Dana Nastase, condamnata la 3 ani de inchisoare in dosarul Zambaccian

Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 16:58
4846 citiri
Dana Nastase, condamnata la 3 ani de inchisoare in dosarul Zambaccian
Foto: B1TV

Dana Nastase, sotia fostului premier Adrian Nastase, a fost condamnata luni, definitiv, la trei ani de inchisoare si 4 ani interzicerea unor drepturi, pentru complicitate la luare de mita, in dosarul Zambaccian.

Sentinta completului de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie este definitiva.

Dana Nastase a fost condamnata la trei ani de inchisoare pentru "participatie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamala". Instanta a dispus suspendarea executarii pedepsei pe un termen de incercare de opt ani.

Tot luni, completul l-a judecat in acelasi dosar pe Adrian Nastase la patru ani de inchisoare pentru santaj si luare de mita, precum si la 5 ani de interzicere a unor drepturi electorale. De asemenea, instanta a decis ca familia Nastase va achita peste 1.800.000 lei despagubiri catre stat si peste 20.000 de lei cheltuieli de judecata.

Adrian Nastase va trebui sa se prezinte luni seara in arest, pentru a fi din nou incarcerat.

In 5 mai 2010, DNA i-a trimis in judecata pe Adrian Nastase si Dana Nastase, alaturi de Irina Paula Jianu, pentru fapte de coruptie.

Adrian Nastase a fost acuzat ca, in perioada 2002 - 2004, in calitate de premier, ar fi primit, in mod direct si prin intermediul sotiei sale, Dana Nastase, foloase necuvenite in valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, precum si contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele lui Nastase din localitatea Cornu si din Bucuresti.

Intr-un alt dosar, in 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

Nastase a executat o treime din pedeapsa, fiind eliberat conditionat la data de 18 martie 2013, dupa ce Tribunalul Bucuresti.

C.B.

#Dana Nastase condamnata Zambaccian , #inchisoare