Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Adrian Nastase: Ne vom opune modificarii Codului Muncii

Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 19:38
1370 citiri
Adrian Nastase: Ne vom opune modificarii Codului Muncii
Foto: Arhiva

Social-democratii se vor opune adoptarii noului Cod al Muncii, sustine Adrian Nastase, presedintele Consiliului National al PSD, pe blogul sau. Acesta califica insistenta Guvernului de a lua o decizie "in conditiile in care toti cei implicati in domeniul vizat se opun" drept "inadmisibila si incalificabila".

"Este inadmisibil si incalificabil ca guvernul sa insiste sa ia o decizie in conditiile in care toti cei implicati in domeniul vizat se opun (cu o exceptie - companiile multinationale). Suntem in situatia paradoxala in care sindicatele si patronatele nu doar ca nu au cerut modificarea Codului Muncii, dar nici macar nu si-o doresc si cu toate acestea, guvernul vrea sa impuna impotriva patronilor si a salariatilor un nou Cod", scrie Adrian Nastase pe blog.

Din pozitia sa de "guru absolut", de "detinator al adevarului suprem", Traian Basescu perverteste, intr-o maniera abjecta, conceptele de democratie reprezentativa si de buna guvernare, mai scrie pesedistul.

Suntem iar o "tara-experiment", de data asta la cererea unor companii multinationale. Actuala putere vrea sa-i transforme pe romani in sclavi. Cum altfel se poate numi cresterea programului zilnic de lucru la peste 8 ore sau majorarea saptamanii de lucru de la 5 la 6 zile si plata acestei munci suplimentare cu acelasi salariu, diminuat in cazul bugetarilor cu 25%, daca nu sclavie? Asa se flexibilizeaza piata muncii, prin cresterea programului de lucru?, intreaba el retoric.

Lipsa locurilor de munca este problema

"Atat Traian Basescu, cat si Emil Boc mint cu nerusinare. Nu actualul Cod al Muncii, in vigoare din 2003, ii impiedica pe cei aflati la guvernare sa creeze locuri de munca, ci coruptia, nepriceperea si incapacitatea lor. Din 2003 pana in 2008, Romania a inregistrat an de an crestere economica, somajul a scazut, iar investitiile straine au crescut.

Despre ce vorbim aici? Nu la Codul Muncii trebuie umblat, ci la stimularea economiei si la crearea de locuri de munca. Dincolo de faptul ca este condusa de Basescu si de Boc, principala problema a Romaniei este lipsa locurilor de munca. Aici este cheia", mai scrie Adrian Nastase.

"Rata ocuparii in Romania este una din cele mai scazute din UE: 58,6% fata de o medie comunitara de 64,6%. Situatia este atat rezultatul existentei a aproximativ 3 milioane de lucratori in agricultura (ocupati, dar nu angajati), cat si al fenomenului de munca la negru. Or, aceste probleme nu se rezolva printr-o modificare pe cat de ampla, pe atat de aberanta a Codului Muncii.

Combaterea muncii la negru se poate face si prin majorarea pedepselor, dar acest lucru nu este suficient. Inainte de toate este nevoie de vointa politica si de institutii eficiente care sa realizeze controale si sa aplice sanctiuni", este de parere Nastase.

In final, Adrian Nastase atrage atentia asupra faptului ca "Codul Muncii propus de guvern incalca grav dreptul la munca, la salarizare corespunzatoare si dreptul la timp de odihna zilnica si la repaus saptamanal, cu consecinte grave asupra veniturilor obtinute, a starii de sanatate a salariatilor si asupra gradul de ocupare a fortei de munca.

El contravine atat intereselor salariatilor, cat si ale angajatorilor. O astfel de lege, cu implicatii majore la nivel economic si social nu poate fi adoptata decat prin consens".

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Adrian Nastase Codul Muncii , #PSD