Nastase: Ar trebui sarbatorit regele in fiecare zi pentru a-i tine in afara tarii pe guvernanti

Autor: Ana Ilie
Joi, 27 Octombrie 2011, ora 21:36
2793 citiri
Nastase: Ar trebui sarbatorit regele in fiecare zi pentru a-i tine in afara tarii pe guvernanti
Foto: Antena3

Fostul premier Adrian Nastase considera aberant ca politicienii aflati la guvernare si-au gasit tot felul de deplasari in tara si in strainatate, pentru a nu participa la discursul istoric al regelui Mihai din Parlament, si a glumit ca monarhul ar trebui sarbatorit zilnic, pentru a-i tine pe acestia in afara tarii.

"Liderii actualei puteri au fugit unde au vazut cu ochii, in strainatate, la Carei, in Italia, nu mai stiu pe unde... mi se pare aberant. Poate ca ar trebui sa sarbatorim regele in fiecare zi pentru a-i tine in afara pe lideri.

Este un efect de turma. Daca Traian Basescu a apucat sa scape pasarica la un moment dat, intr-o discutie pe care se pare ca a regretat-o, ceilalti au luat foarte in serios lucrurile acestea si au considerat ca o participare la un eveniment cu cel care a fost considerat de Basescu tradator, sluga rusilor, ei fiind obisnuiti cu licurici si alte formule de aliante, n-au inteles ca Romania are propria sa identitate, istorie, loc in geostrategia intereselor globale si probabil ca ar fi trebuit sa realizeze ca nu putem rescrie istoria", a spus Nastase, la Antena3.

Pesedistul apreciaza ca aceasta atitudine tine de faptul ca "Traian Basescu incearca sa elimine din istoria Romaniei ce nu a inceput cu el in 2005, nu mai exista perioada Iliescu etc. Incearca de fapt sa elimine din istorie si perioada monarhiei si regele Mihai il incurca, el vrea sa ramana singurul conducator in cartile de istorie".

Nastase are si un sfat pentru Basescu: "Daca ar fi intelept ar intelege ca el se adauga celor dinaintea sa, istoriei, el vrea sa o rescrie pornind de la 2005. Acum am fi in anul 7 al istoriei de la presedintia lui Basescu".

Iliescu: Relatiile cu regele sunt normalizate

La randul sau, fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, a subliniat ca, in pofida "stangaciilor" comise la inceputul anilor '90, a facut eforturi in directia normalizarii relatiei cu fostul suveran, ceea ce ar fi trebuit sa faca si politicienii aflati acum la guvernare.

"A fost un moment de normalitate. Noi am comis multe stangacii, de ambele parti, insa am facut eforturi sa normalizam relatiile cu fostul suveran si a fost un lucru bun. Aceasta aniversare a unei varste venerabile la adresa unui om care a jucat un rol in momente importante in istoria tarii...daca nu era actul de la 23 august, inchipuiti-va cum se desfasura intrarea trupelor sovietice pe teritoriul Romaniei. Veneau cu o ura de nedescris. Si-asa veneau cu ura. Actul de la 23 august a atenuat foarte mult.

In al doilea rand, Tratatul de la Paris. Regele a avut rolul sau important si decisiv si el trebuie cinstit ca atare", a spus Iliescu.

Fostul sef de stat a apreciat ca "a fost nefiresc modul in care s-au comportat cei de la putere, au facut nota discordanta". "Au ratat un moment pentru a marca nevoia de intrare in normalitate; in loc sa facem pasi inainte fata de anii '90, care au fost marcati de modul in care s-au produs aceste schimbari, aveam motivatia modului in care s-a produs aceasta ruptura pe cale violenta la noi in tara, chiar in momentele cele mai dure, dialogul nu lipsea, totdeauna gaseam calea dialogului, domnul Coposu, care era mai dur dintre ei si cu care aveam confruntari, dansul stia ca are oricand usa deschisa, eu stiam ca atunci cand apelez la domnia sa...in loc sa facem pasi inainte...cine sa intretina dialogul politic? este datoria presedintelui, ne aflam intr-o stare de anormalitate".

In ceea ce priveste rapoartele din presa conform carora regele Mihai nu a dorit sa dea mana cu Iliescu, acesta a tinut a sublinieze ca situatia nu a stat asa. "Ne-am intretinut circa o ora, inainte de discurs, deci nu numai ca am dat mana", a spus acesta, amintind ca relatiile dintre el si regele Mihai sunt "normalizate".

"Noi am mai organizat o aniversare a regelui Mihai, in 2001, la 80 de ani, la Palatul Cotroceni. Era revenirea domniei sale in tara in conditii noi, instalarea in Palatul Elisabeta. Am mai avut o aniversare impreuna de 23 august. Din pacate, de aceasta data, cei de la putere nu au acordat atentia si decenta necesara".

Si fostul premier si-a amintit relatia de colaborare pe care a avut-o in timpul mandatului cu Casa Regala. "Aceste zile au reprezentat o etapa suplimentara, care a confirmat atitudinea noastra fata de Casa Regala, si ma gandesc la perioada 2001-2004, in care relatia foarte stransa, in interesul tarii, a facut ca regele sa accepte sa fie emisar al intereselor comune, am lucrat impreuna si pentru integrarea tarii in NATO si pentru o relatie finalizata cu UE.

Asa cum principele Radu a acceptat si am lucrat impreuna, el a fost reprezentant al Guvernului pentru cooperarea cu tarile unde exista monarhii constitutionale. Cei patru ani au fost un angajament foarte clar de a respecta trecutul si a lucra impreuna pentru viitor".

Si pentru Adrian Nastase, Puterea a pierdut marti o ocazie de a demonstra ca stie sa puna deoparte interesele personale. "Toate aceste ocazii, pierdute de cei care ar fi trebuit sa capitalizeze...oamenii, din pacate, Traian Basescu, premierul, ministrul de Externe, nu au inteles semnificatia acestui moment si faptul ca dincolo de simpatii si antipatii e vorba de institutii ale statului, trebuie uitate interesele personale".

Dupa 20 de ani nu exista inca acea capacitate de a pune impreuna, in momente de istorie, forta noastra, vointa noastra politica, in scopul de a genera incredere in tara si credibilitate in afara", a apreciat liderul pesedist.

Ședință decisivă a coaliției PSD-PNL. Este tranșată problema comasării alegerilor. Scenariul care se conturează pentru cele două partide
Ședință decisivă a coaliției PSD-PNL. Este tranșată problema comasării alegerilor. Scenariul care se conturează pentru cele două partide
O şedinţă a coaliţiei are loc, miercuri, în care liderii PSD şi PNL discută din nou subiectul comasării alegerilor, după mai multe încercări în care nu s-a ajuns la o înţelegere...
Asemănări și deosebiri între fosta USL, "cea mai toxică alianţă politică", și coaliția actuală: "Boc și Băsescu au tăiat joburile și au sugrumat mediul privat"
Asemănări și deosebiri între fosta USL, "cea mai toxică alianţă politică", și coaliția actuală: "Boc și Băsescu au tăiat joburile și au sugrumat mediul privat"
Comparații între USL și actualele negocieri care duc la ideea că am avea de-a face cu o repetare a istoriei sunt din ce în ce mai frecvente. Sunt însă și mari diferențe între cele două...
#Adrian Nastase, #Adrian Nastase rege Mihai, #Adrian Nastase Ion Iliescu, #Nastase Iliescu Basescu , #Ion Iliescu