DNA motiveaza recursul in cazul Nastase - se considera detinut politic

Joi, 07 Martie 2013, ora 11:32
4345 citiri
DNA motiveaza recursul in cazul Nastase - se considera detinut politic

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) solicita Tribunalului Bucuresti ca Adrian Nastase sa nu fie eliberat conditionat din inchisoare, invocand printre motive ca nu exista dovezi temeinice de indreptare, acesta a denigrat institutiile juridice si se considera detinut politic.

In motivele de recurs depuse in instanta, DNA sustine ca cererea de eliberare conditionata a lui Adrian Nastase trebuia judecata la Judecatoria Cornetu si nu la Judecatoria Sectorului 4.

DNA mai arata ca Adrian Nastase nu a participat la 17 programe de educare in penitenciar, asa cum a retinut Judecatoria Sectorului 4, ci doar la trei, restul de 14 fiind dezbateri.

De asemenea, DNA considera ca nu exista dovezi temeinice de indreptare a lui Adrian Nastase.

Procurorii fac referire la articolele scrise pe blogul lui Adrian Nastase, care atesta faptul ca atitudinea fostului premier fata de valorile sociale ocrotite de lege este aceeasi ca si inainte de condamnarea sa definitiva.

In opinia DNA, justitia ar ocupa in sistemul de valori al lui Adrian Nastase un loc minor, iar prioritatea sa este viata politica in orice conditii si nu actul de justitie.

Procurorii mai spun ca Adrian Nastase se considera in continuare un detinut politic, diminuand in acest fel puterea unei decizii judecatoresti definitive.

DNA considera ca Adrian Nastase denatureaza institutiile juridice in interes personal, iar fostul premier vede cererea de eliberare conditionata nu ca pe o vocatie, ci ca pe o obligatie pe care trebuie sa o indeplineasca justitia.

In consecinta, DNA cere tribunalului sa-i fie admis recursul si sa respinga eliberarea conditionata din inchisoare a fostului premier.

Tribunalul Bucuresti va judeca pe 18 martie recursul procurorilor DNA la decizia prin care Judecatoria Sectorului 4 a admis eliberarea conditionata din inchisoare a fostului premier.

"Analizand cererea in lumina prevederilor legale in materia eliberarii conditionate (art. 59, art. 60 alin. 2 Cp), instanta retine ca poate fi eliberat conditionat condamnatul care a executat fractiunea de pedeapsa prevazuta in mod obligatoriu de lege, este disciplinat, staruitor in munca si da dovezi temeinice de indreptare (conditii principale), tinandu-se seama si de antecedentele sale penale (conditie secundara)", se arata in decizia Judecatoriei Sectorului 4.

''Cu privire la conditia 'disciplinat', instanta constata ca este indeplinita in conditiile in care caracterizarea atasata procesului-verbal atesta ca detinutul a avut un comportament conform intru totul cu exigentele si rigorile pe care le presupune mediul carceral, nefiind sanctionat niciodata", sustine judecatorul care a admis eliberarea conditionata.

Conform caracterizarii date de o comisie de la Penitenciarul Jilava, Adrian Nastase a avut un comportament foarte bun pe perioada detentiei, nefiind sanctionat disciplinar, a participat la activitatile educative organizate in penitenciar (17 programe), desfasurand si o activitate de redactare a unei lucrari stiintifice si a fost recompensat de trei ori cu suplimentari ale dreptului la vizita.

Pentru toate acestea, Comisia de la Penitenciarul Jilava a apreciat ca timpul executat de Adrian Nastase din pedeapsa este suficient pentru reeducarea sa, motiv pentru care a propus eliberarea conditionata.

Instanta de judecata a luat act ca Adrian Nastase, in varsta de 62 ani, a executat fractia legala de o treime din pedeapsa primita. La momentul discutarii cererii la Judecatoria Sectorului 4 el executase deja 284 zile, aici fiind incluse si zilele castigate ca urmare a redactarii in penitenciar a unei lucrari stiintifice.

Comisia de eliberari conditionate de la Penitenciarul Jilava a dat aviz pozitiv pe 4 ianuarie in cazul lui Adrian Nastase, constatand ca s-a implinit termenul de o treime din pedeapsa, fiind luate in calcul si activitatile desfasurate de fostul premier, precum si faptul ca acesta a publicat trei carti.

Adrian Nastase a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de inchisoare in dosarul "Trofeul calitatii".

Citeste si:
Dacian Cioloș critică cooptarea lui Marian Neacșu la secretariatul general al Guvernului: „Liniștea peneliștilor se plătește cu funcții pentru penali”
Dacian Cioloș critică cooptarea lui Marian Neacșu la secretariatul general al Guvernului: „Liniștea peneliștilor se plătește cu funcții pentru penali”
Președintele USR Dacian Cioloș a transmis vineri, 3 decembrie, un mesaj în care critică numirea lui Marian Neacșu, condamnat în trecut la șase luni de închisoare, în postul de secretar...
Nicuşor Dan: "Bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi" Care e condiția anunțată de primar pentru menținerea prețului gigacaloriei
Nicuşor Dan: "Bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi" Care e condiția anunțată de primar pentru menținerea prețului gigacaloriei
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat, vineri, 3 decembrie, după o discuţie cu ministrul Finanţelor Publice, care a avut loc la Palatul Victoria, că bucureştenii vor plăti în...
Comentarii
grob
rank 5
Nastase de tinut politic.
Mos Ion Roata
rank 5