Nastase poate depune sesizari si plangeri la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Totodata, avocatul a amintit ca in februarie 2013 se implineste si termenul de opt luni de executare efectiva a pedepsei in cazul lui Adrian Nastase, aratand in acest context ca motivarea deciziei trebuie eliberata cat mai rapid de catre cei cinci judecatori.

Instanta a stabilit un nou termen de judecata a contestatiilor in anulare formulate de Adrian Nastase si Irina Paul a Jianu pentru data de 5 noiembrie, fara citarea acestora.

Judecarea contestatiei in anulare formulata de Adrian Nastase a mai fost amanata o data, in 3 septembrie, cand era stabilit primul termen de judecata, si atunci tot din cauza ca la dosar nu ajunsese motivarea deciziei de condamnare definitiva in dosarul "Trofeul calitatii". Astfel, instanta nu a putut lua in discutie admisibilitatea contestatiei in anulare, stabilind atunci ca actiunea sa fie judecata in 1 octombrie.

In 20 iunie, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de un complet de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru presedintie din partea PSD.

Avocatii fostului premier au introdus o contestatie in anulare care vizeaza mai multe vicii procedurale ce ar fi fost comise de instantele anterioare care au judecat acest caz.

Avocatul Ion Cazacu declara, in 25 iunie, ca a depus la instanta suprema o contestatie in anulare in legatura cu condamnarea lui Adrian Nastase la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii".

Cazacu preciza ca respectiva cerere nu este motivata, fiind indicate judecatorilor doar temeiurile in baza carora a fost facuta. El arata ca motivele pe larg vor fi facute si depuse de avocati doar dupa ce instanta suprema va redacta motivarea hotararii definitive de condamnare a clientului sau.

Avocatul adauga ca aceasta este o cale extraordinara de atac, la care se poate apela doar in unele cazuri expres prevazute de legea penala.

Cazacu preciza ca unul dintre motivele ce urmeaza a fi invocate este acela al intervenirii prescriptiei asupra raspunderii penale in cazul lui Nastase. Avocatul spunea ca, in opinia sa, termenul de prescriptie in cazul faptei pentru care a fost judecat Nastase este de sapte ani si sase luni, precizand ca nu intelege cele peste opt luni de zile adaugate la perioada aratata de el de catre judecatorii instantei supreme.

Citeste si:
Virgil Popescu lipsește de la dezbaterea moțiunii simple împotriva sa. Ce scuză a invocat ministrul Energiei
Virgil Popescu lipsește de la dezbaterea moțiunii simple împotriva sa. Ce scuză a invocat ministrul Energiei
Ministrul Energiei Virgil Popescu a înştiinţat Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor că nu va putea participa luni, 27 iunie, la dezbaterea din plenul parlamentului a moţiunii simple...
Florin Cîțu urmează să fie schimbat de la șefia PNL Sector 3, a anunțat Nicolae Ciucă
Florin Cîțu urmează să fie schimbat de la șefia PNL Sector 3, a anunțat Nicolae Ciucă
Fostul președinte al PNL Florin Cîțu urmează să fie schimbat de la șefia filialei de la Sectorul 3, a anunțat luni, 27 iunie, actualul lider al partidului Nicolae Ciucă. Potrivit lui...