Noua Republica vrea sa stie daca Nastase ia bani de la Jurnalul National

Joi, 23 August 2012, ora 13:06
3311 citiri
Noua Republica vrea sa stie daca Nastase ia bani de la Jurnalul National

Noua Republica cere public ziarului "Jurnalul National" sa comunice daca fostul premier Adrian Nastase sau familia acestuia, inclusiv sotia sa Dana Nastase, primesc bani pentru editorialele scrise de acesta in publicatia mai sus mentionata.

De asemenea, Noua Republica cere Administratiei penitenciarelor sa comunice daca detinutii au voie sa desfasoare activitati remunerate.

"Noua Republica cere public 'Jurnalului National' sa comunice daca infractorul Adrian Nastase sau familia acestuia (inclusiv Dana Nastase, sotie, condamnata penal la inchisoare, cu suspendare) primesc bani pentru 'editoarialele' publicate de detinutul Nastase Adrian in aceasta publicatie.

De asemenea, Noua Republica cere Administratiei penitenciarelor sa comunice daca detinutii din Romania au voie sa desfasoare activitati remunerate din spatele gratiilor, altele decat cele necesare re-educarii acestora in interiorul inchisorii. Ce urmeaza? Participari remunerate ale detinutilor la talk-show-uri? Reclame la fulare si revolvere? Servicii de consultanta? Penitenciarele din Romania s-au transformat cumva intr-un paradis fiscal?", se arata intr-un comunicat al Noii Republici remis, joi, Ziare.com.

In plus, sustine Noua Republica, reprezentantii sai in noul Parlament rezultat in urma alegerilor din decembrie 2012 vor propune si vor vota o lege "care va inaspri regimul pedepselor in penitenciar".

Mai exact, "detinutii sau familiile acestora nu vor trebui sa beneficieze material de pe urma infractiunilor ori de pe urma ispasirii pedepselor cu inchisoarea".

Administratia Penitenciarelor explica de ce are dreptul Nastase sa scrie pe blog

Administratia Penitenciarelor a transmis acum cateva zile, ca urmare a aparitiei pe Internet a unor mesaje ale lui Adrian Nastase, ca persoanele private de libertate, in conditiile legii, pot transmite date, informatii, inscrisuri catre apartinatori, aceste actiuni facand parte din dreptul la corespondenta.

"Ca urmare a materialelor aparute in ultimele zile in mass-media, referitoare la modalitatea de publicare a unor mesaje ale persoanei private de libertate A. N. pe o pagina web, Administratia Nationala a Penitenciarelor face urmatoarele precizari:

Persoanele private de libertate, in conditiile legii, pot transmite date, informatii si inscrisuri catre apartinatori sau alte persoane aflate in afara locurilor de detinere ca urmare a asigurarii drepturilor legale la petitionare, corespondenta, informare si efectuare de convorbiri telefonice.

Dreptul la corespondenta al persoanelor aflate in executarea pedepselor privative de libertate este garantat. Corespondenta are caracter confidential si nu poate fi deschisa sau retinuta decat in limitele si in conditiile prevazute de lege. (...)

Pentru asigurarea exercitarii dreptului de petitionare si a dreptului la corespondenta, directorul penitenciarului are obligatia de a lua masurile corespunzatoare pentru instalarea de cutii postale in interiorul penitenciarului", se arata intr-un comunicat al ANP.

Petitiile si corespondenta sunt colectate de catre personalul furnizorului de servicii postale, caruia i se asigura accesul in interiorul penitenciarului. In contextul cadrului legal executional penal, administratia locului de detinere nu exercita niciun control asupra corespondentei expediata de catre persoanele private de libertate pe adresa destinatarilor, mai precizeaza sursa citata.

Adrian Nastase a fost condamnat, la sfarsitul lunii iunie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul Trofeul Calitatii. In ziua in care a aflat sentinta, fostul premier a incercat sa se sinucida.

Dupa cateva zile de spitalizare la Spitalul Floreasca, a fost transferat la Spitalul Penitenciar Rahova. Acum, Nastase se afla la Penitenciarul Jilava, unde isi executa pedeapsa in regim semideschis.

M.G.

Citeste si:
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Președintele Klaus Iohannis a ajuns la un minim istoric al încrederii în rândul românilor, arată un sondaj publicat luni, 25 octombrie, de către Laboratorul pentru Analiza Războiului...
Elena Udrea nu s-a vaccinat anti-COVID. Avocatul ei susține că a sfătuit-o să nu intre în sala de judecată
Elena Udrea nu s-a vaccinat anti-COVID. Avocatul ei susține că a sfătuit-o să nu intre în sala de judecată
Avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, a spus luni, 25 octombrie, la Curtea de Apel București, unde se judecă unul din termenele dosarului Hidroelectrica, în care este acuzată de luare de...
Sursa: Ziare.com