Opinii: Adrian Nastase si utopia statului social

Miercuri, 25 August 2010, ora 08:36
3627 citiri
Opinii: Adrian Nastase si utopia statului social

Intr-una din multiplele sale interventii pe blogul personal fostul premier Adrian Nastase se arata un discipol si promotor al statului social. Spune el cam asa: "Miza social-democratilor in alegerile anticipate sau la termen este aceea de a invia ideea de stat social".

Acum, la putin timp dupa aniversarea glorioasei zile de 23 August, cand nu mai stiu ce sarbatoream pana nu demult: eliberarea scumpei noastre patrii de sub jugul fascist sau intrarea ei sub cizma sovietica, orice vocabula care are ca tema cuvantul "social" ma face sa frisonez prin conotatiile sale rebarbative.

Acordand domnului Nastase prezumtia bunelor intentii, ma intreb deopotriva cu posibilul public de destinatie al panseului: "Ce-o fi acela, stat social? Si care o fi statul acela care nu este social?"

Statul in esenta lui nu poate fi decat social pentru ca s-a nascut in vederea realizarii unei functii sociale. Iar cine ii da o semnificatie specioasa de fapt cultiva deliberat o paguboasa confuzie.

Adicatelea, dumnealui vorbeste de un stat social, nu socialist, pentru ca termenul din urma (oarecum) pute, ca sa vorbim mai delicat, stim noi prea bine a ce. Un stat, cum ar veni, plin de grija si duiosie fata de cetatenii ei, cu deosebire fata de cei mai umiliti si obiditi dintre acestia. Adica exact pentru cei ai caror purtator de cuvant se vor Adrian Nastase si ai lui.

Si cum exponentul nu ne prea explica in ce ar consta statul social si binefacerile sale, nu ne ramane decat sa ne imaginam apeland si la celebre modele istorico-literare.

Un stat social ar fi acela in care statul asigura fiecarui cetatean o leafa buna. Basca pensia, daca se poate. Intr-un stat social nimeni n-are dreptul de a-si plati datoriile. De asemenea, nimeni nu are dreptul de a fi, Doamne fereste, somer. Intr-un stat social toti trebuie sa fie egali si sa se aiba ca fratii unii cu altii. Aceasta insemnand ca nimeni nu are dreptul sa aiba mai multe case, conturi in banci, bani, bijuterii sau matusi milionare.

Tot intr-un astfel de stat justitia este oarba (adica impartiala) si se distribuie egal la toata lumea, indiferent de ranguri si bogatie etc.

Incercand o abordare mai serioasa, in conformitate cu sensul celor doua doctrine politice dominante in epoca moderna, statul "social" ar fi probabil acela in care accentul cade pe "se da", adica pe distributia bogatiei. Iar statul liberal (caci nu avem motive sa-i zicem antisocial) este acela in care accentul cade pe "se produce", pentru ca mai tarziu sa vina "socialii" sa distribuie si sa repartizeze.

Ce ar putea insa sa distribuie astazi Nastase si ai sai? Poate doar propria bogatie adunata prin cele guvernari pe care le au la activ. Ne indoim insa, la modul foarte serios, ca ar avea asemenea intentii.

Mai degraba am zice ca ei speculeaza destul de abil nostalgiile cetoase si pacatoase dupa epoca de trista amintire de care nu ne induram sa ne despartim definitiv, penduland fara gratie intre comunismul din lada de gunoi a istoriei si onorabila, de altfel, doctrina social-democrata moderna. Este ceea ce face partidul domniei sale de vreo 20 de ani. De multe ori cu succes.

Citeste si:
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi este o măsură care va funcţiona trei luni, luată astfel încât să nu afecteze bugetul, în condiţiile în care în România nu mai...