Nastase: Niciodata nu am avut mai putin "stat de drept"

Miercuri, 22 August 2012, ora 17:42
4552 citiri
Nastase: Niciodata nu am avut mai putin "stat de drept"

Fostul premier Adrian Nastase a comentat decizia Curtii Constitutionale de marti, apreciind ca "niciodata nu am avut mai putin 'stat de drept'".

Intr-o postare pe blogul sau, Adrian Nastase a scris ca "in ultimele saptamani, s-a vorbit mult despre 'statul de drept' dar parca niciodata nu am avut mai putin 'stat de drept'".

"Mai ales de cand 'statul de drept' a inceput sa-i fugareasca pe votantii de la 'tara' ca sa-i re-numere", a completat fostul prim-ministru.

Acesta a notat ca, in esenta, "statul de drept" ar fi definit, in mod academic, drept statul organizat pe baza principiului separatiei puterilor si care ar asigura respectarea stricta a reglementarilor sale de catre ansamblul organelor lui in intreaga lor activitate, urmarind promovarea si respectarea drepturilor si libertatilor cetatenesti.

CCR: Basescu revine la Cotroceni - Antonescu si Ponta, furiosi si resemnati

"Folosind aceasta grila, puteti analiza singuri ceea ce s-a intamplat in Romania in ultimii ani si, mai ales, in ultima vreme. Nu vreau, in acest context, sa comentez decizia judecatorilor de la Curtea Constitutionala - decizie luata - dupa niste reguli create ad-hoc (cvorumul de participare) si dupa niste date confuze (numarul celor aflati pe liste).

Decizia a depins mai ales de cantitatea de 'potera' pusa pe urmele judecatorilor, de forta si de caracterul fiecaruia dintre ei. Evident si de felul in care s-a facut nominalizarea lor", a explicat Nastase, care considera ca CCR are un caracter politic pronuntat prin insusi modul de "recrutare" a judecatorilor ei.

Decizia CCR - un act de sinucidere colectiva a unei institutii constitutionale prost alcatuite

Totodata, citand tratatul de drept constitutional si institutii politice al profesorului Tudor Draganu, Adrian Nastase ii da dreptate acestuia, subliniind ca, intrucat o treime din mebrii Curtii Constitutionale sunt numiti de Presedintele Republicii, obiectivitatea lor va fi indoielnica si atunci cand ei ar fi eventual chemati sa-si dea avizul consultativ asupra propunerii de suspendare din functie a acestuia", completand apoi "cu atat mai mult in cazul examinarii rezulatelor referendumului de demitere".

"In conditiile reactiilor publice din aceste zile, recenta decizie a Curtii ar putea reprezenta, in perspectiva viitoarei revizuiri a Constitutiei, un act de sinucidere colectiva a unei institutii constitutionale prost alcatuite", considera Adrian Nastase.

Interpretarea Constitutiei, inclusiv validarea referendumurilor, sa revina presedintelui tarii

Nu in ultimul rand, acesta scrie ironic ca, pe viitor, in textul constitutional, s-ar putea stabili ca interpretarea Constitutiei, deciziile privind constitutionalitatea legilor, inclusiv validarea referendumurilor sa revina presedintelui republicii.

"In felul acesta, nu s-ar mai risipi un timp pretios, necesar pentru reforma si modernizarea statului de drept", a conchis fostul premier.

F.N.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Adrian Nastase stat de drept, #Adrian Nastase decizie CCR, #decizie CCR referendum Basescu, #Adrian Nastase declaratii blog , #inchisoare