Nastase, in instanta - procurorii cer 5 ani de inchisoare in dosarul Matusa Tamara

Luni, 03 Septembrie 2012, ora 15:16
3285 citiri
Nastase, in instanta - procurorii cer 5 ani de inchisoare in dosarul Matusa Tamara

Procurorii cer o pedeapsa de cinci ani de inchisoare pentru Adrian Natase, acuzat de dare de mita in dosarul Matusa Tamara.

Adrian Nastase este audiat luni de catre judecatorii de la instanta suprema pentru contestatiile depuse de procurori in acest dosar, potrivit Romania Tv.

Nastase acuza un dosar politic

"Vreau sa subliniez ca acest dosar a fost creat intr-un anumit moment, a avut un obiectiv politic. In ianuarie 2006 se dorea schimbarea mea de la sefia Camerei Deputatilor. Obiectivul politic a fost atins. Insa peste ani, acum, s-a vazut ca nu avea niciun temei.

As putea face mai multe comentarii, dar ar avea factura politica. O schimbare de guvern implica si o schimbare de politica. Am recitit dosarul ieri. In acea perioada negociam cu UE si se spunea ca aceasta institutie avea anumite disfunctii", a declarat fostul sef de Guvern in fata magistratilor.

"Acuzatia adusa a fost formulata pe baza unui simplu exercitiu de logica, insuficient pentru formularea unei acuzatii. Problemele in discutie erau doua. Una se referea la hotararea de guvern prin care a fost numit Ioan Melinescu (fosul sef al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor n.red.) - au fost respectate toate regulile de tehnica legislativa privind adoptarea hotararilor si aceasta hotarare a fost adoptata prin consensul membrilor guvernului.

Al doilea aspect este legat de depunerea banilor la banca, o operatiune corecta, desfasurata potrivit regulilor bancare si suma a fost justificata. In plus, am facut o mentiune in declaratia mea de avere despre aceasta suma, deci nu aveam de ce ascunde acest fapt", a relatat fostul premier, citat de Newsin.

Acesta a sustinut ca unele declaratii au fost "date sub presiune" de unii martori la DNA.

Potrivit lui Adrian Nastase, "dosarul se bazeaza pe o intelegere care nu a existat, pe un denunt al unei persoane care era in arest si care a fost eliberata dupa denunt. Denuntul a fost facut dupa cinci ani de Genica Boerica".

Fostul premier a fost adus, luni, la instanta suprema. ICCJ ia in discutie contestatia procurorilor DNA in cazul achitarilor din dosarul Matusa Tamara si pe cea in anulare formulata de fostul premier in cazul condamnarii sale la doi ani de inchisoare in "Trofeul Calitatii".

Contestatia din dosarul Trofeul Calitatii al lui Adrian Nastase a fost amanata, luni, de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru data de 1 octombrie, din cauza lipsei motivarii deciziei de condamnare.

Cat priveste dosarul Matusa Tamara, judecatorii ar putea da un verdict chiar luni.

Un complet de trei judecatori de la instanta suprema i-a achitat, in 15 decembrie 2011, pe Adrian Nastase, Ioan Melinescu si Ristea Priboi, in dosarul de coruptie cunoscut sub denumirea "Matusa Tamara".

In dosarul "Matusa Tamara", Adrian Nastase a fost trimis in judecata de catre DNA pentru dare de mita, Ioan Melinescu, presedinte al ONPCSB intre anii 2001-2004, pentru sustragere sau distrugere de inscrisuri, luare de mita si divulgare de informatii, iar Ristea Priboi, consilier al fostului premier si fost deputat in perioada 2000-2004, pentru complicitate la luare de mita si la dare de mita.

Fostul premier este, in prezent, incarcerat la Penitenciarul Jilava.

Citeste si:
Legea privind datele deschise, aprobată de Guvern. Noile reglementări vor aduce un plus de trasparență în administrația publică
Legea privind datele deschise, aprobată de Guvern. Noile reglementări vor aduce un plus de trasparență în administrația publică
Guvernul României a aprobat, joi, 27 ianuarie, Legea privind datele deschise şi reutilizarea informaţiilor din sectorul public, care va aduce o comunicare mai bună a cetățenilor cu...
Molnupiravir, prima pastilă anti-COVID, ajunge oficial în România. Cine ar trebui să primească medicamentul începând de luni
Molnupiravir, prima pastilă anti-COVID, ajunge oficial în România. Cine ar trebui să primească medicamentul începând de luni
50.000 de cutii cu Molnupiravir ajung luni în România, a anunțat joi, 27 ianuarie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. ”Luni vin în România 50.000 de cutii Molnupiravir. Pfizer...