Condamnatul Nastase renaste noul PSD (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 20 Aprilie 2013, ora 23:45
9091 citiri
Condamnatul Nastase renaste noul PSD (Opinii)
Foto: Ziare.com / Congres PSD 2010

E greu sa asisti impasibil la scena in care un partid intreg aplauda, in picioare, minute in sir, un condamnat pentru fapte de coruptie, abia eliberat (conditionat) din puscarie.

E dificil si sa te minti ca adunatura celor 5.000 de membri care participa la Congresul PSD e ceva mai mult decat o gasca de interesati in numele propriilor afaceri, fara nicio legatura macar cu doctrina social-democratiei, altfel atat de elogiata la cei 120 de ani pe care i-ar implini.

Cand il auzi pe numarul doi in partid, Liviu Dragnea, spunandu-i lui Adrian Nastase "ai lasat un gol urias, cat timp ai fost plecat dinte noi", trebuie sa il crezi pe cuvant ca asa a si fost.

Slava social-democratiei ca gaura a fost umpluta si partidul promite sa isi reia traiectoria de la care a fost deturnat in 2004. Pentru ca asta imi pare a fi cel mai important mesaj transmis cu ocazia Congresului - PSD revine la ceea ce a fost pe vremuri: o forta colosala angrenata in virtutea unui singur scop - acapararea a cat mai multa putere in stat.

Motto-ul sub care a fost organizat Congresul PSD a fost "120 de ani de social democratie" si te intrebi daca in cele doua zile a fost macar un moment in care liderul sau presedintele de onoare al partidului sa isi fi adus aminte ce inseamna sa fii un social-democrat si sa fi evocat macar cateva dintre punctele tari ale doctrinei de stanga.

Ori poate ca noua conducere, revalidata prin vot, propune un nou drum, o noua ideologie - cuantificabila prin masuri care sa se rupa de traditia stangii asa cum o stim cu totii din manuale si carti de specialitate.

Nimic din toate astea. Am vazut un Congres organizat pentru realegerea lui Ponta si confirmarea lui Dragnea ca numarul doi in partid, pentru impartirea puterii intre vicepresedinti si baronii locali - pe scurt, pregatirea acapararii a si mai multa putere in stat, odata cu finalizarea proiectului de reorganizare administrativ-teritoriala.

Nu s-a intrebat nimeni daca masurile de austeritate preluate de Ponta de la Boc si Basescu sunt bune sau nu, daca si cat le vor mai urma. Liniste totala. Altfel spus, nu s-a trezit nimeni fluierand in biserica.

Si de ce s-ar impiedica pana la urma PSD tocmai acum in fleacuri ideologice si-n politici publice, in doctrine de guvernare si strategii sociale? Cand singura grija a lui Victor Ponta si a ministrilor sai este cum sa lege cat mai strans legaturile cu Bruxelles-ul si cu Berlinul, facandu-si pentru asta (si fara a fi nevoie) din austeritate icoana de partid, tinta nu poate fi decat o guvernare fara dureri de cap prea mari, fara oameni in strada si presiuni din afara - "sa guvernam bine!"

Cum vor fi impacate toate aceste obiective - dorinta de a lua cat mai multa putere, lipsa oricarei strategii ideologice si pastisarea politicilor publice de austeritate ale popularilor din UE? Simplu - prin infratirea, pana la implinirea tintelor, cu toti "dracii" care le-ar putea sta in cale.

Interesant va fi momentul cand PSD lui Ponta, Dragnea si Nastase va aduna atat putere incat nu va mai avea nevoie de nicio infratire. E momentul pe care Ponta il intuieste deja, intrucat nu si-a putut ascunde gandul cand a spus ca "din 2014 trebuie sa COABITEZ cu Crin, ar putea fi mai dificil".

Corect, ar putea fi una dificila, din moment ce va fi vorba de o coabitare si nu de o colaborare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Nastase congres PSD, #Congres PSD 2013, #Adrian Nastase PSD Congres , #PSD