De ce nu a primit Adrian Nastase sporul de pedeapsa - motivarea instantei

Luni, 19 Mai 2014, ora 12:48
4063 citiri
De ce nu a primit Adrian Nastase sporul de pedeapsa - motivarea instantei
Foto: Jurnalul National

Tribunalul Bucuresti sustine ca patru ani de inchisoare in cazul fostului premier Adrian Nastase sunt suficienti pentru a "produce transformari reale si profunde ale constiintei si modificari statornice, de durata, ale comportamentului acestuia".

Magistratii, care au respins cererea DNA ca Nastase sa mai primeasca un spor de pedeapsa de un an si au admis contopirea pedepselor din dosarele Zambaccian si Trofeul Calitatii, au publicat, luni, motivarea deciziei, citata de Agerpres.

"Tribunalul apreciaza ca lipsa antecedentelor penale (evident anterior momentului comiterii celor trei infractiuni de catre condamnat), micromediul persoanei condamnatului, relatiile acestuia pe diferite planuri - cu ambianta sociala, in cadrul acestor din urma aspecte un loc central ocupandu-l gradul integrarii sociale sub multiplele sale aspecte: profesionala, familiala (...), cultural - obsteasca (...) " reprezinta elemente importante pentru care Adrian Nastase nu a primit sporul de pedeapsa, ramanand cu cei patru ani de inchisoare rezultati dupa contopirea pedepselor.

Un inculpat model

Printre argumentele judecatorilor prezentate in motivare se mai numara si "conduita condamnatului dupa comiterea faptei (prezentarea acestuia in fata organelor de urmarire penala si instantelor de judecata, faptul ca petentul nu a incercat sa se sustraga de la urmarire penala ori judecata, imprejurarea constand in aceea ca desi de la momentul comiterii ultimei infractiuni - anul 2006 pana la cel al pronuntarii unei prime hotarari definitive de condamnare - iunie 2012 a trecut o perioada mare de timp condamnatul nu a mai incalcat din punct de vedere penal normele de conduita sociala) ".

Astfel, magistratii au decis ca "nu se impune sporirea pedepsei de baza si ca aceasta este suficienta in vederea asigurarii scopului pedepsei, fiind apta de a produce transformari reale si profunde ale constiintei petentului si pe cale de consecinta modificari statornice, de durata ale comportamentului acestuia".

Adrian Nastase nu primeste spor de pedeapsa - ar putea iesi din inchisoare intr-o luna

Magistratii Tribunalului Bucuresti au respins, pe 8 mai, cererea DNA de marire a pedepsei lui Adrian Nastase cu un an de inchisoare. Decizia nu este definitiva, aceasta putand fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Instanta a apreciat ca, dupa contopirea pedepselor din cele doua dosare in care fostul premier a primit condamnari la inchisoare cu executare, Adrian Nastase va executa patru ani, din care se vor scadea cele noua luni petrecute deja dupa gratii in dosarul Trofeul Calitatii si lunile petrecute din ianuarie si pana in prezent in penitenciar ca urmare a condamnarii in dosarul Zambaccian.

DNA a cerut spor de pedeapsa de un an

Procurorii DNA cerusera un spor de pedeapsa de un an, apreciind ca faptele acestuia de coruptie erau deosebit de grave.

Nastase risca inca un an de inchisoare: M-am gandit sa renunt la cetatenia romana

Adrian Nastase se afla, in prezent, la Penitenciarul Rahova, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) l-a condamnat, la inceputul lunii ianuarie, la patru ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita in dosarul Zambaccian.

De asemenea, el a fost condamnat, in iunie 2012, la doi ani de inchisoare in dosarul Trofeul Calitatii, din care a efectuat aproape noua luni de detentie, fiind eliberat conditionat.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Adrian Nastase motivare instanta, #Adrian Nastase spor pedeapsa, #Adrian Nastase contopire pedeapsa , #inchisoare
Comentarii