Ziua Z pentru A. Nastase si anticoruptie - pe viata si pe moarte

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Joi, 19 Decembrie 2013, ora 07:03
6086 citiri
Ziua Z pentru A. Nastase si anticoruptie - pe viata si pe moarte

Sentinta pe care Adrian Nastase este posibil sa o primeasca astazi in dosarul Zambaccian are o relevanta cu mult mai mare decat eventuala reincarcerare a fostului premier in cazul unei condamnari, fie ea si cu suspendare.

Pronuntarea instantei astazi este de asteptat pentru ca de anul viitor completul de cinci al Inaltei Curti de Casatie si Justitie isi schimba componenta. Presedinte va ramane judecatorul Ionut Matei, o teroare a coruptilor care ajung in instanta pe care o prezideaza, dar ceialalti judecatori vor avea nevoie de un timp pentru a intelege dosarul inainte de a se pronunta. Asa ca neinchiderea dosarului anului acesta, este foarte probabil sa amane foarte mult o solutie.

Daca Adrian Nastase va fi condamnat cu suspendare, eliberarea conditionata se va intrerupe si va fi trimis sa execute restul de pedeapsa neexecutata in dosarul "Trofeul Calitatii". Daca va fi condamnat cu executare, se va face cumulul juridic al pedepselor si va executa pedeapsa cea mai grea, la care se poate adauga un spor.

Dar ce e mai interesant este daca judecatorii vor mentine incadrarea juridica pentru care a fost condamnat Adrian Nastase in prima instanta, adica santaj, sau vor reveni la incadrarea juridica cu care fostul premier a fost trimis in judecata si anume luarea de mita.

Daca va fi condamnat pentru luare de mita, Adrian Nastase va primi lovitura de gratie. Nu se va mai putea victimiza pentru ca a fost condamnat pentru fapte colaterale, adica finantarea ilegala a campaniei sau santaj. Va deveni condamnat pentru coruptie in deplinul sens al cuvantului. O asemena condamare i-ar putea aduce o pedeapsa pana la 12 ani de inchisoare, deci cu mult mai mare decat cele primite pana acum si l-ar scoate de sub incidenta unei eventuale aministii sau gratieri.

Condamnarea pentru luare de mita ar fi cu adevarat finalul fara cale de intoarcere pentru Adrian Nastase. In acelasi timp, ar fi semnalul ferm pe care justitia l-ar da in razboiul fatis declansat de USL pentru anihiliarea prin orice mijloace a justitiei.

In acelasi timp, o asemenea condamnare a fostului premier ar avea un efect seismic asupra clasei politice, poate mai intens decat la precedenta incarcerare a lui Adrian Nastase. Groaza, disperarea, furia ar atinge, cred, cotele supreme, si de aici o reactie furibunda. E de asteptat ca o eventuala condamnare a lui Adrian Nastase, mai ales una pentru luare de mita, sa fie catalizatorul unui nou asalat, poate mai crunt asupra justitiei, cu orice pret, cu orice risc, indiferent de consecinte.

Sa ne intelegem, nu discutam despre oameni preocupati de soarta Romaniei, ci despre inculpati grei, cu un pas deja pe pragul puscariei. Voiculescu, Dragnea, Fenchiu, ca sa dam doar trei exemple de la varf, toti baronii si baronasii cu dosare la DNA, anchetati sau trimisi in judecata pentru conflicte de interese, parlamentari care viseaza noaptea zanganit de catuse, credeti ca tremura pentru soarta tarii sau pentru soarta lor?

Care credeti ca este principalul lor obiectiv? Parcursul european al Romaniei si bunastarea romanilor sau propria libertate si avere?

Daca Adrian Nastase va fi condamnat, mai ales daca va condamnat pentru luare de mita, am putea asista la inceputul unui razboi cu adevarat pe viata si pe moarte pe justitie.

Citeste si:
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
După ce în ultimii doi ani președintele Klaus Iohannis a lansat atacuri din ce în ce mai acide la adresa PSD, iar anul trecut spunea despre partidul condus de Marcel Ciolacu că este...
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglări de conturi la vârful PSD Iași. Preşedintele Maricel Popa îl acuză pe Vasile Cîtea că l-ar fi strâns de gât, obţinând schimbarea acestuia din funcţia de secretar general al...
Sursa: Ziare.com