Nastase, viitorul PSD-ului

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 15 Ianuarie 2010, ora 23:50
7656 citiri
Nastase, viitorul PSD-ului
Foto-montaj: Ziare.com

Dupa ce parea ca la alegerile pentru sefia PSD se vor ingramadi o multime de candidati, din intreaga floare a alesului partid au mai ramas doar doua-trei nume, dar si alea probabile, care sa se bata cu Geoana cel repede razgandibil. Dintre toti, cel mai cutremurator este numele lui Adrian Nastase, care sub girul si garantia lui Ion Iliescu, pare sa fi renascut din cenusa dosarelor de la DNA.

Dupa ce presa a scris despre Cristian Diaconescu, Dan Nica, Miron Mitrea, ba chiar si despre Victor Ponta ca si-ar dori, s-ar gandi sau chiar ar intentiona sa candideze pentru postul de presedinte al PSD, dintre toti acesti posibili contracandidati ai lui Mircea Geoana a rasarit cel mai de temut adversar pe care actualul sef al partidului si l-ar putea dori - Nastase.

Diaconescu se pare ca inca isi mai calculeaza sansele. Pe Dan Nica probabil ca l-a pufnit rasul, asa cum des o mai face prin platourile televiziunilor in calitate de invitat, la ideea ca tocmai el ar putea deveni presedintele PSD. Victor Ponta s-a pierdut intre regretele si pregatirile pentru postul de ministru al Justitiei. Doar Miron Mitrea se pare ca ar intentiona serios sa candideze impotriva lui Geoana si a "hrebenciucilor", cum singur si-a definit adversarul.

Niciunul dintre liderii mentionati mai sus nu are forta si taria de a repune partidul pe picioare, de a-l reorganiza, de a-l consolida si de a-l trage dupa sine ca o locomotiva. Niciunul dintre ei nu ar putea sa aduca PSD acolo unde a fost, poate si din motivul ca temutul colos nu mai are picioarele pe care sa mearga asa cum o facea odata. Dintre toate numele vehiculate ca o posibila alternativa la Geoana, unul singur atrage mai mult decat oricare - Adrian Nastase. Insa, fostul premier a fost terminat si ingropat si el de Traian Basescu.

Marea problema a lui Nastase ramane imaginea pe care o are. Una patata de mii si mii de zvonuri legate de averea sa, care circulau inca de pe vremea mandatului sau de premier, peste care au fost asternute cateva dosare oficiale, care, chiar daca nu ii vor demonstra niciodata vinovatia in justitie, ii vor atarna in permanenta ca o ghiulea de picior. Si ele vor ingreuna, implicit, mersul si imaginea partidului, in cazul in care Nastase ar ajunge vreodata in fruntea PSD.

Nastase, asa ciuruit si terminat cum este in prezent, a aparut din nou in carti, in toate cartile, din slabiciunea tuturor celorlalti lideri ai PSD. In mod paradoxal, partidul cu cele mai multe personalitati nu are totusi un nume care sa se impuna singur la conducerea partidului, ci doar nume care trebuie fortate.

In acest fel s-a petrecut si impunerea, deodata si abrupt, a lui Nastase. Responsabil: Ion Iliescu. Tatal spiritual al fostului premier l-a inviat pe Adrian Nastase, descriindu-l pe acesta ca fiind "ancorat in prezent si este si in viitor". Nastase este ancorat mai mult in trecut, insa slabiciunile actuale din PSD il fac si cea mai putin rusinoasa varianta a prezentului.

Cum a ajuns PSD in aceasta gaura neagra este greu de spus. Dar ca speranta si viitorul partidului sa il constituie, de fapt, insusi trecutul sau spune multe despre punctul si cotitura in care a ajuns cel mai mare partid din Opozitie (cat timp inca ii vom mai spune astfel). Este evident ca in acest moment PSD nu are niciun lider care sa se constituie intr-o locomotiva si sa aiba puterea si forta sa tracteze dupa el partidul si sa il schimbe din mers. Singurul care ar avea forta sa faca acest lucru are picioarele legate.

Daca Nastase va ajunge in fruntea partidului din nou, asa cum i-a profetit Ion Iliescu, el va avea o dubla sarcina - refacerea PSD si a lui Adrian Nastase, care in prezent par a fi doua pagube la fel de mari.

Ședință decisivă a coaliției PSD-PNL. Este tranșată problema comasării alegerilor. Scenariul care se conturează pentru cele două partide
Ședință decisivă a coaliției PSD-PNL. Este tranșată problema comasării alegerilor. Scenariul care se conturează pentru cele două partide
O şedinţă a coaliţiei are loc, miercuri, în care liderii PSD şi PNL discută din nou subiectul comasării alegerilor, după mai multe încercări în care nu s-a ajuns la o înţelegere...
Asemănări și deosebiri între fosta USL, "cea mai toxică alianţă politică", și coaliția actuală: "Boc și Băsescu au tăiat joburile și au sugrumat mediul privat"
Asemănări și deosebiri între fosta USL, "cea mai toxică alianţă politică", și coaliția actuală: "Boc și Băsescu au tăiat joburile și au sugrumat mediul privat"
Comparații între USL și actualele negocieri care duc la ideea că am avea de-a face cu o repetare a istoriei sunt din ce în ce mai frecvente. Sunt însă și mari diferențe între cele două...
#Adrian Nastase presedinte PSD, #Ion Iliescu garantat Nastase, #conducere PSD, #Mircea Geoana PSD , #Ion Iliescu