Ce afaceri mai face fostul general SIE Ristea Priboi

Joi, 26 August 2010, ora 16:45
4797 citiri
Ce afaceri mai face fostul general SIE Ristea Priboi
Foto: Arhiva

Ristea Priboi, fost securist si om de incredere al lui Adrian Nastase, alaturi de care este trimis in judecata de DNA, consiliaza in prezent o firma care incearca sa puna pe picioare o afacere cu energie in valoare de 40 milioane de dolari, din care profitul scos ar fi de circa 18 milioane de dolari.

Unde? La Iasi, in fieful primarului Gheorghe Nichita, vicepresedinte PSD, unde situatia este grava pentru circa 200.000 de locuitori care vor avea mari probleme cu incalzirea la iarna. Pe scurt, Primaria Iasi n-are niciun ban pentru a cumpara carbune, CET are conturile goale si oricum e de mult pus sechestru pe ele, iar pentru iarna trecuta inca mai sunt de achitat datorii de aproape 8 milioane de euro. In acest moment de mare cumpana intervine salvatoare firma bulgareasca OET (Obenideni Energiini Targovtsi), scrie Evenimentul Zilei.

Firma are doi consilieri cu greutate in sucursala din Bucuresti: fostul general SIE Ristea Priboi, deputat PSD in 2000-2004 si consilier al fostului premier Adrian Nastase, precum si fostul general SIE Gabriel Dumitrescu, rasplatit ulterior cu un post de director in Ministerul Economiei, scaun pe care l-a ocupat cat a stat PSD la guvernare.

Conform jurnalistilor de la Evenimentul Zilei, planul este urmatorul: OET aduce la Iasi minimum 150.000 t de carbune pe care il proceseaza la CET. Plateste o taxa de utilizare a utilajelor si a resurselor umane, salariile si energia consumata in timpul procesarii, si primeste in schimb energia electrica produsa din carbunele procesat, minimum 200.000 MWh.

Calculele arata ca bulgarii consiliati de Ristea Priboi ar putea scoate profituri naucitoare. Astfel, OET investeste 18 milioane dolari in carbune, inca vreun milion in taxa de procesare si scoate venituri totale de 37,34 milioane dolari. Deci un profit de circa 17-18 milioane de dolari pentru doar 6-7 luni de munca.

O firma de care nu s-a auzit in Romania

Actionariatul firmei bulgaresti se pierde in ceturile unor off-shore-uri. Desi pe site-ul firmei-mama, OET se prezinta ca al doilea exportator de energie din Bulgaria, cu sucursale in Grecia, Turcia si Ucraina, profiturile inregistrate oficial sunt foarte mici.

Bulgarii consiliati de Ristea Priboi n-au dorit sa raspunda intrebarilor formulate de EVZ, spunand ca nu vor sa comenteze nimic pana nu se bate palma la Iasi (termenul-limita fiind 1 septembrie), dar n-au ascuns faptul ca incearca sa repete aceeasi schema in mai multe termocentrale din tara, printre care Suceava, Giurgiu, Turceni.

Consilieri cu grade inalte

Controversatul ofiter SIE Ristea Priboi apare pe site-ul OET drept consilier. Ristea Priboi a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in luna octombrie 2009, fiind acuzat de complicitate la luare de mita si complicitate la dare de mita. In acelasi dosar figureaza si fostul premier Adrian Nastase.

Tot consilier este nominalizat si Gabriel Dumitrescu, despre care Ovidiu Ohanesian a scris ca a fost spion in Olanda si Marea Britanie. Apoi a devenit angajatul lui Vintu la Gelsor, fiind desemnat in 2004, de catre PSD, secretar de stat si sef al unei agentii guvernamentale de control a exporturilor si importurilor de materiale strategice. Pana in martie 2009, Dumitrescu a fost director la Relatii Externe in Ministerul Economiei.

#Ristea Priboi afaceri, #Ristea Priboi Nastase, #Adrian Nastase dosar , #PSD