"O sa-l scoatem!" (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 03 Decembrie 2012, ora 14:14
9388 citiri
"O sa-l scoatem!" (Opinii)
Foto: Romania Libera

Promisiunea aceasta, rostita de premierul Romaniei, sef de partid, care pretinde o noua desemnare in aceeasi functie, la intrebarea unei simpatizante a lui Adrian Nastase, ingrijorata de soarta puscariasului fost premier, este o sinteza a motivelor pentru care Victor Ponta nu ar trebui sa fi fost vreodata seful guvernului vreunei tari din lumea civilizata.

Nu-l suspectez pe Victor Ponta, fost procuror, ca nu stie cum se fac legal eliberarile din inchisoare in Romania. Daca nu va ispasi pedeapsa integral sau nu va fi gratiat de presedinte, Adrian Nastase ar putea iesi mai repede dn puscarie, adica ar putea fi scos, ca sa folosim sintagma premierului, doar de o instanta de judecata care sa aprecieze ca detinutul Nastase intruneste conditiile eliberarii conditionate.

Si daca numai instanta este competenta sa decida scoaterea lui Adrian Nastase, atunci, intreb si eu, cine "o sa-l scoatem"? Cine este personajul colectiv la care se refera dl. Ponta? Guvernul? USL? Dar guvernul si USL nu pot face asa ceva, decat dand ordin unei instante, adica incalcand doua dintre fundamentele statului de drept, independenta justitiei si speraratia puterilor in stat. Asta ne anunta voios Victor Ponta, ca USL va incaleca justitia? A mai facut-o, propunand trecerea CSM in subordinea parlamentului, dar nu la fel de direct, e drept.

Cand un prim-ministru face o astfel de afirmatie referitoare la un detinut, condamnat definitiv si irevocabil de o instanta, mai precis de Inalta Curte de Casatie si Justitie, el se autodefineste la fel de definitiv si irevocabil drept absolut incompatibil cu orice demnitate publica.

Aceasta afirmatie dovedeste ca Victor Ponta ori nu intelege nimic din ceea ce in inseamna statul de drept, ceea ce am spus ca ma indoiesc, avand in vedere studiile domniei sale, ori nu da doi bani pe ceea ce insemna statul de drept si nici macar nu ascunde acest lucru.

Un inalt demnitar care poate promite eliberarea din inchisoare a unui detinut condamnat definitiv si irevocabil poate promite orice si este in stare de orice, se poate deda la orice actiune impotriva statului de drept. Orice politician care in orice tara a UE ar face o declaratie similara, ar fi la finalul carierei sale politice pentru ca nu ar mai fi votat.

Ei bine, sunt gata sa pun pariu ca pe dl. Ponta aceasta teribila declaratie nu-l va costa niciun sfert de procent electoral. Sunt gata sa pun pariu ca ea nu va avea niciun efect, asa cum nu a avut cu adevarat efect niciuna dintre actiunile premierului care au oripilat UE in aceasta vara. Si aici ajungem la tristetea cea mare.

Romania balteste in coruptie si imoralitate, este condusa de hoti si ticalosi, la limita principiilor lumii civilizate care sunt mai mereu in discutie si in pericol, pentru ca acest popor este foarte tolerant la toate racilele care ii mananca prezentul si viitorul.

Poporul pare cu totul insensibil la ticalosiile pe care le doconteaza din greu. Victor Ponta promite eliberarea puscariasilor, listele electorale mustesc de penali de toate felurile, care, nu-i asa, si ei vor fi scosi daca cumva vor intra macar putin dupa gratii. Vor fi votati. Pentru o promisiune, pentru o punga de malai, pentru o galeata, din ura fata de contracandidat. Pentru orice.

La fiecare scrutin, poporul acesta ii voteaza parca orbit, parca tampit, pe cei care il vor fura, pe cei care isi vor asigura imunitatea, pe cei care il vor face de rusine, pe cei care il vor batjocori si saraci. Suntem sensibili la toate prostiile, la toate barfele, la orice zambet, cat fals, si orice atentie cat de umilitoare, dar trecem cu vederea asepctele esentiale, cele de care cu adevarat depinde soarta noastra.

Si cat timp va fi asa, imi pare rau, dar ne meritam soarta. Noi suntem cei care-l scoatem pe Adrian Nastase din puscarie.

George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
#Adrian Nastase inchisoare, #Nastase penitenciar, #Ponta eliberare Nastase , #inchisoare