Paste dupa gratii: Politicieni si oameni de afaceri care se afla in inchisoare

Sambata, 19 Aprilie 2014, ora 20:34
14935 citiri
Paste dupa gratii: Politicieni si oameni de afaceri care se afla in inchisoare

Adrian Nastase, Relu Fenechiu, Catalin Voicu si Gigi Becali se numara printre fostii demnitari care isi vor petrece sarbatorile pascale in penitenciare, unde au de executat pedepsele primite in urma condamnarilor definitive.

Fosti deputati si senatori, fosti membri ai Guvernului, dar si oameni de fotbal, unii dintre ei incarcerati in acest an, vor spune "Hristos a Inviat" in spatele gratiilor.

Chiar daca este pentru a doua oara incarcerat, acestea sunt primele sarbatori pascale pe care fostul premier Adrian Nastase le petrece in spatele gratiilor. El este incarcerat la Penitenciarul Jilava, acolo unde executa pedeapsa de patru ani de inchisoare cu executare, la care a fost condamnat in 6 ianuarie, pentru santaj si luare de mita, in dosarul cunoscut ca "Zambaccian".

Adrian Nastase a fost condamnat pentru ca, in perioada 2002 - 2004, in calitate de premier, ar fi primit, in mod direct si prin intermediul sotiei sale, Dana Nastase, foloase necuvenite in valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.

Aceste foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, precum si contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele lui Nastase din localitatea Cornu si din Bucuresti.

Fostul premier mai are o condamnare de doi ani de inchisoare, in dosarul "Trofeul calitatii". Condamnat in 20 iunie 2012, Nastase a fost incarcerat in 26 iunie 2012 si pus in libertate la 18 martie 2013, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea lui de eliberare conditionata. Dupa condamnarea din dosarul Zambaccian, Adrian Nastase a fost din nou incarcerat, urmand ca instanta sa contopeasca cele doua pedepse.

Si pe Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor, sarbatorile de Pasti il vor gasi incarcerat. El se afla la Penitenciarul de maxima siguranta Iasi, unde are de executat o pedeapsa de cinci ani de inchisoare, la care a fost condamnat pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata.

Relu Fenechiu a primit aceasta pedeapsa dupa ce a fost trimis in judecata de procurorii DNA in iunie 2012, in dosarul cunoscut ca "Transformatorul", fiind acuzat ca prin firmele sale a vandut transformatoare si intrerupatoare uzate si vechi la preturi de produse noi catre Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a institutiei.

Tot in penitenciar, insa la Baia Mare, se afla fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Muresan. El a fost condamnat definitiv in 25 februarie 2013, la trei ani de inchisoare cu executare, in dosarul "Caltabosul", alaturi de un alt fost ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes. Avram Muresan se afla, insa, in inchisoare din mai 2012, dupa ce a fost condamnat definitiv de instanta suprema la sapte ani de detentie intr-un alt dosar, in care a fost judecat pentru deturnare de fonduri.

Fostul ministru Remes, condamnat la trei ani de inchisoare in dosarul "Caltabosul", a fost eliberat conditionat in 11 februarie, dupa ce a ispasit un an din pedeapsa.

Fostul senator Catalin Voicu nu va sarbatori Pastele cu familia, pentru ca el este incarcerat in Penitenciarul Rahova. Voicu a fost condamnat definitiv, pe 22 aprilie 2013, de instanta suprema, la sapte ani de inchisoare cu executare, in dosarul in care a fost judecat pentru coruptie.

El a fost gasit vinovat pentru ca a primit mita de la oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic, pentru a interveni, prin intermediul fostului judecator de la instanta suprema Florin Costiniu, la magistrati si politisti, pentru a obtine decizii favorabile in dosarele in care cei doi erau implicati.

Si fostii deputati Dan Pasat sau Emilian Cutean se vor afla in penitenciare in noaptea de Inviere.

Dan Pasat a fost incarcerat dupa ce a fost condamnat definitiv, in decembrie 2013, de instanta suprema, la trei ani de inchisoare cu executare, pentru santaj si fapte de coruptie.

In cazul fostului deputat PSD Emilian Cutean, pedeapsa este mai mare, iar faptul ca a incalcat legea l-a facut sa ajunga la Penitenciarul Jilava. El a fost condamnat definitiv, de catre Curtea de Apel Bucuresti, la cinci ani de detentie pentru fraudarea Guvernului cu peste 200.000 de lei, in perioada in care a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor.

Coleg cu Emilian Cutean la Penitenciarul Jilava este si fostul deputat Nicolae Vasilescu, condamnat la doi ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta.

Fostul parlamentar a fost gasit vinovat pentru ca, alaturi de alte doua persoane, a cerut de la reprezentantul unor societati comerciale suma de doua milioane de lei, reprezentand 40 la suta din valoarea totala a unor lucrari de constructii efectuate in anii 2008 si 2009 de acele firme, in beneficiul a cinci primarii din judetul Constanta.

Sarbatori in inchisoare si pentru Gigi Becali, George Copos, Gheorghe Popescu si Mihai Stoica

Afacerile cu statul facute de Gigi Becali reprezinta unul dintre motivele pentru care el a ajuns in inchisoare. Incarcerat la Poarta Alba, Becali ispaseste o pedeapsa de trei ani si jumatate de inchisoare, dupa ce a fost condamnat, in 20 mai 2013, la trei ani de inchisoare in dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apararii si a primit ulterior un spor de sase luni, dupa alte doua condamnari, in cazul "Valiza" si in dosarul sechestrarii celor care i-au furat masina.

Acestea nu sunt primele sarbatori pe care fostul europarlamentar Gigi Becali le petrece in spatele gratiilor.

Patronul echipei Steaua a depus, in timpul detentiei, cereri de permisie sau de invoire pentru a participa la unele evenimente in familie, precum si o solicitare de intrerupere a executarii pedepsei pentru trei luni, toate fiindu-i insa respinse. Si cererea de intrerupere a pedepsei lui Becali, pe motiv ca acesta ar avea nevoie de o interventie chirurgicala la coloana, a fost respinsa de instanta.

Omul de afaceri George Copos, fostul actionarul majoritar al FC Rapid, a ajuns dupa gratii in 4 martie, pentru tranferul unor jucatori de fotbal. El se va afla in spatele gratiilor de Paste intrucat are de executat o pedeapsa de trei ani si opt luni, in regim inchis de detentie.

Alaturi de Copos, alti sapte oameni din fotbal au fost condamnati pentru transferurile a 12 jucatori, in urma carora statul a fost prejudiciat cu aproximativ 1,5 milioane de dolari si alte patru cluburi sportive cu 10 milioane de dolari.

Alaturi de Copos, Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat, in 4 martie, pe Jean Padureanu la trei ani si patru luni de inchisoare, pe Mihai Stoica la trei ani si sase luni, pe Cristian Borcea si Ioan Becali la cate sase ani si patru luni, pe Victor Becali la patru ani si opt luni, pe Gheorghe Popescu la trei ani, o luna si zece zile, precum si pe Gigi Netoiu la trei ani si patru luni de inchisoare cu executare.

Cercuri de lectura, dezbateri si cenacluri duhovnicesti, intre activitatile de Paste din penitenciare

Potrivit Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), persoanele condamnate vor putea participa la manifestari artistice in perioada sarbatorilor de Pasti. Intre acestea se inscriu cercuri de lectura, teatru, cenacluri literare, muzica, desen, grafica, arte plastice, activitati de sculptura, modelaj si fotografie. De asemenea, in unitatile penitenciare vor fi organizate competitii si intreceri sportive, expozitii, dezbateri si concursuri tematice.

"Un rol deosebit de important il vor avea vizitele in comunitate, cenaclurile duhovnicesti - filocalice, precum si activitatile de voluntariat cu specific adaptat perioadei pascale. Totodata, in baza colaborarii cu preotii slujitori de la toate cultele care sarbatoresc Pastele in aceasta perioada, preotii capelani ai unitatilor vor sustine un program special de pregatire duhovniceasca, prin intensificarea slujbelor, a consilierilor si spovedaniei", potrivit Administratiei Penitenciarelor.

Un europarlamentar și-a înscris candidatura pentru funcția de președinte al României. Din partea cărui partid candidează
Un europarlamentar și-a înscris candidatura pentru funcția de președinte al României. Din partea cărui partid candidează
Biroul Electoral Central a înregistrat vineri, 4 octombrie, candidatura lui Cristian Terheş pentru alegerile prezidențiale din anul 2024. Biroul Electoral Central pentru alegerea...
PNL, fără candidați la alegerile parlamentare în Diaspora. Ce s-a întâmplat la Biroul Electoral Central
PNL, fără candidați la alegerile parlamentare în Diaspora. Ce s-a întâmplat la Biroul Electoral Central
Greșeală fără precedent a celor de la Partidul Național Liberal. Au greșit lista de candidați pentru Diaspora. PNL rămâne fără candidați la alegerile parlamentare în Diaspora, după...
#politicieni Paste inchisoare, #sarbatori Paste penitenciar, #Paste penitenciar , #inchisoare
  1. Lovitură pentru autoritățile române. Curtea Europeană de Justiție a decis că schimbarea de gen trebuie recunoscută oficial. Cum s-a ajuns la această decizie
  2. Un român a rămas fără 400.000 de euro după ce a fost convins de trei falși directori să facă o investiție. Metoda prin care a fost păcălit
  3. Atenționare de călătorie pentru români. Țara în care a fost anunțat Cod roşu de fenomene meteo
  4. Sute de mii de oameni, așteptați la Iași, la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Când începe pelerinajul
  5. Anchetă la o școală din România după ce doi elevi de 12 ani s-au bătut în timpul orei. Un părinte reclamă că nu a fost înștiințat
  6. Doi bărbați arestați în cazul exploziei unui bancomat din Arad au fugit de sub escortă, dar au fost prinși. Unul ajunsese în apropierea graniței
  7. Şef de la Imigrări, reţinut de DNA pentru luare de mită. Suma pe care a primit-o pentru permisele de muncă ale unor străini
  8. Catastrofă navală. Un feribot supraaglomerat s-a scufundat, provocând moartea a zeci de oameni VIDEO
  9. Autoritățile au repatriat încă un grup de români din Liban.FOTO
  10. O femeie i-a pus pe jar pe polițiștii români. A cerut ajutor pe motiv că ar fi sechestrată, dar oamenii legii au avut o „surpriză” la intervenție. Cum și-a motivat gestul