Telefonul de la 5 - disperare si aroganta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 31 Mai 2012, ora 14:02
12343 citiri
Telefonul de la 5 - disperare si aroganta (Opinii)

Presupun ca fiecare dintre dumneavoastra aveti obiceiul sa sunati sau sa fiti sunati la ora 5 dimineata. Este ceva banal, precum spalatul de dinti, nu-i asa?

Mai ales pentru cei foarte multi romani care sunt la un pas de condamnarea penala pentru un inalt caz de coruptie. Banal, nu? Esti inainte de un termen important, ai o insomnie, te chinuie un gand la 5 dimineata si ce sa faci? Suni si tu un prieten, un amic, absolut, dar absolut intamplator, pe cel care peste doar cateva ore va depune la dosarul care te frige niste documente de care poate sa depinda verdictul. Banal!

Sau nu? Daca nu e ceva ce fiecare dintre noi face precum spalatul pe dinti, as vrea si eu sa stiu ce explicatie cat de cat credibila poate exista pentru convorbire telefonica de 49 de secunde purtata de Adrian Nastase si fostul proaspat sef al ISC, Adrian Grajdan, fix, dar fix in dimineata in care dl. Grajdan urma sa depuna la dosarul "Trofeul Calitatii" hartia prin care ISC se retragea din proces pe motiv de lipsa de prejudiciu. Mi-e imposibil sa cred ca amandoi erau chinuiti de griji privind organizarea interna a PSD.

Am auzit teoria conspirationista ca ar fi vorba despre o inscenare, un telefon pe care Adrian Grajdan l-ar fi dat tocmai pentru a-l compromite pe Adrian Nastase, astfel incat in cazul achitarii in "Trofeul Calitatii" sa poata aparea un nou dosar pentru preconstituire de probe. As putea admite si aceasta teorie daca in zilele anterioare nu ar fi existat si niste schimburi de SMS-uri intre cei doi.

Pe de alta parte, cine putea sa faca aceasta inscenare? Un singur om, el care l-a pus pe Grajdan in pozitia din care sa poate semna hartia si din care convorbirea sa telefonica cu Adrian Nastase sa fie relevanta. Adica Victor Ponta. Dar Victor Ponta deconteaza politic imens poveste ISC- Grajdan. Pretul este prea mare chiar daca, sa zicem, seful PSD si-ar apara cu dintii scaunul in fata unui potential rival potential intarit de o potentiala achitare.

Da, e greu sa intelegi cum poate comite un om cu intelectul lui Adrian Nastase o eroare comparabila cu vizita nocturna a lui Mircea Geoana la SPA-ul lui SOV. Dar lucrurile acestea nu se judeca in termeni de inteligenta. Ele trebuie judecate in termeni de aroganta si disperare.

Pe de-o parte, discutam despre disperarea celui ajuns in pragul inchisorii. Se pare ca Adrian Nastase insusi nu are mare incredere in propria nevinovatie, cat timp se preteaza la asemenea trucuri pentru a scapa de acuzatii. Pe de alta parte, vorbim despre aroganta celui care socoteste ca din acest moment orice forma de intruziune in actul de justitie, orice smecherie, orice potlogarie ii e permisa.

PSD e la putere, iar atunci cand e la putere, nu mai exista listing-uri telefonice decat pentru adversari, procurorii tremura de frica si isi pun pampers, iar presa tace malc, fie santajata, fie cumparata. Acesta este modelul pe care il cunoaste Adrian Nastase. De la revenirea PSD la putere, pentru el mai exista doar un hop: hartia de la ISC care sa puna judecatorii in situatia unui verdict pozitiv. Cum se ajungea la ea, nu mai conta. Pentru orice fapta comisa dupa instalarea lui Victor Ponta, Adrian Nastase socotea ca are imunitate.

Ei bine, iata ca nu are. DNA a dat si a trecut un important test de curaj, infruntand fara sa clipeasca masinaria PSD pornita sa-l salveze pe Adrian Nastase. Iar lista cu convorbiri telefonice pusa pe masa judecatorilor de catre procurorul de caz este ceva ce Adrian Nastase n-a anticipat, pentru ca Adrian Nastase nu poate concepe ca lui sa i se intample asa ceva in timpul unei guvernari PSD. De aceea nu si-a mai luat nicio masura de precautie si a purtat discutia insciminanta chiar fara a-i sti continutul, iar apoi a negat in fata instantei orice contact telefonic cu Adrian Grajdan, convins ca lista convorbirilor nu poate sa existe intr-o guvernare PSD.

Lista aceasta este dovada ca ceva s-a schimbat fundamental in justitie. Nu ireversibil, dar ceasul e greu de dat inapoi, greu si costisitor din punct de vedere politic, lucru pe care PSD il descopera acum cu stupoare. Ramane de vazut daca si judecatorii ICCJ vor trece acelasi test esential de curaj si independenta, in pofida presiunilor evidente si inacceptabile facute fara perdea si rusine de actuala putere.

Eveniment Quarterly Report

Șansele unui tur doi la alegerile prezidențiale între Marcel Ciolacu și Diana Șoșoacă. „Spectacol de o josnicie şi de o vulgaritate extremă”
Șansele unui tur doi la alegerile prezidențiale între Marcel Ciolacu și Diana Șoșoacă. „Spectacol de o josnicie şi de o vulgaritate extremă”
Politologul Theodor Paleologu a afirmat, duminică seară, 10 decembrie, că PNL este ”anexa PSD”, chiar dacă la alegeri va ”pretinde că este independent”. Un candidat propriu al PNL...
Solicitările liberalilor către ministrul Finanțelor, în pline discuții aprinse în coaliție, pe bugetul de stat
Solicitările liberalilor către ministrul Finanțelor, în pline discuții aprinse în coaliție, pe bugetul de stat
Liderii liberali au avut discuții cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, duminică, 10 decembrie, potrivit unor surse politice, în contextul în care în coaliție se pun la punct ultimele...
#Adrian Nastase Trofeul Calitatii, #Adrian Nastase Grajdan, #Adrian Grajdan telefon Nastase , #proces