Fostul premier Adrian Nastase a comentat decizia Curtii Constitutionale de marti, apreciind ca "niciodata nu am avut mai putin 'stat de drept'".
Intr-o postare pe blogul sau, Adrian Nastase a scris ca "in ultimele saptamani, s-a vorbit mult despre 'statul de drept' dar parca niciodata nu am avut mai putin 'stat de drept'".
"Mai ales de cand 'statul de drept' a inceput sa-i fugareasca pe votantii de la 'tara' ca sa-i re-numere", a completat fostul prim-ministru.
Acesta a notat ca, in esenta, "statul de drept" ar fi definit, in mod academic, drept statul organizat pe baza principiului separatiei puterilor si care ar asigura respectarea stricta a reglementarilor sale de catre ansamblul organelor lui in intreaga lor activitate, urmarind promovarea si respectarea drepturilor si libertatilor cetatenesti.
CCR: Basescu revine la Cotroceni - Antonescu si Ponta, furiosi si resemnati
"Folosind aceasta grila, puteti analiza singuri ceea ce s-a intamplat in Romania in ultimii ani si, mai ales, in ultima vreme. Nu vreau, in acest context, sa comentez decizia judecatorilor de la Curtea Constitutionala - decizie luata - dupa niste reguli create ad-hoc (cvorumul de participare) si dupa niste date confuze (numarul celor aflati pe liste).
Decizia a depins mai ales de cantitatea de 'potera' pusa pe urmele judecatorilor, de forta si de caracterul fiecaruia dintre ei. Evident si de felul in care s-a facut nominalizarea lor", a explicat Nastase, care considera ca CCR are un caracter politic pronuntat prin insusi modul de "recrutare" a judecatorilor ei.
Decizia CCR - un act de sinucidere colectiva a unei institutii constitutionale prost alcatuite
Totodata, citand tratatul de drept constitutional si institutii politice al profesorului Tudor Draganu, Adrian Nastase ii da dreptate acestuia, subliniind ca, intrucat o treime din mebrii Curtii Constitutionale sunt numiti de Presedintele Republicii, obiectivitatea lor va fi indoielnica si atunci cand ei ar fi eventual chemati sa-si dea avizul consultativ asupra propunerii de suspendare din functie a acestuia", completand apoi "cu atat mai mult in cazul examinarii rezulatelor referendumului de demitere".
"In conditiile reactiilor publice din aceste zile, recenta decizie a Curtii ar putea reprezenta, in perspectiva viitoarei revizuiri a Constitutiei, un act de sinucidere colectiva a unei institutii constitutionale prost alcatuite", considera Adrian Nastase.
Interpretarea Constitutiei, inclusiv validarea referendumurilor, sa revina presedintelui tarii
Nu in ultimul rand, acesta scrie ironic ca, pe viitor, in textul constitutional, s-ar putea stabili ca interpretarea Constitutiei, deciziile privind constitutionalitatea legilor, inclusiv validarea referendumurilor sa revina presedintelui republicii.
"In felul acesta, nu s-ar mai risipi un timp pretios, necesar pentru reforma si modernizarea statului de drept", a conchis fostul premier.
F.N.
E-n concediu acolo sau la puscarie?
Huuuuuooo! Vezi tot