Sentinta definitiva pentru Grajdan: Ce condamnare a primit pentru favorizarea lui Adrian Nastase

Luni, 22 Februarie 2016, ora 12:40
6908 citiri
Sentinta definitiva pentru Grajdan: Ce condamnare a primit pentru favorizarea lui Adrian Nastase

Adrian Balaban Grajdan, fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) care a incercat sa il acopere pe Adrian Nastase in dosarul Trofeul Calitatii, a fost condamnat, luni, la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului.

Decizia Inaltei Curti este definitiva, informeaza Digi24.

Inalta Curte a respins apelul si a mentinut, astfel, decizia data in prima instanta, care prevedea si un termen de incercare de 6 ani.

Va mai amintiti de Grajdan? Inalta Curte l-a condamnat la 3 ani cu suspendare

Procurorii DNA spun ca in 22 mai 2012, Adrian Balaban Grajdan, in calitate de inspector general al ISC, a emis catre Inalta Curte de Casatie si Justitie o adresa prin care inspectoratul contesta existenta prejudiciului in dosarul "Trofeul calitatii", in care fusese trimis in judecata, printre altii, fostul premier Adrian Nastase.

"Inculpatul a emis aceasta adresa la numai doua zile de la numirea sa in functie si inainte de preluarea efectiva a atributiilor specifice functiei de inspector general ISC. De asemenea, documentul a fost emis cu incalcarea dispozitiilor legale, a normelor interne privind circuitul documentelor si intr-un sens contrar intereselor legitime ale ISC.

Mai mult, inculpatul Balaban Grajdan a premeditat savarsirea infractiunii, deoarece primele ordine emise de acesta in calitatea sa de inspector general al ISC vizau exclusiv facilitarea transmiterii catre instanta a acestei adrese prin care ii favoriza pe inculpatii judecati de instanta suprema. Conform documentului semnat de inculpat, in cauza penala respectiva, ISC nu ar fi inregistrat nici un prejudiciu financiar-contabil si nu s-ar fi putut constitui parte civila in procesul penal, invocand in sprijinul afirmatiilor facute, printre altele, un Raport al Curtii de Conturi pentru anul 2004 care nu exista", se arata in rechizitoriul procurorilor.

ISC crescuse pretentiile in Trofeul Calitatii, cu o saptamana inainte de decizia lui Grajdan

Cum s-a chinuit Grajdan sa il salveze pe Adrian Nastase - rechizitoriul procurorilor

Mai mult, procurorii DNA au sustinut ca Balaban Grajdan l-a sunat la 5 dimineata pe Adrian Nastase pentru a discuta despre retragerea ISC din proces.

DNA: Grajdan l-a sunat pe Nastase la ora 5, inainte de a retrage ISC din proces

Efectele documentului semnat de Balaban Grajdan au fost inlaturate ulterior ca urmare a adresei de revenire transmisa de catre ISC.

Prin decizia penala nr. 60 din 20 iunie 2012, Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul de 5 judecatori a dispus condamnarea inculpatilor si obligarea acestora la plata de despagubiri civile catre ISC.

Citeste si:
Un fost prefect USR obligă coaliția PSD-PNL să îl repună în funcție. Cine este cel omul care a stat prefect doar două săptămâni
Un fost prefect USR obligă coaliția PSD-PNL să îl repună în funcție. Cine este cel omul care a stat prefect doar două săptămâni
Prefectul USR al judeţului Galaţi, Gabriel-Aurelian Panaitescu, care a obţinut în instanţă suspendarea Hotărârii de Guvern prin care a fost eliberat din funcţie după ce USR a ieşit de la...
Ciolacu, iritat de afirmațiile lui Rareș Bogdan privind ruperea într-un an a alianței cu PSD: ”Cer mâine de urgenţă o şedinţă a coaliţiei”
Ciolacu, iritat de afirmațiile lui Rareș Bogdan privind ruperea într-un an a alianței cu PSD: ”Cer mâine de urgenţă o şedinţă a coaliţiei”
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a reacţionat miercuri seara, 19 ianuarie, la acuzele europarlamentarului PNL Rareş Bogdan, anunţând că cere organizarea de urgenţă a unei şedinţe a coaliţiei....