Serban Bradisteanu, medicul care l-a tratat si a decis internarea in cazul fostului premier Adrian Nastase dupa tentativa de sinucidere din 2012, a fost condamnat, luni, definitiv la un an de inchisoare cu suspendare.
Bradisteanu, seful Sectiei de chirurgie cardiovasculara a Spitalului Floreasca din Capitala, a fost condamnat de magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) pentru ca l-a favorizat pe Adrian Nastase, mai exact fiindca l-ar fi internat ilegal in spital, dupa condamnarea sa definitiva la inchisoare, transmit televiziunile de stiri.
Adrian Nastase a declarat, la Antena 3, ca decizia instantei i se pare nedreapta si ca pedeapsa, chiar daca este cu suspendare, va afecta activitatea profesionala a medicului Serban Bradisteanu.
"Este neclar ce inseamna, de fapt, favorizarea infractorului in cazul in speta. Mi se pare foarte trist ca un om de o inalta generozitate medicala e sanctionat in acest mod si, chiar daca e vorba de o pedeapsa cu suspendare, sunt convins ca sanctiunea va marca intr-un fel angajamentul psihic si moral al doctorului Bradisteanu in activitatile sale.
O sa fie mult mai reticent in legatura cu situatii limita care nu sunt predate la facultate si care necesita o anumita interventie de urgenta. Regret aceasta decizie si sper ca pedeapsa sa nu il afecteze foarte mult", a precizat Adrian Nastase.
Bradisteanu, urmarit penal in cazul Nastase: Vezi ce probleme a mai avut cu justitia
Fostul premier a vorbit si despre acuzatia procurorilor, si anume ca medicul nu a explicat de ce era nevoie ca Adrian Nastase sa fie internat in sectia de cardiologie, pe care acesta o conducea.
"La momentul respectiv, Bradisteanu stia ca problema cea mai serioasa era vulnerabilitatea cardiovasculara, stia ca facusem niste radiografii in urma cu o saptamana, discutam despre niste operatii pe inima. Sigur ca preocuparea cea mai mare era efectul posibil din acest punct de vedere", a lamurit social-democratul.
Doi judecatori au vrut sa-l achite
Decizia de condamnare a medicului Bradisteanu a fost luata cu majoritate de voturi de catre completul format din cinci judecatori de la Inalta Curte. In timp ce doi magistrati au hotarat achitarea lui Serban Bradisteanu, trei au stabilit desfiintarea sentintei din martie 2014 - prin care s-a hotarat ca medicul e nevinovat - si condamnarea acestuia la un an de inchisoare cu suspendare.
Pe data de 4 martie 2014, un complet de trei magistrati de la curtea suprema a hotarat achitarea medicului in dosarul legat de favorizarea infractorului, mai exact Adrian Nastase. Decizia a fost atacata cu apel tot la ICCJ, magistratii luand luni o hotarare definitiva.
DNA si ANP contesta achitarea medicului Serban Bradisteanu
Procesul de coruptie al medicului Serban Bradisteanu se rejudeca
Procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Serban Bradisteanu, in 6 decembrie 2012, acuzandu-l ca a incercat sa tergiverseze punerea in executare a condamnarii lui Adrian Nastase, in iunie 2012, la doi ani de inchisoare in dosarul Trofeul Calitatii.
Dupa ce a aflat ca urmeaza sa ajunga la inchisoare, Adrian Nastase a incercat sa se sinucida, impuscandu-se in gat. Acesta a fost transportat la Spitalul de Urgenta Floreasca.
Procurorii au acuzat ca Bradisteanu s-a folosit de postul de medic specialist in chirurgie cardiovasculara si si-a asumat internarea lui Nastase in sectia pe care o conducea, desi diagnosticul nu impunea acest lucru, mai ales in conditiile in care interventiile initiale au fost realizate de un alt doctor, de la o alta sectie.
Anchetatorii au mai precizat ca Bradisteanu nu a oferit explicatii pentru interventia sa in cazul lui Nastase. Mai mult, medicul a mai fost acuzat ca a evitat sa comunice oficial reprezentantilor Politiei daca Adrian Nastase poate fi incarcerat.