Analiza Ziare.com: Restauratia PSD

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 23 Februarie 2008, ora 14:20
4204 citiri
Analiza Ziare.com: Restauratia PSD

Derapajul s-a incheiat, deviationismul a fost corectat. PSD a redevenit el insusi, condus de figurile care-I definesc si, probabil, la metodele consacrate. Cam asta ar fi, pe scurt, semnificatia victoriei la scor a lui Adrian Nastase si instalarea lui in fruntea Consiliului National precum si la masa Biroului Permanent National.

Ion Iliescu a reusit sa-si impuna pupilul pentru ca impreuna sa readuca partidul pe calea cea buna, intr-o atmosfera santoasa, in unitate, in numele unui crez, fara frica de DNA, inconjurati de tovarasi dn vechea garda, militanti adevarati, pe care tanara generatie nu are decat sa-i respecte si sa-i urmeze pentru ca sunt caliti in focul marilor razboaie politice inca din perioada crearii economiei de piata. N-am facut decat sa spicuiesc din discursurile marilor invingatori.

Ceea ce am vazut si am auzit vineri la Consiliul National al PSD a semanat mai degraba cu sedinta de psihoterapie in grup, bine condusa si cu rezultate spectaculoase.

O sala de oameni frustrati dupa 3 ani de opozitie paguboasa, debusolati de lipsa unei conduceri veritabile au ascultati fascinati vorbele unor fosti lideri care le povesteau cu nostalgie si mandrie despre gloria apusa, despre momentele cele mai frumoase.

S-au rostit adevarate compuneri despre unitate, frica, intoarcerea catre electorat, catre oamenii simpli, care iata, se usuca de dorul celor cazuti in dizgratie. Discursuri goale de idei, fara pic de consistenta, dar care au trezit un entuziasm nebanuit, propulsandu-l pe Adrian Nastase exact acolo unde dorea, inapoi in varful ierarhei.

Nu vom sti probabil niciodata cat a fost combinatorica si cat manipulare, insa rezultatul a fost zdrobitor. 418 voturi pentru Adrian Nastase, fata de numai 202 pentru Dan Mircea Popescu. Pe cat de mare victoria cuplului Iliescu - Nastase, pe atat de strivitoare infrangerea lui Mircea Geoana.

"Pofta ce-a poftit!"

Adrian Nastase se intoarce in conducerea PSD fara sa fi trecut desertul. In schimb va trage si partidul dupa el, acolo. E usor de imaginat ce vulnerabilitate electorala uriasa reprezinta dosarele penale ale fostului premier in carui vinovatie nu prea crede nimeni. Atat doar ca nu Nastase va achita nota de plata, ci presedintele partidului.

Cat despre unitatea, impacarea si armonia universala propovaduite de Nastase in discursul dinaintea votului, sa fim seriosi! De-abia se anuntase scorul ca Nastase lansa un mesaj cat se poate de tansparent - probabil ca mai exista cicatrici ale trecutului insa ele nu se vor redeschide daca toata lumea va sti sa fie inteleapta. Un fel de "Baieti! Stati cuminiti ca n-am uitat ce mi-ati facut! Cine va colabora corespunzator ar putea scapa, cel putin deocamdata, de palitura".

Problemele de imagine ? "Sa cumparam ceva de la Metro pentru pete", si-a regasit el binecunoscuta aroganta.

In BPN, Nastase va deveni fara indoiala cel mai mare cosmar al lui Mircea Geoana, pe care, pana la urma , il va strivi. In pofida mascaradei finale cu imbratisari, pupaturi si strangeri de mana, chiar credeti ca fostul premier il va ierta vreodata pe "tanarul pe care l-a promovat si l-a instalat la Externe".

Fara iesire

Mircea Geoana isi traieste probabil ultima perioada la conducerea PSD. Este inconjurat, la fel ca in scena de grup de la sfarsitul Consiliului National, cand zambea chinuit intre Adrian Nastase si Ion Iliescu. Daca dupa ce Mircea Geoana si-a pus la bataie toata influenta impotriva lui Nastase, acesta a castigat la un asemena scor, actualul presedinte social democrat este practic terminat.

La ce se poate astepta in continuare? Daca, printr-o minune, PSD obtine un rezultat foarte bun la alegerile locale, meritul va fi, nu-i asa, al lui Nastase care a redresat partidul in extremis, daca, dimpotriva, va merge rau, vina va fi a lui Geoana care n-a stiut sa profite de perioada de opozitie si a prabusit bunatate de partid lasat de Nastase cu peste 30 la suta, dupa precedentele alegeri generale.

Un congres dupa locale este aproape iminent, pentru a scrie ultimul act al perioadei Geoana. Sa nu-l plangem insa prea tare. Si-a construit infrangera. Odata ajuns in fruntea bucatelor, printr-un concurs de imprejurari nu datorita vreunor merite exceptionale, n-a inteles ca singura lui sansa este sa faca reforma. Numai ca si el, si mult supraevaluatul grup de la Cluj s-au multumit sa se suie pe masa si sa scoata limba la adversari. Si culmea, acestia n-au plecat de buna voie, rusinati si resemanti!

Mircea Geoana a obtinut de la Consiliul de vineri doar o amarata de rezolutie care mandateaza conducerea partidului si grupurile parlamentare sa utilizeze "toate instrumentele democratice" in vederea iesirii din blocajul politic si organizarii alegerilor anticipate, pentru construirea unui Executiv capabil.

Nicio litera despre vreo motiune de cenzura. Si atunci, cum anume sa se ajunga la anticipate? Rugand frumos guvernul sa plece? Geoana a primit o jucarie stricata. Cu Nastase si Iliescu in BPN, nu va reusi niciodata sa decida vreo motiune, iar daca totusi asa ceva s-ar intampla, Iliescu a anuntat deja ca nu poate garanta cum vor vota parlamentarii PSD care nu vor sa renunte la o bucata de mandat. De fapt, fostul presedinte a explicat clar ca in loc de motiune si anticipate, mai bine PSD sustine acele intiative ale executivului care convin social democratilor, adica, mai pe romaneste, mai bine santajeaza guvernul cat mai mult.

Calcule tot mai complicate

Restauratia din PSD incurca si planurile altora. Liberalii, pe de-o parte, se pot bucura pentru ca vor castiga timp. Pretul ar putea fi insa imens, in functie de ce vor cere social democratii.

PDL ar putea parea avantajat de prabusirea in trecut a PSD si de vulnerabilizarea acestuia in perspective alegerilor. Dar ce vor face dupa ele? Cum este putin probabil sa obtina peste 50 la suta din voturi si sa guverneze singuri, cu cine sa se alieze? Daca liberalii greu ar mai putea intra in vreun calcul, un PSD reformat ar fi fost o solutie. Unul dominat insa de echipa Nastase - Iliescu, in niciun caz.

Aceeasi problema si pentru Traian Basescu. Cu noile evolutii din PSD, poate fi din ce in ce mai sigur pe un nou mandat la Cotroceni, insa tot mai departe de speranta unui guvern stabil si majoritar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fostul ministru al Energiei Virgil Popescu și-a anunțat candidatura pentru funcția de primar al orașului Drobeta Turnu Severin
Fostul ministru al Energiei Virgil Popescu și-a anunțat candidatura pentru funcția de primar al orașului Drobeta Turnu Severin
Fostul ministru al Energiei, liberalul Virgil Popescu, a anunţat că se înscrie în cursa electorală pentru funcţia de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin. Popescu a spus că pentru el...
A scăzut rata anuală a inflației. Ciolacu: ”Am atacat creşterea nesimţită a preţurilor prin plafonare”
A scăzut rata anuală a inflației. Ciolacu: ”Am atacat creşterea nesimţită a preţurilor prin plafonare”
Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 6,6% în martie 2024, de la 7,2% în luna precedentă, conform datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Este a doua scădere...
#Adrian Nastase, #candidatura, #PSD, #Ion Iliescu, #dosare , #PSD