De ce nu trebuie Adrian Nastase sa iasa din inchisoare - argumentele DNA

Luni, 04 August 2014, ora 11:09
6159 citiri
De ce nu trebuie Adrian Nastase sa iasa din inchisoare - argumentele DNA
Foto: Realitatea TV

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au motivat, luni, recursul pe care l-au depus la decizia de eliberare conditionata in cazul lui Adrian Nastase.

Fostul premier a facut un pas spre liberate pe 23 iulie, cand magistarii Judecatoriei Sectorului 4 au stabilit ca acesta ar putea iesi din inchisoare.

Inca un pas spre libertate - Adrian Nastase ar putea fi eliberat conditionat

Procurorii sustin in motivarea trimisa instantei ca Adrian Nastase nu indeplineste conditiile de eliberare, intrucat nu a avut un comportament deosebit dupa gratii, arata B1 TV.

De asemenea, anchetatorii precizeaza ca nu exista dovezi ca fostul premier nu va repeta faptele pentru care a fost condamnat la patru ani si jumatate de inchisoare in dosarele "Trofeul calitatii" si "Zambaccian".

Magistratii de la Judecatoria Sectorului 4 au hotarat, pe 23 iulie, ca Nastase poate fi eliberat conditionat din inchisoare. Decizia nu a fost definitiva si nici executorie, DNA facand recurs la scurt timp dupa aflarea verdictului. Instanta urmeaza sa stabileasca data la care va fi judecat recursul.

Adrian Nastase, condamnat model - trei carti si opt recompense dupa gratii

"Problema legata de vinovatie nu este analizata in cadrul eliberarii conditionate. Ramane ca persoana eliberata sa-si dovedeasca nevinovatia. Una dintre ele este plangerea la CEDO. (...) Dupa opinia mea, nu sunt motive pentru a se sustine aceasta contestatie a DNA. Se va ajunge la o judecata in solutionarea acestei contestatii. Speram ca acest lucru sa se intample cat mai repede posibil", declara atunci avocatul lui Nastase, Ion Cazacu.

Regim de urgenta

Acesta a precizat ca procedurile cu privire la eliberarea conditionata se judeca in regim de urgenta. "Eu ma astept ca, in luna august, sa avem o decizie definitiva in acest caz", a mai spus avocatul.

Acesta a precizat ca fostul premier a petrecut 576 de zile in spatele gratiilor, care reprezinta mai mult decat cele 548 de zile necesare pentru a fi pus in discutia comisiei de eliberare conditionata.

La sfarsitul lunii iunie, Adrian Nastase a primit un spor de pedeapsa de sase luni de inchisoare. In total, in urma contopirii pedepselor din dosarele "Zambaccian" si "Trofeul Calitatii", Adrian Nastase are de executat patru ani si sase luni de inchisoare, din care fostul premier a executat deja un an si trei luni.

Noul Cod Penal prevede ca persoanele de peste 60 de ani sa execute o treime din totalul pedepsei, in conditiile in care condamnarea primita este mai mica de zece ani de inchisoare.

Pe 6 ianuarie 2014, Adrian Nastase a fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie la patru ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita si trei ani pentru santaj in dosarul "Zambaccian". De asemenea, el a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de inchisoare in dosarul "Trofeul calitatii", din care a efectuat opt luni de detentie, fiind ulterior eliberat conditionat.

Citește și:
Anunțul lui Bogdan Aurescu după discuțiile cu omologul olandez despre aderarea României la Schengen
Anunțul lui Bogdan Aurescu după discuțiile cu omologul olandez despre aderarea României la Schengen
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a discutat miercuri, 30 noiembrie, cu Wopke Hoekstra, viceprim-ministru şi ministrul afacerilor externe al Regatului Ţărilor de Jos, despre rapoartele...
Ce funcție poate primi Nicolae Ciucă după ce PSD va prelua guvernarea. Alina Gorghiu se arată dispusă la sacrificiu pentru șeful PNL
Ce funcție poate primi Nicolae Ciucă după ce PSD va prelua guvernarea. Alina Gorghiu se arată dispusă la sacrificiu pentru șeful PNL
Președintele interimar al Senatului Alina Gorghiu a declarat într-un interviu pentru Profit News că după rotativa premierilor care va avea loc anul viitor, Nicolae Ciucă nu va pierde șefia...