Nastase la ICCJ, pentru a 200-a oara: Privesc lucrurile cu liniste interioara (Video)

Luni, 09 Septembrie 2013, ora 09:34
2310 citiri
Nastase la ICCJ, pentru a 200-a oara: Privesc lucrurile cu liniste interioara (Video)

Fostul premier Adrian Nastase s-a prezentat, luni, la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), pentru judecarea recursului in dosarul Zambaccian.

Astfel, Adrian Nastase va fi audiat, alaturi de alti martori, de catre completul de cinci judecatori al instantei supreme. La intrarea in sediul ICCJ, acesta le-a sugerat judecatorilor o modalitate prin care ar putea trage cele mai bune concluzii.

"Sa prezinte pe trei coloane si sa arate cum arata proiectul initial, modul in care a fost modificat in luna august si varianta finala, subliniind diferentele, sa vedem daca elementele sunt imporantate pentru a justifica sentinta.

Eu sunt aici pentru a clarifica aspectele neclarificate la judecata de fond".

Intrebat de jurnalisti daca are emotii, fostul premier a raspuns: "Sunt aici, la Inalta Curte, pentru a 200-a oara. Deci am venit de 200 de ori la diferite dosare. Nu te obisnuiesti niciodata cu lucrurile astea, dar te obisnuiesti sa le privesti cu o liniste interioara", a declarat Nastase.

Adrian Nastase, greu de exclus din avocatura: E nevoie de comisie

Intrebat ce va face daca va fi exclus din avocatura, fostul premier a precizat ca el nu a fost vazut foarte des mergand la bara ca avocat si ca acest lucru este "o chestiune de interes public". De asemenea, el a spus ca sotia lui, Dana Nastase, implicata si ea in dosarul Zambaccian, nu s-a prezentat la audieri pentru ca se simtea rau.

ICCJ a decis, la inceputul lunii iulie, amanarea recursului in dosarul Zambaccian pentru data de 9 septembrie, dupa ce a stabilit ce probe vor fi discutate la termenul urmator, cand vor fi reaudiati toti inculpatii.

Dosarul Zambaccian, amanat pana la toamna. Ce ar face Nastase daca ar fi judecator (Video)

Concret, instanta a luat act de faptul ca sotii Adrian si Dana Nastase, precum si fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) Irina Paula Jianu, doresc sa dea declaratii amanuntite in faza recursului. Judecatorii au admis, de asemenea, reaudierea martorei Smaranda Corbeanu, in legatura cu fapta de santaj.

Instanta a mai dispus, din oficiu, reaudierea martorei Cristina Popa si a fostului consul al Romaniei in China Ioan Paun, aratand ca se impune acest lucru la recurs.

Dosarul Zambaccian este al treilea dosar de coruptie pentru care Adrian Nastase a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Acestia l-au acuzat pe fostul premier ca a primit 630.000 de euro mita de la Irina Jianu, pentru a o mentine pe aceasta in functia de inspector sef al Inspectoratului de Stat in Constructii.

Nastase, condamnat la inchisoare pentru santaj in Dosarul Zambaccian

Fostul premier a fost trimis in judecata pe 5 mai 2010 de procurorii DNA in dosarul in care este acuzat de luare de mita privind bunurile din China, asa-numitul dosar "Zambaccian I". Irina Jianu este invinuita de complicitate la dare de mita.

Pe 30 martie 2012, completul Curtii Supreme l-a condamnat pe Adrian Nastase la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj, decizie la care procurorii au facut recurs. Totodata, Nastase a fost achitat pentru infractiunea de luare de mita.

Si Dana Nastase a fost condamnata la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru folosirea de acte vamale false, ulterior fiind achitata pentru complicitate la luare de mita si santaj.

#Adrian Nastase Zambaccian, #Adrian Nastase recurs Zambaccian, #Adrian Nastase ICCJ , #proces