Nastase la inchisoare: Clubul liderilor europeni condamnati pentru coruptie

Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 10:56
3464 citiri
Nastase la inchisoare: Clubul liderilor europeni condamnati pentru coruptie
Foto: Realitatea.net

Adrian Nastase a fost condamnat luni pentru a doua oara intr-un dosar de coruptie, dar fostul premier roman nu este unicul lider european care isi incheie cariera politica in spatele gratiilor.

Janez Jansa, fost sef al Executivului din Slovenia in perioadele 2004-2008 si 2012-2013, a primit, in iunie 2013, o condamnare la doi ani de inchisoare cu executare intr-un dosar de coruptie legat de un important contract de armament in valoare de 278 de milioane de euro semnat in 2006 cu firma finlandeza Patria, informeaza Digi24.

De asemenea, fostul premier croat Ivo Sanader (2003-2009) a fost inculpat si condamnat in prima instanta, in noiembrie 2012, la 10 ani de inchisoare, fiind acuzat ca a primit ilegal echivalentul a 480.000 de euro de la o banca austriaca, Hypo Group Alpe Adria (HGAA), care a acordat un credit de circa 9,6 milioane de euro Guvernului croat, destinat constructiei de ambasade.

In plus, Sanader a fost inculpat si pentru o mita de zece milioane de euro de la grupul petrolier ungar MOL. El a fugit din tara, dar a fost prins si extradat de Austria in iulie 2011.

In ianuarie anul trecut, Ernst Strasser, fost ministru de Interne si eurodeputat austriac, a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu executare pentru coruptie si luare de mita in acelasi scandal cu Adrian Severin, "mita pentru Amendamente".

In Italia, fostul premier Silvio Berlusconi a primit anul trecut o condamnare definitiva la inchisoare, pentru frauda fiscala. Berlusconi nu a ajuns in spatele gratiilor, din cauza varstei inaintate, dar a fost exclus din Senat. De asemenea, Berlusconi a fost condamnat la sapte ani de inchisoare in dosarul de prostitutie cu minore si abuz de putere, dar decizia nu este definitiva.

Nici Spania nu a fost ocolita de scandaluri de coruptie la nivelul cel mai inalt. A doua fiica a regelui Juan Carlos, infanta Cristina, a fost implicata intr-un scandal care-l are in prim-plan pe sotul sau, Inaki Urdangarin. Printesa a fost suspectata ca l-ar fi ajutat sa deturneze bani publici, printr-o fundatie la carma careia s-a aflat ginerele regal.

De asemenea, mai multi membri ai Partidului Popular sunt implicati in scandalul de coruptie, iar suspiciunile ajung pana la premierul Mariano Rajoy. Fostul trezorerier al partidului, un apropiat al premierului spaniol, este in arest de aproape un an pentru ca ar fi tinut o contabilitate paralela privind donatiile primite de partid.

In Marea Britanie, 8 membri ai Parlamentului au fost condamnati la inchisoare intr-un dosar ce a vizat deconturi ilegale.

In Franta, fostul presedinte Jacques Chirac a primit in 2011 o condamnare la doi ani de inchisoare cu suspendare intr-un dosar privind locuri de munca fictive in cadrul municipalitatii, in perioada in care el era primar al Parisului. Inaintea lui, fostul premier Alain Juppe fusese condamnat in acelasi dosar la 14 luni inchisoare cu suspendare si un an de interzicere a dreptului de a candida.

In Grecia, fostul ministru al Apararii Akis Tsochatzopoulos a fost condamnat in octombrie 2013 la 20 de ani inchisoare, fiind acuzat de spalare de bani si constituirea unei organizatii infractionale in domeniul comenzilor de armament.

In Ucraina, Iulia Timosenko, fost premier, a ajuns dupa gratii in august 2011 fiind condamnata la 7 ani de inchisoare pentru frauda fiscala si deturnare de fonduri. De asemenea, ea a mai fost inchisa timp de o luna intr-un dosar privind plata gazelor rusesti.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Nastase condamnat inchisoare, #lideri europeni condamnati inchisoare , #inchisoare