Ziare.com

Un judecator pune problema dizolvarii Fundatiei Europene Titulescu, fondata si condusa de fostul premier Adrian Nastase

de Ionel Stoica
Duminica, 03 Mai 2020, ora 07:59

   

Un judecator pune problema dizolvarii Fundatiei Europene Titulescu, fondata si condusa de fostul premier Adrian Nastase
Un proces inedit deschis de fostul premier al Romaniei, Adrian Nastase: cere magistratilor sa numeasca alti 13 noi membri in Consiliu Director al Fundatiei Europene Titulescu (FET). Cererea a fost respinsa, insa instanta a atras atentia ca din motive proceduralem se pune problema unei posibile dizolvarii de drept a fundatiei.

Intr-o declaratie pentru Ziare.com, secretarul general FET, avocatul Cristian Winzer, exclude vehement aceasta posibilitate.

Fundatia Europeana Titulescu a fost infiintata de Adrian Nastase pe 15 martie 1991 si are ca scop principal "restituirea operei politico-diplomatice a lui Nicolae Titulescu". In 2001, pe cand era premier, Adrian Nastase a declarat fundatia de utilitate publica, iar acelasi an, FET a primit in folosinta pentru 49 de ani un imobil impozant pe soseaua Kiseleff, la cativa pasi de Arcul de Triumf.


Sursa: Facebook/ Fundatia Europeana Titulescu


Conform actului de constituire al asociatiei, in caz de dizolvare a Fundatiei, destinatia patrimoniului va fi decisa de catre Academia Romana si de catre Ministerul Afacerilor Externe. Documentul poate fi consultat pe site-ul FET.

In acest moment, potrivit site-ului FET, in consiliul director sunt: Adrian Nastase (presedinte), prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu (vicepresedinte), academicienii Dan Berindei si Razvan Theodorescu (vicepresedinti), iar printre membri sunt fostul secretar de stat de la ministerul Muncii Adrian Dobre, senatorul Titus Corlatean, astronautul Dumtru Prunariu, jurnalistii Octavian Stireanu si Adrian Ursu, fostul ministru al apararii si ambasador la Praga, Gheorghe Tinca, dar si alti sefi din cadrul MAE sau din Academia Romana.

In ultimii ani, fundatia a organizat mai multe conferinte, lansari de carte, mese rotunde si diverse evenimente la care au participat mai multe personalitati publice, diplomati, istorici, jurnalisti sau studenti.


Sursa: Facebook/ Fundatia Europeana Titulescu


Procesul

Motivul pentru care Nastase cere numirea celor 13 noi membri in Consiliul Director: din cei 67 de membri fondatori ai fundatiei mai traiesc doar 5 - care ori sunt plecati din tara, ori nu mai vor sa fie implicati in activitatile fundatiei. "Dupa 28 de ani de la momentul infiintarii (procesul a fost deschis in august 2019 - n.red.), fundatia a trecut prin schimbari majore", se arata in cererea de chemare in judecata.

FET este alcatuita din membri fondatori si membri de onoare care trebuie sa-i aleaga pe cei 27 de membri ai Consiliul Director, care asigura realizarea scopului si obiectivelor fundatiei.

La randul sau, consiliul desemneaza un comitet director care sa asigure conducerea efectiva a fundatiei.

Imposibilitatea

Nastase arata in actele depuse la judecatorie ca finalizarea obiectivelor fundatiei este blocata, intrucat exista o imposibilitate obiectiva de a desemna un reprezentant legal care sa exercite, in numele si pe seama fundatiei, atributia de a incheia acte.

"Fundatia se afla in imposibilitatea de a modifica componenta consiliului director in conditiile stabilite de statut", sustine fostul premier.

Asa ca solicitarea in instanta a fost facuta in baza unei prevederi din OG nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, care stabileste ca in cazul in care componenta consiliului director nu se poate modifica in conditiile stabilite de statut, instanta va desemna, pe cale de ordonanta presedintiala, la cererea oricarei persoane interesate, persoanele care vor intra in componenta consiliului director.

Totusi, Judecatoria Sectorului 1 respins ca neintemeiata solicitarea lui Adrian Nastase. Fostul premier a contestat sentinta la Tribunalul Bucuresti, iar o decizie definitiva ar putea fi data chiar saptamana viitoare, conform portalului instantelor.

Solicitarile instantei

In timpul procesului, Judecatoria Sectorului 1 i-a cerut lui Adrian Nastase sa faca dovada "imposibilitatii intrunirii consiliului director" si dovada "ultimei intruniri a consiliului director".

"La dosar a fost depusa dovada intrunirii Consiliului la data de 10 iulie 2019, acesta fiind semnat de 14 membri. De asemenea, a fost depusa o lista actualizata cu membrii fundatiei, in care sunt mentionati 51 de membri.

Astfel, instanta constata ca la data de 10 iulie 2019 nu a fost intrunit cvorumul necesar, in conditiile prevazute la art. 10 din statut, potrivit caruia cvorumul cerut pentru a asigura validitatea deliberarilor Consiliului este jumatate plus unu din totalul membrilor
", explica Judecatoria Sectorului 1.

Magistratii au atras atentia asupra unor demersuri facute de secretarul general al FET, care in 2017 si 2018 a solicitat instantei sa ia act de mai multe modificari intervenite ca urmare a unor Adunari Generale, din 23 mai 2017 si 21 iunie 2018, cum ar fi numirea unui director adjunct si a directorului stiintific.

Asta desi Consiliul Director este organul abilitat sa asigure realizarea scopului si obiectivelor fundatiei, "motiv pentru care in lipsa unei componente valide, acesta nu isi poate exercita atributiile prevazute de lege si acte constitutive". Judecatorii mai arata ca in cadrul statutului asociatiei nu sunt facute mentiuni in ceea ce priveste existenta unei "Adunari Generale", aspect ce se reflecta si in dispozitiile art. 28 din OG nr. 26/2000, potrivit carora organele fundatiei sunt: consiliul director si cenzorul, sau dupa caz, comisia de cenzori.

"Se pune problema unei dizolvari"

"Astfel, in lipsa altor inscrisuri depuse de petent care sa ateste data ultimei intruniri a Consiliului Director, instanta constata ca dovada cea mai recenta cu privire la intrunirea acestui organ de conducere este cea din dosarul nr. 189/PJ/2002, deci cu 17 ani in urma.

Potrivit art. 58 din OG nr. 26/2000, fundatia se dizolva de drept in cazurile prevazute la art. 55 alin. (1) lit. a) si b), precum si in situatia imposibilitatii constituirii consiliului director in conformitate cu statutul fundatiei, daca aceasta situatie dureaza mai mult de un an de la data la care, potrivit statutului, consiliul director trebuia constituit.

La art. 10 din statut se mentioneaza ca: Consiliul se va reuni, de regula, anual si ori de cate ori este necesar. Fata de aceasta, instanta constata ca se pune problema unei posibile interveniri a dizolvarii de drept a fundatiei, aspect ce nu poate fi acoperit de instanta prin numirea unui Consiliu Director, in conformitate cu dispozitiile art. 30 alin. 2 si art. 33 din OG nr. 26/2000", motiveaza Judecatoria Sectorului.

Astfel, magistratii au respins ca neintemeiata solicitarea lui Adrian Nastase. Decizia poate fi citita pe portalul instantelor.

Nastase ne-a trimis la Winzer

Adrian Nastase nu a vrut sa comenteze acest caz pana la finalizarea procesului. Fostul premier ne-a recomandat sa vorbim detaliile tehnice cu secretarul general al FET, avocatul Cristian Winzer, fost secretar de stat in Ministerul de Externe si fost consilier al fostului premier Viorica Dancila, cel care s-a ocupat de procesul de la Judecatoria Sectorului 1 si Tribunalul Bucuresti.

Citeste cum si-a dat demisia Winzer din MAE - Un controversat secretar de stat din MAE si-a dat demisia din solidaritate cu Negrescu

Cristian Winzer a explicat pentru Ziare.com in 10 puncte opinia sa cu privire la acest proces: fundatia nu este in pericol de dizolvare, iar judecatorul nu ar fi trebuit sa ridice din oficiu aceasta problema. Potrivit acestuia, procedura initiata are ca scop intensificarea si dezvoltarea activitatilor specifice Fundatiei, prin reorganizarea Comitetului/Consiliului Director

Iata integral punctul de vedere al lui Winzer:

1. Procedura initiata are ca scop intensificarea si dezvoltarea activitatilor specifice Fundatiei, prin reorganizarea Comitetului/Consiliului Director (entitatea care asigura realizarea scopului si obiectivelor Fundatiei).

2. Este o procedura speciala, cu care unele complete de judecata nu sunt familiarizate (de aici aparand, inevitabil, si anumite regretabile sincope in analiza fondului si temeiniciei cererii).

3. Arat astfel ca imprejurarea ca instanta de fond a inteles ca ultima intrunire a Consiliului Director a fost in anul 2002, crezand cumva ca ar putea exista situatia unei posibile interveniri a dizolvarii de drept a fundatiei, este una cel putin NEFERICITA (juridic fiind, in mod evident, profund netemeinica si nelegala).

Aceasta fara a mai enunta in detaliu si faptul ca instanta NU poate oricum realiza o astfel de analiza din OFICIU, ci doar la solicitarea expresa a "persoanei interesate" (aceasta este terminologia legala specifica), respectiv a domnului Nastase, in calitatea domniei sale de membru fondator al fundatiei!

4. Prevederile legale privitoare la incidenta unui posibil caz de dizolvare a unei fundatii privesc imposibilitatea CONSTITUIRII consiliului sau director, iar NU imposibilitatea INTRUNIRII acestui organism statutar.

5. Veti observa astfel ca diferenta nu este doar terminologica, ci mai ales conceptuala si procedurala. Am convingerea ca se va observa cu rigurozitate ca dispozitiile art. 58 din O.G. nr. 26/2000 pot deveni aplicabile DOAR daca ar exista o imposibilitate de CONSTITUIRE (deci NU de intrunire) a consiliului director al unei fundatii, iar aceasta imposibilitate ar dura mai mult de 1 an de la data la care, potrivit statutului, consiliul director al respectivei fundatiei trebuia constituit.

6. Fundatia Europeana TITULESCU are, potrivit dispozitiilor statutare, 2 consilii/organisme, respectiv Consiliul Fundatiei (care are ca sarcina "reprezentarea si conducerea generala a tuturor activitatilor Fundatiei, cat si administrarea patrimoniului si gestiunea bugetului sau" - art. 8 din Statut) si Comitetul (Consiliul) Director (care, in sensul exact al legii, "asigura conducerea efectiva a Fundatiei si indeplineste alte sarcini care ii sunt incredintate de Consiliu. El prezinta un raport anual Consiliului asupra activitatii Fundatiei, precum si rapoarte periodice la solicitarea Consiliului" - art. 9 din Statut).

7. Atat Consiliul Fundatiei, cat si Comitetul Director al Fundatiei, au fost CONSTITUITE initial in anul 1991, pe indelungata durata a activitatii Fundatiei Europene TITULESCU intervenind modificari inerente ale componentei acestora (TOATE fiind confirmate/incuviintate de catre instantele judecatoresti - ultimele solutii fiind din datele de 25 mai 2017 si 21 iunie 2018).

8. Ultima modificare a componentei Comitetului (Consiliului) Director este din din data de 10 iulie 2019, in urma careia am si investit instanta cu cererea mentionata la punctul 1.

9. Statutar, Comitetul (Consiliul) director al Fundatiei Europene TITULESCU NU are durata determinata in timp, fiind astfel TOTAL EXCLUSA incidenta vreunui caz de dizvolvare!

10. Chiar mentiunile exprese retrospective facute de instanta de fond privitoare la numirile unor persoane (in 2017 si 2018) in functii statutare regasite in structura Comitetului Fundatiei confirma, dincolo de orice dubiu rezonabil, ca acest organism al Fundatiei Europene TITULESCU a fost constituit si se intruneste statutar.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10982 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
21 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente
 

 

Lasati Rromul A. Nascase in pace !

saracul escroc a facut atatea pentru tara asta, sa o distruga, si tras si o biluta dar nu a nimerit in tartacuta !😂😂😂🤣
Unde e plebea manelista pisdista sudista sa il apere pe saracul Rrom, nu am voie sa spun Om ca ma denunta , el este Rrom . Punct😂😂

 

Mi se pare o jignire colectiva orice functie publica ocupata de un

escroc si fost puscarias ca Adrian Nastase!

 

Ceea ce lipseste in Romania este decizia de a desfiinta toate

mizeriile create de mafioti si de a-i pedepsi pe acestia exemplar !

Care sunt resursele financiare ale acestei

fundatii, de unde primeste banii ???? Care sunt salariile pe care le plateste si cui ???? Un imobil din patrimoniul statului vad ca si-a tras, si nu un apartament intr-un bloc ci un ditamai viloiul care face milioane. Sa vedem si banii, de unde-i are, cati are .... Daca a desfasurat activitati si plateste un avocat precis aceasta fundatie generatoare de sinecuri are, de undeva, bani. De unde, va las sa ghiciti pe dvs, contribuabili romani.

o manarie girata

de un magistrat care, cu siguranta nu o face pe gratis. imobilul este problema in speta. nu fundatia. iar a intina memoria lui nicolaie titulescu este o mare marsvie comunista. dar ciuma galbena nu are limite.

Doamne ajuta!

Cred că pentru memoria lui Nicolae Titulescu, pentru ce a reprezentat el in diplomația universală Fundația nu ar trebui desființată. Ar fi bine să se constituie o nouă conducere care să aducă din nou in prim plan opera lui Nicolae Titulescu. Am in minte acum o comparație, poate nu cea mai academică. După ce ii faci baie copilului arunci doar apa in care l-ai imbăiat nu și copilul. Opera lui Titulescu a fost, avant la lettre, o realizare care a prefigurat UE de azi. Dacă ar fi să menționăm doar că nimeni pană la el și nici după aceea nu a fost de două ori președinte al AG a Societății Națiunilor atunci avem cel puțin un motiv să perpetuăm Fundația, evident fără Adrian Năstase.

Institutia in sine este o buna ideie, dar, Nastase ar trebui

sa aiba decenta de a se retrage .

Ps. Apropo , pana acum NU l-a intrebat nimeni ce rol a

avut in achizitia cu mita de cca. 6 mil. de Lire Sterline ;

englezii au avut doua condamnari pentru un milion din

aceasta suma .

insasi termenul de "fundatie"

este gresit. Fundatiile nu se fac cu bani publici ci din fonduri private.
In cazul nostru nu este decat inca o sinecura de tocat bani de catre pilele politicienilor.

Cine te finanteaza Adriane, puscarias cu sorici gros cit palma ?

Taiati-i toate fondurile acestui gangster. Il doare pe el undeva de Titulescu. Vrea fonduri, acces si relatii.

Daca statul Roman da vreun Leu acestei fundatii, banii nostri se duc la gangsteri. Opriti deturnarea de fonduri.

STOP !!!

 

Pentru renumitul profesor

si capitalismul a facut victime.
Ceea ce nu-l impiedica sa fie la fel de putred de bogat ca si cei pe care ai lui i-au transformat in radacini de papadie.

Matusa Tamara

Ea este finantatorul lui Bombonel.
Daca nesimtirea are un sinonim acesta este NASTASE ADRIAN.

Mda..

Ce il apropie pe acest fost puscarias si pe alti cativa reprezentanti de seama ai Ciumei rosii de Titulescu? Patriotismul si talentul oratoric in niciun caz,poate doar si numai tenul...Sa se desfiinteze acest cuib de impostori!

 

Domne, ce lume rea,

vrea să-i ee lu' născase jucărica degrabă aducătoare de lovele de la buget!
Chiar vreti să-l vedeti umbland prin tomberoae si murind de onanite?

 

nastase puscariasul vrea sa traiasca din bani publici

psdistii nu-si schimba naravul niciodata,
daca nu fura,da covidu-n ei de suparare.

daca bombonel vrea fundatie,sa cumpere un imobil
cu banii lui si,tot din bani proprii,sa angajeze
citiva zgirie-brinza pt umplutura,
ca la altceva nu-s buni :)

da de unde,rromul bombonel vrea ca statul sa plateasca
bani aiurea pt sa manince si gingiile psdistilor ratati
o bucatica gustoasa.
sint multe mizerii de astea fondate de psd ca eventuale
refugii pe bani publici pt panaramele inepte din psd
ramase fara pensii speciale :)

un exemplu,lichidat din fericire,a fost celebrul
institut care nu stiu ce/cit/cum cerceta revolutia :)))
evident,seful acolo era ridicolul+odiosul gv voiculescu,
kgbist inca activ...

 

@JijeetDrol

tu ai venit mai tirziu la oala pt ca ti-ai rezervat
locul,nu fi invidios ca dai in covid-1999999999 :)

invata sa vorbesti civilizat,aici nu esti acasa la tine.

 

@Demon Banal. Salut reactia dvs. fata de mitocania continua

a lui JijeetDrol (& Friends). Daca doriti sa stiti cum se traduce in romaneste expresia olandeza "Jij eet drol", puteti folosi google translate. In franceza se traduce prin: "tu manges de l'étron"... Asta spune tot despre nivelul scatologic al personajului. Asa este la el in satra!

oameni buni,ce e asa de greu de inteles ?

toate fundatiile astea,botezate "de utilitate publica",
sint cuiburi psdiste cuplate la bugetul statului.

indiferent cine le creeaza,scopul e acelasi,suplimentarea
veniturilor baietilor destepti din banii celor care
muncesc,nimic mai mult...

cine vrea sa studieze opera lui titulescu nu are nevoie
de o fundatie din care fac parte indivizi dubiosi care
habar n-au ce cauta acolo,pur si simplu citesc cartile
sau discursurile marelui diplomat.

incredibil de asa de simplu,nu ?

in tari normale,fundatiile sint finantate din surse
private,nu hapaie cu nesimtire bani publici...

din bani publici platim multi academicieni fara opera
dar cu mofturi de vedete internationale,e suficient.
sa faca astia lecturi si prelegeri publice,sint platiti,
nu avem nevoie de bombonel sa ne ia bani pt ca citeste
ceea ce a scris un om care a luptat pt tara lui,
nu a furat-o,precum bombonel+camarila lui.

nu m-ar mira sa puna psd de-o fundatie si pt
dragnea leaveyou+irinuca :)))
evident,de utilitate publica,sa ajunga la toti :))))

 

Titulescu a fost,fara indoiala un mare diplomat dar a costat tara!

Putini stiu ca Diktatul de la Viena nu a fost sustinut de Hitler care stia ca Romania este mult mai importanta decat Ungaria,fara sa mai vorbim de singura sursa de petrol continentala de care avea nevoie!
Marele sustinator a fost Ciano,ministrul de externe fascist,ginerelelui Mussolini drept pedeapsa la adresa tarii noastre pentru atitudinea ferma alui Titulescu la Liga Natiunilor fata de agresiunea Italiei contra Abisiniei
("definirea agresorului")!
Sigur,asta nu-i diminueaza anvergura internationala a diplomatului roman!
Despre utilitatea fundatiei nu am date sa o judec!
Despre Nastase insa am doate datele sa-l consider o lichea
pervenita prin doua casatorii "politice"prima cu Ilinca Preoteassa,fata marelui mahar comunist Grigore Preoteaa care a murit intr'un accident suspect la Moscova!
Nastase sa-a debarasat de Ilinca devenita inutila "politic"si s-a casatorit cu Dana Miculescu,"intamplator"fata altui mare mahar comunist Angelo Minculescu!
Ulterior s-a debarasat si de ea!
Ca premier Nastase a patronat unele privatizari suspecte ca Sidex ,Petrom etc etc
Politic a evoluat in umbr altei lichele tiganul-bulgar Iliescu!
In timpul lui Nastase romania a fost admisa in NATO si a incheiat tratativele de aderare la UE!
Sa fim intelesi,in timpul sau si nu datorita lui!
In acelasi timp a fost admisa si Bulgaria,fara un Nastase,dovada ca zarurile erau aruncate!
Ca "mare specialist"in drept,Nastase a coordonat lucrarea de doctorat a lui Ponta fara sa realizeze ca acesta a copiat sute de pagini dintr'o lucrare a unui ...jurist roman!
In final a infundat puscaria pentru doua infractiuni
grave!
A pierdut alegerile prezidentiale desi"sondajele"il dadeau castigator!
Ca si pe Ponta!
Acesta este portretul lui Nastase!Teo

 

Nu pot sa dau mai mult de 5*, dar toate comentarile ar merita

10*!
totul scris corect si adevarat.
Bravo Te-o !

Scuze dar nu ințeleg...

...cum adică a costat țara condamnarea agresiunii italiene in Etiopia? Cazul Tilea vă spune ceva? Nepot de fiică al memorandistului Ion Rațiu, ambasador la Londra a semnalat după criza sudetă pericolul dezmembrării țării de către Germania și Italia. Aceste date contrazic opinia Domniei Voastre că Hitler nu voia Dictatul de la Viena. Apoi, V.V. Tilea a dezavuat alianța cu Axa a Romaniei, făcută de Ion Antonescu și a cerut și primit azil politic la Londra.
Deci, Nicolae Titulescu nu a făcut rău Romaniei. Dacă politica de demnitate națională a lui Nicolae Titulescu ar fi fost continuată poate altfel am fi fost priviți la Conferința de Pace de la Paris (1947).


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor