Magistratii care l-au condamnat pe Adrian Nastase, anchetati disciplinar?

Vineri, 13 Iulie 2012, ora 10:07
6247 citiri
Magistratii care l-au condamnat pe Adrian Nastase, anchetati disciplinar?
Foto: Arhiva

Ministerul Justitiei a sesizat inspectia judiciara si a cerut sa se analizeze preliminar daca cei cinci magistrati care l-au condamnat pe Adrian Nastase la inchisoare cu executare au comis vreo abatere disciplinara.

Sesizarea ministerului condus de Titus Corlatean vine dupa ce avocata Gabriela Ghita, care a reprezentat-o in dosar pe Irina Jianu, a transmis ministrului un memoriu in care cere sesizarea inspectiei judiciare si pedepsirea completului care l-a condamnat pe Nastase prin excluderea din magistratura, scrie Gandul.

Fostul procuror general adjunct al Romaniei, Gabriela Ghita, a fost condamnata, in aceasta primavara, la doi ani de inchisoare cu suspendare, in dosarul privind fraudarea concursului pentru procurori sefi, pentru permiterea accesului unor persoane la informatii nedestinate publicitatii, in cazul acesteia judecatorii stabilind un termen de incercare de cinci ani. Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie poate fi atacata cu recurs la Completul de cinci judecatori al instantei supreme.

Ministerul Justitiei a precizat ca inspectia judiciara a CSM a fost sesizata. In sesizare, MJ a cerut inspectiei o analiza preliminara in cazul judecatoarelor care l-au condamnat pe Adrian Nastase in dosarul Trofeul Calitatii.

"Inspectia Judiciara a fost sesizata la data de 26.06.2012, in temeiul art. 45 alin. 1 din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii (astfel dupa cum a fost modificata prin Legea nr. 24/2012), in vederea efectuarii de verificari prealabile cu privire la eventualitatea savarsirii unor abateri disciplinare de catre magistratii ce au judecat si solutionat cauza ce a format obiectul dos. nr. 2470/1/2012 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie", a raspuns ministerul, unei solicitari facute de cotidianul Gandul.

Avocata Gabirlea Ghita, cea care a aparat-o pe Irina Jianu in dosarul Trofeul Calitatii, a trimis Ministerului Justitiei o solicitare prin care cere ministrului Titus Corlatean sa declanseze actiunea disciplinara impotriva completului de cinci judecatori care a deliberat in dosarul Trofeul Calitatii, in care Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare. Avocata Gabriela Ghita sustine ca judecatoarele Livia Stanciu (presedinta Curtii Supreme), Florentina Dragomir, Maricela Cobzariu, Sofica Dumitrascu si Ioana Alina Ilie au actionat cu rea-credinta.

La 20 iunie Adrian Nastase a fost condamnat la 2 ani de inchisoare cu executare. In aceeasi seara Nastase ar fi incercat sa se sinucida. La ora actuala, fostul premier se afla in arestul penitenciarului Rahova.

Citește și:
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, după anexarea celor patru regiuni ucrainene, demers considerat ilegal de...
Adrian Năstase și-a recuperat în instanță pensia specială. Câți bani va primi fostul premier de la Parlament
Adrian Năstase și-a recuperat în instanță pensia specială. Câți bani va primi fostul premier de la Parlament
Fostul premier Adrian Năstase a câştigat la Tribunalul Bucureşti recuperarea pensiei speciale, pierdută în urma adoptării, anul trecut, a unei legi în Parlament. În perioada 1990 -...