The New York Times, despre Nastase: Blestemul coruptiei din Europa de Est

Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 17:21
5526 citiri
The New York Times, despre Nastase: Blestemul coruptiei din Europa de Est
Foto: International Herald Tribune

Cazul fostului premier Adrian Nastase, care a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, a incercat sa se sinucida, dupa care a fost incarcerat, este relatat pe larg de publicatia americana The New York Times, la mai bine de patru luni de la producere evenimentelor, intr-un articol cu titlul "Blestemul coruptiei din Europa de Est".

In aceasta vara, dupa ce politia a ajuns la vila impunatoare a fostului prim-ministru roman Adrian Nastase, pentru a-l aresta pe baza unor acuzatii de coruptie, acesta aparent a scos un revolver si a incercat sa se sinucida, scrie The New York Times.

Milioane de romani au urmarit la televizor cum Nastase a fost scos pe o targa, cu un fular Burberry infasurat in jurul gatului. El a supravietuit, iar o saptamana mai tarziu a ajuns in spatele gratiilor.

"Dar asta este Romania, unde totul este, se pare, o problema de disputa", se arata in articol.

Partizanii anticoruptie au salutat caderea lui Nastase, ca pe un moment de inceput in evolutia unei tinere democratii. Opozantii lui Nastase acuza acum ca acesta ar fi inscenat incercarea de sinucidere, intr-un efort de a evita inchisoarea. Fiul sau, Andrei Nastase, care a fost acasa in acea zi, a spus ca aceste acuzatii sunt absurde.

Oricare ar fi adevarul, Adrian Nastase ocupa acum o celula care masoara patru metri patrati. Pe blogul pe care il detine, el a relatat recent din inchisoare cum detinutii mananca varza si cartofi, se confrunta cu sobolani si au apa calda doar doua ore de doua ori pe saptamana.

Coruptia din Romania - o mostenire a deceniilor de conducere comunista

In prezent, analistii din tara si din strainatate au spus ca acest caz a dezvaluit destule despre polarizarea si disfunctionalitatea politica din Romania, pe masura ce tara isi opreste pasii catre o democratie mai mare. Iar cazul vine in mijlocul unor temeri tot mai mari in Uniunea Europeana ca cei mai noi si mai slabi membri ai sai nu sunt pregatiti sa eradicheze coruptia care este o mostenire a deceniilor de conducere comunista.

Uniunea Europeana este atat de ingrijorata in legatura cu faradelegile din randul celor mai noi membri ai sai, astfel incat Romania si vecinul sau, Bulgaria, care au intrat impreuna in UE in anul 2007, nu au aderat inca la spatiul Schengen.

"Dictatura corupta a lui Nicolae Ceausescu"

Romania s-a zbatut sa depaseasca consecintele dictaturii corupte si nemiloase a lui Nicolae Ceausescu, iar in ultimii sase ani, 4.700 de oameni au fost judecati pe baza unor acuzatii de coruptie, printre care 15 ministri si secretari de stat, 23 de membri ai Parlamentului si peste 500 de ofiteri de politie.

Pentru multi, fostul premier Adrian Nastase este "emblematic pentru o generatie de politicieni inca activi, care au presupus ca puterea si influenta ar putea sa ii apere de lege". Articolul din New York Times aminteste si momentul in care, intrebat in legatura cu averea sa, Nastase a dat replica "Sa-mi numere ouale".

"Sunt prea multi oameni din epoca comunista, precum Nastase, care sunt inca la putere, iar acest lucru a poluat clasa politica", a declarat fostul ministru al Justitiei Monica Macovei, numita "o apropiata a dusmanului lui Nastase, Traian Basescu".

"Nastase - sapte case"

In timp ce putini romani mai au simpatie pentru omul cunoscut sub porecla de "Nastase - sapte case", incluzandu-l pe actualul prim-ministru Victor Ponta, unii au pus la indoiala urmarirea sa penala. In acest sens, este amintit faptul ca acuzarea a chemat 972 de martori, in timp ce apararii i-au fost permisi numai cinci martori.

Procurorii au transmis ca au existat atat de multi care au depus marturie impotriva lui Adrian Nastase deoarece coruptia a fost atat de raspandita.

Fiul in varsta de 26 de ani al lui Adrian Nastase, Andrei, "un om de afaceri", a spus intr-un interviu ca tatal sau a fost descurajat dupa ce a devenit victima a unei "vanatori de vrajitoare" din partea presedintelui Traian Basescu.

"Domnul Basescu il vede pe tatal meu drept o amenintare si aceste acuzatii au fost create ca mijloace de a-l scoate din viata politica", a spus Andrei Nastase.

Articolul mai noteaza ca unii analisti sunt de parere ca Victor Ponta, actualul prim-ministru si fostul protejat al lui Adrian Nastase a vrut inlocuirea lui Basescu inainte ca acesta sa poata viza alti seniori social-democrati. Numindu-l pe Nastase "cel mai bun prim-ministru pe care l-a avut Romania", Ponta a afirmat ca acest caz a aratat cum a fost politizata justitia din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#The New York Times Adrian Nastase, #New York Times coruptie Nastase, #coruptie Europa de Est, #coruptie Adrian Nastase, #Adrian Nastase condamnat inchisoare, #Adrian Nastase tentativa sinucidere , #inchisoare
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
americanii au uitat esentialul la capitolul coruptie - ILIESCU -