Adrian Nastase, un sacrificiu necesar, dar insuficient

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Joi, 05 Martie 2009, ora 12:40
4256 citiri
Adrian Nastase, un sacrificiu necesar, dar insuficient

Adrian Nastase ar trebui sa fie cu adevarat multumit ca va fi anchetat in dosarele "Matusa Tamara" si "Zambaccian 2".

Dupa votul de miercuri din Camera Deputatilor, mingea a ajuns in terenul DNA care trebuie sa produca probe si sa dea solutii intr-un timp rezonabil. In cateva luni ar trebui sa apara primele rezultate.

Era absolut absurd sa pretinzi pana acum procurorilor probe consistente cat timp ei nu puteau ancheta cazurile. Scopul urmaririi penale este exact gasirea probelor, impotriva si in favoarea inculpatului.

De-acum ancheta poate fi facuta, asa ca dovezile, daca exista, ar trebui sa apara. Iar daca Adrian Nastase se stie nevinovat nu are niciun motiv de ingrijorare.

La sedinta ce a precedat votul de miercuri, fostul premier a avut, pentru prima data o atitudine fireasca pentru un om care doreste sa scape de acuzatii, cerand sa-i fie ridicata imunitatea.

Aceasta atitudine ar fi fost insa credibila daca n-ar fi aparut in ultima instanta, atunci cand Nastase stia clar ca funia e langa par si nu mai are nicio iesire in afara celei care duce spre DNA.

Bine ar fi fost sa fie la fel de dornic de justitie si pe vremea cand tinea cu dintii de imunitate. Mai degraba ar fi de crezut ca tare si-ar fi dorit si acum un vot invers, in pofida eroismului afisat la tribuna Parlamentului, insa n-a mai fost posibil.

Spuneam ca nu prea mai avea nicio iesire pentru ca insusi Mircea Geoana daduse semnalul sacrificarii sale din cel putin doua motive. Tabara antiguvernare, condusa de Nastase si Iliescu, a devenit tot mai deranjanta in contextul apropierii congresului care va stabili prezidentiabilul partidului.

Geoana asteapta de ani buni sa-l matraseasca pe Nastase care i-a stat mereu in coaste si acum a avut ocazia ideala s-o faca.

Apoi, presedintele PSD stie clar ca oficialii Comisiei Europene si-au pierdut rabdarea si, fara un gest elocvent, urmatorul raport pe Justitie putea fi chiar mai rau si cu consecinte mai grave decat precedentul. Nu si-ar fi permis sa-l deconteze el.

Scorul foarte strans, 158 "pentru" la 128 "impotriva", nu este insa o veste buna pentru presedintele PSD. Sigur, putea fi mai rau, adica Nastase putea ramane cu imunitate. Dar in spatele acestui scor vedem multe voturi impotriva ridicarii imunitatii in tabara social democrata.

De exemplu, deputatul PSD Florin Iordache a declarat ca a votat impotriva cererii procurorului de incepere a urmarii penale. 40 de social democrati au lipsit de la sedinta.

Mircea Geoana controleaza in mare masura partea parlamentara a partidului, insa controlul este foarte strans si la limita. Sa nu uitam ca seful deputatilor PSD este Viorel Hrebenciuc (absent si el la sedinta), plasat in tabara deloc fericita de actuala coalitie.

De data aceasta socotelile lui au coincis cu ale lui Mircea Geoana. Dar daca n-ar fi fost asa?

In plus, multi dintre parlamentari stiu ca ar putea fi ei urmatorii pe lista DNA, asa ca sunt foarte prudenti cu crearea precedentelor. In conditiile votului uninominal si independenta lor fata de partid este mai mare.

Una peste alta, ridicarea imunitatii parlamentare a lui Adrian Nastase este benefica pentru Justitia din Romania. Ea va spulbera, in mod normal, un set de suspiciuni, fie pe cele care planeaza asupra procurorilor, fie pe cele care-l vizeaza pe Adrian Nastase.

Exista insa si un pericol major. Fostul premier nu este singurul politician suspectat de coruptie. Pe lista este, de exemplu, si fostul sau subaltern, Serban Mihailescu, poreclit de presa Miki Spaga. In mod normal, si pentru el deputatii ar trebui sa ia aceeasi decizie, dar si pentru oricare alt parlamentar fost ministru care este sau va fi acuzat. Daca Adrian Nastase va ramane insa o randunica solitara, primavara din Justitie tot nu va veni.

Citeste si:
AUR ”reîncălzește” scandalul irlandezului beat care a intrat în Parlament. Ce ar fi surprins camerele de supraveghere
AUR ”reîncălzește” scandalul irlandezului beat care a intrat în Parlament. Ce ar fi surprins camerele de supraveghere
Alianţa pentru Unirea Românilor a cerut miercuri, 19 ianuarie, Ministerului de Interne, Serviciului de Protecţie şi Pază şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 să facă...
Gabriela Firea, atac subtil la adresa lui Ciucă: „Mă bucur că mi-am îngheţat doctoratul înainte de a intra în politică”
Gabriela Firea, atac subtil la adresa lui Ciucă: „Mă bucur că mi-am îngheţat doctoratul înainte de a intra în politică”
Vicepreședintele PSD Gabriela Firea a lansat marți seară, 18 ianuarie, un atac subtil la adresa premierului Nicolae Ciucă pe subiectul posibilului plagiat al liberalului în teza de doctorat....
Comentarii
cioclu_rosu1
rank 4
"Jurnalistul LELE" de CLIJ "fostul procuror LELE "de ORADEA anchetat de "sinucigaşul"procuror PANAIT din indemnul moral al procurorului PICIORUŞ....