Nastase, eliberat - din inchisoare, la spital, apoi disparut fara urma

Marti, 19 Martie 2013, ora 00:25
70671 citiri
Nastase, eliberat - din inchisoare, la spital, apoi disparut fara urma
Foto: Digi 24

Fostul premier Adrian Nastase a fost eliberat din Penitenciarul Jilava, luni seara, dupa ce a executat o treime din pedeapsa de doi ani de inchisoare.

Nastase a fost asteptat de fiul sau mai mare, Andrei, si de mai multi bodyguarzi. Nu a dat declaratii jurnalistilor, insa a promis ca le va raspunde la intrebari peste cateva zile. De altfel, inca de la aflarea verdictului, intr-o postare pe blogul personal, fostul premier arata ca va sta cateva zile cu familia si "va respira libertate".

In drumul spre casa, fostul premier s-a oprit la o clinica medicala particulara, cel mai probabil pentru un control de rutina. In clipa de fata, nimeni nu stie cu siguranta unde se afla Nastase, avand in vedere ca nu a ajuns acasa, dar nici nu s-ar mai afla in unitatea medicala.

Adrian Nastase are interdictie de a ocupa functii publice timp de doi ani. Totusi, pesedistii spun ca partidul este o institutie privata si functia de partid nu este publica, iar fostul premier este asteptat "cu bratele deschise".

Ziare.com a prezentat, in format LIVE TEXT, cele mai importante evenimente si declaratii legate de procesul lui Adrian Nastase:

00:25 - Adrian Nastase nu a ajuns la locuinta sa din strada Zambaccian, pana la aceasta ora, potrivit jurnalistilor care il asteapta in fata casei, iar in clipa de fata nu se stie exact unde este fostul premier, eliberat luni din inchisoare.

Nimeni nu l-a vazut parasind clinica in care a intrat, in cursul serii, pentru un set de analize, dar surse din unitatea medicala spun ca Nastase nu s-ar mai afla in incinta, potrivit Romania TV.

Cert este ca fostul premier nu a ajuns nici acasa, avand in vedere ca singura intrare in locuinta este supravegheata si la aceasta ora de jurnalisti.

Unele surse din presa vehiculeaza ideea ca Adrian Nastase ar fi parasit chiar Bucurestiul, eventual in alta masina decat cea a fiului sau, in care a plecat de la penitenciarul Jilava.

De asemenea, nici cei doi fii ai sai nu s-au intors pana la aceasta ora in locuinta din Zambaccian. Masina fiului cel mare, Andrei, a fost vazuta parcata in fata unui restaurant care a apartinut la un moment dat familiei Nastase, dar angajatii localului le-au spus ziaristilor ca nu mai au niciun client, cu putin inainte de ora 00:00.

21:49 - Surse din interiorul clinicii private unde a ajuns fostul premier luni seara, dupa eliberarea din penitenciar, spun ca Adrian Nastase ar fi parasit deja spitalul, conform Romania TV.

Cu toate acestea, Nastase nu a ajuns inca la locuinta sa, unde este asteptat in continuare de jurnalisti si sustinatori.

21:08 - Andrei, fiul cel mare al lui Adrian Nastase, a declarat ca tatal sau a venit la clinica medicala pentru analize si, cel mai probabil, va ajunge acasa in aceasta seara, daca rezultatele sunt bune.

"Tata este bine, am vrut sa facem niste investigatii, sa ne asiguram ca nu exista nicio problema. Nu stim daca o sa ramana peste noapte, asteptam rezultatele si luam o decizie. E vorba si de tiroida si de sange si de o gramada de alte lucruri. Intr-o ora, o ora si ceva cred ca vom avea rezultatele. Cred ca o sa plecam", a declarat Andrei Nastase.

Referitor la starea de spirit a fostului premier, eliberat luni din inchisoare dupa opt luni de zile, Andrei Nastase a precizat ca tatal sau "a glumit cu doctorii, cu asistentele - era bine".

Fiul lui Nastase a confirmat ca a avut loc o tamponare, pe drumul de la inchisoare la spital, intre doua masini din convoiul care ii insotea, fara urmari grave.

19:34 - Adrian Nastase se afla de cateva zeci de minute intr-o clinica privata din sectorul 1 al Capitalei, in timp ce zeci de oameni, sustinatori si ziaristi, il asteapta in fata locuintei din strada Zambaccian.

18:53 - In drum spre casa, Adrian Nastase s-a oprit la o clinica privata, Sanador, anunta Realitatea TV. Convoiul de masini a fost insotit si de o ambulanta, inca de la plecarea din Jilava.

Cel mai probabil este vorba despre un control medical de rutina, pentru evaluarea starii de sanatate a fostului premier, dupa perioada petrecuta in detentie.

18:50 - Surse citate de Digi24 sustin ca Ioana Sipoteanu ar fi judecatoarea care s-a opus eliberarii lui Nastase.

18:35 - Adrian Nastase este asteptat cu flori la resedinta din Zambaccian, unde urmeaza sa ajunga in cateva minute.

18:19 - Doua masini din coloana lui Adrian Nastase s-au ciocnit usor, anunta Romania TV. Cele doua, un Mercedes si o masina de teren, au tras pe dreapta. Autoturismul in care se afla fostul premier si fiul cel mare este secondat de o Ambulanta, in spatele acesteia aflandu-se masini ale consilierilor si altor persoane care au dorit sa-l astepte pe Nastase.

18:07 - La eliberarea lui Adrian Nastase din penitenciar, premierul Victor Ponta a declarat ca se bucura foarte mult pentru el si familia sa. "Sigur c-o sa ma vad cu dansul si sigur c-o sa vorbim", a spus seful Guvernului. "Este partidul domniei sale ca si al meu!", a mai declarat Ponta.

18:04 - Adrian Nastase a iesit din Penitenciarul Jilava, in aplauzele celor preezenti. El a fost asteptat de fiul sau mare, Andrei Nastase, care a venit insotit de mai multi bodyguarzi. Nastase a zambit jurnalistilor si le-a promis ca va vorbi cu ei "peste cateva zile".

17:31 - Bodyguarzii care au ajuns la usa Penitenciarului Jilava cu fiul cel mare al lui Nastase striga la jurnalisti sa elibereze treptele de la intrare.

17:25 - Fiul cel mare al premierului asteapta ca tatal sau sa fie eliberat din clipa in clipa - "Nici n-am apucat sa ajung acasa ca m-am pus pe drum inapoi, eram in masina cand am aflat vestea (eliberarii, n.red.) si ne-am bucurat. A fost un moment emotionant. O sa-l strang in brate, toti il asteapta acasa", a spus Andrei Nastase.

17:22 - La poarta Penitenciarului Jilava s-au strans mai multi sustinatori ai lui Nastase, dar si multi jurnalisti.

17:15 - Intrebat daca se va decide ca Adrian Nastase sa se intoarca in PSD in ciuda interdictiei pe 2 ani de a ocupa functii publice, ministrul social-democrat Dan Sova a spus ca fostul premier nu va face nimic "impotriva legii".

"Drama suferita de domnia sa, si ca profesionist al dreptului, a fost augmentata de ce s-a intamplat in ultimele luni. Nu-si va dori sa faca ceva impotriva legii si daca la finalul termenului de interdictie domnia sa va dori sa revina in PSD eu as fi onorat", a spus Sova, la Antena 3.

Cat despre eventuale vizite in inchisoare, Sova a precizat ca nu a avut ocazia, deoarece fostul premier "a fost supus unui regimm egal cu toti ceilalti aflati la Jilava".

17:06 - Actele de eliberare emise de Judecatorie au ajuns la Penitenciarul Jilava. Nastase poate pleca acasa.

17:00 - "Nici nu m-am gandit vreo clipa ca verdicul ar putea fi altul. Am aflat insa ca a fost scorul 2 la 1, deci a existat un judecator din 3 sau o judecatoare care a acceptat argumentele absurde ale procurorilor. Ceea ce ma sperie pentru ca ar fi putut sa fie inca unul.

Acum ar trebui sa titrati cu totii 'relansarea vietii politice a lui Adrian Nastase la care lucreaza cu sarg procurorii', pentru ca toate aceste actiuni se traduc in simpatie publica pentru Adrian Nastase", a declarat senatorul liberal Mircea Diaconu, la Antena3.

16:50 - Avocatul lui Adrian Nastase, Ion Cazacu, a spus, la Antena 3, ca procedurile prin care documentele de eliberare ajung la penitenciar se desfasoara rapid: "probabil vorbim de minute, poate o ora, mai mult nu cred ca va lua ca decizia sa ajunga la penitenciar. Sunt proceduri care se desfasoara in mod obisnuit, nu doar pentru domnul Adrian Nastase".

Intrebat daca fostul premier va pleca de la inchisoare in ambulanta, la fata locului fiind prezenta o masina a serviciului medical de urgenta, Cazacu a raspuns ca nu detine astfel de informatii: "vor fi baietii lui care probabil ca il asteapta, il asteptau si astazi la sala, nu mai aveau rabdare, dar alte amanunte nu stiu".

16:45 - "Astept sa ma sune tatal meu sa imi spuna ca au ajuns documentele de la Tribunal la Penitenciarul Jilava, ca sa ma duc sa-l iau acasa", a declarat, pentru Antena3, Andrei Nastase, fiul cel mare al fostului premier.

16:37 - Marian Vanghelie, primarul sectorului 5, a declarat, pentru Romania TV, ca Adrian Nastase "este asteptat si acasa, este asteptat si de clasa politica, este nevoie de intelepciunea lui Adrian Nastase in politica. El nu are nevoie neaparat de o functie, el singur este o institutie. Din pacate, nu ne dam seama ca pierdem cu totii daca nu reusim sa ne respectam liderii".

16:31 - "Comentez ca a fost o decizie normala. Asa cum erau prezentate lucrurile, aceasta decizie trebuia luata mai repede si fara atatea contorsiuni. Ma bucur pentru Adrian Nastase si dupa aceasta experienta traumatizanta sper sa aiba forta de a reveni", a declarat liderul PNL, Crin Antonescu.

16:28 - O ambulanta a ajuns la Penitenciarul Jilava. Surse citate de Digi 24 sustin ca aceasta a fost solicitata de familie.

16:24 - Viorel Hrebenciuc, vicepresedinte al Camerei Deputatilor, s-a aratat bucuros ca "justitia si-a spus cuvantul in mod pozitiv", mai ales ca au existat "atatea peripetii, cu arestari de judecatori (...) ".

"E binevenit, si in partid si peste tot", a spus Hrebenciuc, refuzand sa raspunda la intrebarile jurnalistilor cu privire la legalitatea revenirii lui Nastase in partid.

16:17 - Ilie Sarbu, liderul senatorilor PSD, sustine ca Adrian Nastase inca este membru PSD.

16:04 - In mai putin de jumatate de ora de la anuntul eliberarii sale, a aparut si prima reactie a lui Nastase.

Nastase va fi eliberat Purtator de cuvant PSD: Il asteptam, ne mandrim cu el

"Ati aflat, cred, decizia Tribunalului Bucuresti in ceea ce priveste eliberarea mea conditionata. Ma bucur sa ma reintorc acasa, alaturi de familie si de prietenii mei.

Pentru cateva zile, imi voi folosi timpul doar pentru 'a respira' libertatea din afara, si pentru a ma gandi la proiecte viitoare. Pe curand!", se arata pe blogul fostului prim-ministru.

El precizeaza totusi "ca aceasta perioada, nu voi da declaratii sau interviuri pentru presa".

16:02 - Si presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a comentat eliberarea lui Adrian Nastase, "unul dintre cei mai buni oameni pe care i-am cunoscut eu ca politician".

"Ma bucur foarte mult ca om. (...) Poate sa vina oricand la partid, poate sa vina sa ne viziteze, dar pentru mine este important sa se vada cu familia sa, are nevoie de aceste clipe. In ceea ce priveste reintoarcerea sa, trebuie sa mergem la legea partidelor politice si la statutul nostru", a spus Zgonea.

16:00 - Reactii vin si din partea liberalilor.

"Ceea ce i s-a intamplat domnului Nastase este o condamnare politica si prin faptul ca a fost atat de tracasat de catre cei de la DNA s-a demonstrat clar ca se doreste mentinerea domniei sale in inchisoare. Eu n-am auzit nici macar in motivare un argument juridic", a declarat Mihaita Calimente, intr-o interventie la Digi 24.

15:51 - "Il consider un diplomat desavarsit, un foarte bun profesor universitar, toate aceste calitati il fac util oricarui partid, mai ales PSD-ului. In ce ma priveste, mi-as dori sa revina in partid", a declarat social-democratul Toni Grebla.

15:47 - Ion Chelaru il omagiaza, pe holurile Parlamentului, pe Adrian Nastase. "Revenirea lui Adrian Nastase in partid este o optiune care ii apartine", a spus social-democratul.

15:45 - Florin Iordache, deputat PSD, a declarat ca la Congresul PSD nu se va lua o decizie de ocupare a functiei de presedinte al CNC, functie ocupata de Adrian Nastase pana la condamnarea sa.

15:44 - "M-am asteptat la asta si m-am bazat in primul rand pe aceasta reactie de normalitate. Ma bazam pe faptul ca eu si colegii mei am pregatit cu foarte mare atentie acest ultim pas, ne-am concentrat pe acest ultim pas. (...) Este un om deosebit om pentru Romania", a declarat Ion Cazacu la Digi 24.

15:38 - Magistratii au respins recursul procurorilor. Adrian Nastase va fi eliberat. Tribunalul va trimite la penitenciar un fax si in cateva ore, in cursul aceleiasi zile, fostul premier va fi eliberat.

Sentinta a fost luata cu majoritate de voturi, astfel ca doi dintre cei trei judecatori din complet au fost de acord cu punerea in libertate a fostului premier.

15:00 - Fostul premier Adrian Nastase a ajuns la Penitenciarul Jilava.

14:37 - Adrian Nastase este dus, cu duba Politiei, inapoi la Penitenciarul Jilava.

14:34 - "A fost o dezbatere destul de ampla si ce s-a intamplat astazi a fost si un act de educatie juridica. A existat si latura emotionala deosebit de puternica in sala. Dupa 272 de zile executate, cred ca este momentul ca in seara asta sa se afle alaturi de familie.

Instanta se va apleca asupra institutiei juridice a eliberarii conditionate, cred ca nu exista nicio alta solutie decat respingerea recursului", a declarat Ion Cazacu, avocatul lui Adrian Nastase.

Acesta a subliniat ca Adrian Nastase nu reprezinta un pericol public, iar prezenta sa in liberate este "un act de normalitate".

14:29 - Procesul in care se judeca eliberarea lui Adrian Nastase s-a incheiat, instanta a ramas in pronuntare.

14:20 - Adrian Nastase acuza ca argumentele DNA "sunt jenante".

"Unele argumente ale DNA sunt jenante. Nu exista o reglementare privind restrictionarea dreptului la libera exprimare. Este o premiera cand se invoca drept proba postarile de pe blogul meu. Curtea Constitutionala a decis in hotararea privind referendumul din vara ca presedintele poate exprima opinii. Sunt de acord cu asta. DNA cere pentru mine pedeapsa cu inchisoarea pentru ca am exprimat opinii pe blog. Eu mereu am spus ca sunt nevinovat", se apara Nastase.

14:16 - "Eu nu cred in coincidente. Dupa sase ani, Parchetul constata in cazul meu ca si-a sustinut cauzele la o instanta necompetenta. 2.500 de persoane au fost eliberate de Judecatoria Sector 4. Peste cateva zile se implinesc 10 ani de cand guvernul pe care l-am condus si-a asumat raspunderea pe legile anticoruptie. De altfel, eu am infiintat DNA. E incorect sa spuna ca eu nu recunosc Justitia", a mai declarat Nastase in fata instantei.

14:00 - Nastase isi sustine cauza. "Procurorii au incercat tergiversarea eliberarii conditionate. In penitenciarul Jilava sunt peste 100 de persoane care asteptau motivarea recursurilor pentru ca DNA are o anumita tactica in cazul meu. O luna in penitenciar costa pentru statul roman 500 de euro", a spus fostul premier.

13:56 - Al treilea avocat al lui Nastase, Viorel Ros, a declarat ca fostul premier trebuie eliberat si pentru a degreva statul roman de cheltuielile generate de incarcerarea acestuia.

Ponta: Nimeni din PSD nu s-a rusinat cu Nastase, este o personalitate a partidului

13:48 - "Nimeni din PSD nu s-a dezis si nu s-a rusinat de Adrian Nastase", a declarat premierul Victor Ponta. Acesta a mentionat ca nu l-a vizitat la inchisoare pe fostul lider al partidului, insa "alti colegi l-au vizitat si bine au facut".

13:44 - "Detinutii ii multumesc lui Adrian Nastase pentru lectiile date", sustine avocatul fostului premier, in fata magistratilor. Avocatul spune ca Nastase a invatat un detinut sa scrie si sa citeasca.

13:40 - Avocatul Lui Nastase, Ion Cazacu, isi sustine pledoaria in fata instantei.

13:10 - Avocatul Liviu Popescu ii acuza pe procurori, in fata instantei, ca nu stiu limba romana si ca documentele sunt pline de greseli. Avocatul lui Nastase cere anularea procesului pentru ca in documentele procurorilor exista dezacorduri.

"Nu a folosit corect limba romana, de aceea va rog sa respingeti recursul", a declarat Liviu Popescu.

13:05 - Procurorul DNA si-a incheiat pledoaria.

13:00 - "Condamnatul sustine ca este un detinut politic. Condamnatul nu regreta ca a fost condamnat pentru coruptie, ci doar ca a fost condamnat cu executare", mai sustine procurorul DNA in fata instantei.

12:55 - "Nu constat ca a dat dovezi de indreptare. Programul privind prevenirea TBC si a tuberculozei nu au nicio legatura cu dovezile temeinice de indreptare (...) Scrierile de pe blog privind justitia nu sunt dovezi de indreptare", sustine procurorul.

12:51 - Procurorii spun ca Nastase a participat la actiuni de reeducare doar pentru a fi eliberat mai repede. Nstase sustine ca a particpat la 17 asemenea actiuni, procurorii spun ca au fost doar 3.

12:45 - Adrian Nastase s-a adresat catre unul din avocatii sai. "Nu credeam ca procurorul DNA poate avea atata originalitate", ar fi spus fostul premier.

12:40 - Procurorii sustin ca aceasta cauza trebuia judecata de Judecatoria Cornetu si nu de Judecatoria Sectorului 4. DNA cere judecarea la Tribunalul Ilfov, conform Realitatea Tv.

12:39 - Avocatii lui Adrian Nastase cer eliminearea acelor inscrisuri cu stersaturi din dosar, iar instanta a decis inlaturarea lor.

12:38 - Procurorii cer anularea a 235 de pagini din dosar.

12:30 - Nastase are prima interventie in sala de judecata.

"Procurorul a ridicat o problema corecta, cea legata de stersaturi. Este vorba de date personale ale altor detinuti cu care am participat la diverse actiuni. Cei de la penitenciar au facut aceste stersaturi. Credeam ca domnul profesor se va bucura ca vom lamuri chestiunile legate de activitatea mea in penitenciar", a spus fostul premier.

12:21 - Sotul judecatoareai Vasilateanu este urmarit international. Catalin Vasilateanu, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, este condamnat la inchisoare cu executare pentru trafic de influenta. Barbatul a fugit din tara.

12:17 - Procurorul de caz sustine ca lipsesc pasaje importante din dosar. De asemenea, acesta reclama ca la dosar nu au fost depuse documentele in original.

"Pe dosar nu exista mentiunea 'conform cu originalul'. Sunt pagini cu stersaturi. In practica, dosarul de penitenciar nu este depus de catre avocati, ci remis de catre penitenciar", a precizat procurorul DNA.

12:06 - "Imi doresc ca Nastase sa fie liber si aceasta perioada cumplita sa se termine, ca fostul premier sa fie alaturi de familia sa. Ii acordam tot sprijinul nostru fostului premier. (...) Evident, se vor pronunta judecatorii, dar suntem la PSD si nu putem sa ne facem ca ignoram ceea ce azi e un lucru foarte important pentru cei care il apreciem si tinem la Adrian Nastase", a declarat premierul Ponta, la sedinta PSD.

Ponta: M-a bucurat verdictul dat lui Nastase. E omul care m-a invatat politica

12:04 - Pe contul oficial de Facebook al Jurnalului de stiri al Televiziunii Publice a fost distribuit, duminica, un apel al lui Andrei Nastase prin care se solicita eliberarea tatalui sau, Adrian Nastase.

Apel pentru eliberarea lui Nastase, distribuit pe Facebook de Stirile TVR

Andrei Nastase a postat, duminica, pe Facebook, un apel prin care solicita Justitiei ca tatal sau sa fie pus in libertate. Administratorul contului "Stirile TVR" si-a asumat acest apel si l-a distribuit (share), la randul sau, pe reteaua sociala.

12:00 - Procesul in cazul lui Arian Nastase a fost reluat. Fostul premier se afla in boxa acuzatilor.

11:11 - Sedinta urmeaza sa fie reluata la ora 12:00. Judecatorii vor decide daca il vor elibera sau nu din inchisoare pe fostul premier.

11:03 - La randul sau, Ion Iliescu nu a negat ca, la Congresul din aprilie, Adrian Nastase ar putea primi o functie de presedinte executiv al partidului.

"La congres s-ar putea pune problema de o revenire. E un om cu merite pe care nimeni nu le poate contesta si cu merita deosebite, nu sunt multi politicieni care sa aiba orizontul sau", a declarat presedintele de onoare al social-democratilor.

Adrian Nastase se intoarce in conducerea PSD?

11:00 - Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat ca Adrian Nastase va fi reprimit in partid.

"Este prietenul si partenerul nostru. Eu repet, pentru el este acuma important sa fie aproape de familie. Functia ii va fi pastrata. Va fi primit in PSD daca va face o cerere. Este un element cheie al istoriei noastre, un om foarte important. In momentul in care legea ii va permite, normal ca va intra in partid", a declarat Zgonea la intrarea in sediul PSD.

10:25 - Adrian Nastase se va impune foarte greu in viata politica, daca va fi eliberat din inchisoare, a apreciat deputatul PDL Ioan Oltean.

"Nu cred ca sunt motive care sa ne ingrijoreze sau sa ne determine pe noi sa avem o alta atitudine decat cea pe care instanta de judecata o va avea. Este la indemana totala a instantei de judecata, iar noi nu putem avea decat aceeasi gandire ca instanta", a spus Oltean la RFI Romania.

09:44 - "Procurorul a formulat o cerere, invocand ca de joi pana azi nu a putut citi documentele depuse la dosarul cauzei. Ele reprezinta de fapt o copie a dosarului de penitenciar, in care sunt prezentate toate activitatile la care a participat si care au dus la solutia comisiei din penitenciar", a declarat avocatul Ion Cazacu.

"Surprinzator e ca procurorul ataca in recurs activitatile, iar azi spune ca nu a luat cunostinta de ele. Spune in recurs ca activitatile nu sunt corecte, dar azi cere termen ca sa ia cunostinta de aceste documente. E o cerere departe de loialitatea administrarii justitiei", le-a mai spus Cazacu jurnalistilor din fata TB.

09:40 - "Solicitarea procurorului este inca o dovada in plus ca Adrian Nastase este judecat altfel decat ceilalti oameni care sunt adusi in fata instantei. Solicitarea Parchetului nu are ca scop decat tergiversarea cauzei", a declarat intr-o interventie telefonica la B1 TV senatorul PSD Toni Grebla.

09:38 - Sedinta este din nou suspendata. Procesul s-a amanat din nou cu doua ore, la solictarea procurorului de caz.

09:30 - A inceput sedinta in cazul lui Adrian Nastase.

09:25 - Completul de judecata este format din Ioana Cleopatra Sipoteanu, Florentina Vasileteanu si Cristina Carmen Constanta Balaci.

09:20 - Lucian Bolcas, avocat al lui Adrian Nastase, a sugerat, intr-o interventie telefonica la Digi 24, ca Adrian Nastase se va intoarce in politica.

"In primul rand, clientul meu nu are varsta de pensionare. In ceea ce priveste modul in care este asteptat Adrian Nastase - nu uitati ca este un om care este profesor universitar, are o oarecare prestanta. Evident ca cei care sunt de aceeasi conditie sociala cu el il astepata cu tot dragul. Cei care reprezinta o periferie a societatii intelectuale au oarecare resentimente", a declarat Lucian Bolcas, un alt avocat al lui Adrian Nastase.

09:03 - Adrian Nastase a ajuns in sala de judecata, relateaza televiziunile de stiri. Rudele sale si cativa simpatianti au aplaudat cand acesta a fost depus in boxa acuzatilor.

08:50 - Adrian Nastase a ajuns la Tribunalul Bucuresti.

08:44 - Pesedistul Codrin Stefanescu este prezent la tribunal. El acuza ca justitia este corupta si "undeva la Cotroceni, Traian Basescu inca tremura cand aude de numele lui Nastase".

08:42 - Sedinta in care se judeca eliberarea lui Adrian Nastase a fost suspendata, urmand a fi reluata la 09:30. Motivul ar fi acela ca fostul premier nu a ajuns inca de la Jilava la Tribunalul Bucuresti.

08:30 - Avocatul lui Adrian Nastase, Ion Cazacu, sustine ca spera ca "dreptatea si corectitudinea sa triumfe".

"Dupa opinia mea, recursul este lipsit de consitenta si o sa-l combatem cu argumente care tin de realitatea faptelor. Realitatea este clara si nu poate fi deformata, sper sa triumfe spiritul de dreptate si corectitudine si fara indoiala dupa mai mult de 320 de zile, clientul meu sa poata fi cu familia lui in seara asta", a spus Cazacu.

08:17 - Adrian Nastase este transportat cu o duba a Politiei catre Tribunalul Bucuresti.

08:10 - Fiul cel mic al lui Adrian Nastase, Andrei, a declarat in fata instantei ca l-a vizitat duminica pe tatal sau si au discutat despre cele doua scenarii posibile - fie procesul este amanat, fie Adrian Nastase va fi eliberat.

"Nu avem emotii, e o zi normala. A fost mai complicat, n-am inteles de ce a durat asa mult. Pana la urma am ajuns astazi si o sa fie bine", le-a spus Andrei Nastase jurnalistilor.

Magistratii Judecatoriei Sector 4 au admis, pe 12 februarie, cererea de eliberare conditionata depusa de avocatii lui Nastase.

Nastase afla luni daca va fi eliberat din inchisoare

Judecatorii de la Sectorul 4 au dat publicitatii, pe 27 februarie, motivarea eliberarii conditionate a lui Adrian Nastase.

Printre argumentele avute in vedere s-a numarat faptul ca acesta a fost un detinut model si ca a executat un numar suficient de mare de zile de inchisoare din cei 2 ani la care a fost condamnat in dosarul Trofeul Calitatii.

Procurorii DNA au contestat decizia.

Filmul incarcerarii lui Nastase

Adrian Nastase a fost incarcerat in seara zilei de 26 iunie 2012, dupa ce a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii" referitor la sponsorizarea campaniei sale electorale din 2004.

Adrian Nastase s-a declarat tot timpul nevinovat. La cateva ore dupa decizia instantei, a incercat sa se sinucida chiar in fata unuia dintre politistii care venisera sa il aresteze. Ofiterul nu a reusit sa-l opresca inainte sa puna mana pe pistol, dar a reusit sa ii dea peste mana in momentul in care a apasat pe tragaci, iar glontul i-a provocat o rana usoara.

Tentativa de sinucidere a lui Adrian Nastase a tinut zile intregi prima pagina a ziarelor atat in tara, cat si in strainatate. Dupa o internare controversata de aproape o saptamana, judecatorii au decis ca fostul premier poate fi tratat in continuare la un spital penitenciar.

Ulterior, Nastase a cerut judecatorilor ca zilele in care a fost internat in spital sa i se scada din pedeapsa de doi ani de inchisoare. Nastase a fost vizitat, in acea perioada, de o multime de oameni, de la premierul Victor Ponta, pana la simpli membri de partid si prieteni.

In 5 decembrie 2012, insa, Curtea de Apel Bucuresti a decis ca zilele petrecute de fostul premier in Spitalul Floreasca, in urma tentativei de sinucidere, sa fie scazute din condamnare. Instanta a dispus atunci sa fie scazuta perioada din 20 pana in 26 iunie 2012.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Adrian Nastase eliberare conditionata, #proces Adrian Nastase, #Nastase iese inchisoare, #Nastase spital , #inchisoare