Cu Nastase nu se face primavara

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 26 Ianuarie 2009, ora 18:34
5165 citiri
Cu Nastase nu se face primavara

Ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung relanseaza o ipoteza interesanta. In PSD, personaje importante cocheteaza cu ideea de a-i ridica imunitatea lui Adrian Nastase in schimbul incheierii monitorizarii pe Justitie.

"Acum, cand tocmai Basescu le-a facut posibila reintoarcerea la putere, postcomunistii se arunca unul impotriva altuia cu o ura ce aduce mai degraba a haite de lupi carpatini decat a intrigi complicate de palat bizantin", comenteaza ziarul german.

Sigur, ipoteza nu e noua, e credibila, iar Adrian Nastase stie bine ca e foarte posibil ca ea sa devina realitate. Este unul dintre motivele pentru care se lupta din rasputeri pentru distrugerea actualei coalitii. La putere fiind, PSD nu-si poate permite sa sfideze Comisia Europeana la fel ca in opozitie, pentru ca va deconta din greu in plan electoral o eventuala taiere de fonduri cum i s-a intamplat Bulgariei. Asa ca un cap important trebuie sa cada pentru a linisti temerile, altminteri justificate, de la Bruxelles.

Cum Adrian Nastase nu le este in acest moment de niciun folos baronilor, dimpotriva, este un adversar al participarii PSD la guvernare, fostul premier ar putea foarte bine sa fie acel cap cu care actuala guvernare sa castige bunavointa Comsiei Europene si deschida drumul catre ridicarea monitorizarii.

Pe de alta parte, este totusi o decizie greu de luat pentru social democrati, chiar si pentru cei care nu-l au la inima pe Adrian Nastase. Trimiterea lui in fata Justitiei si, eventual, dupa gratii ar crea o bresa majora in traditionala solidaritate a PSD in fata Justitiei, periculoasa in conditiile in care pe multe alte caciuli din PSD stau muste verzi si grase. Astazi Nastase, maine, cine stie, poate chiar eu, se poate gandi oricare dintre purtatorii unei astfel de caciuli.

Tocmai de aceea eficienta unui ordin de partid privind sacrificarea lui Adrian Nastase este foarte discutabila, cat timp parlamentarii sunt, in virtutea votului uninominal, cu mult mai independenti de propriul partid.

Dar aceasta eventuala trimitere in instanta a lui Adrian Nastase va fi suficienta pentru ca Romania sa treaca clasa la Justitie?

Ca sa scape de monitorizare, Romania trebuie sa faca mai multe lucruri, intre care unele au inceput sa se miste. ANI este, de bine de rau, functionala, chiar daca, deocamdata, mai timida. Probabil ca, in scurt timp, Catalin Predoiu va trimite in Parlament noile proiecte de coduri penale. Procedura de numire a procurorilor nu a fost modificata, in pofida incercarilor de anul trecut.

Si, un lucru pe care Comisia Europeana l-a cerut aproape cu subiect si predicat, mentinerea lui Daniel Morar in fruntea DNA este ca si decisa.

Potrivit lui Daniel Morar, monitorizarea Comisiei Europene "va inceta abia atunci cand Comisia va constata ca sistemul judiciar este lasat sa functioneze independent, fara niciun fel de ingerinte si ca a devenit functional".

Asta ar inseamna ca suspectii sunt cercetati si judecati indiferent de functie, ca sunt la fel de subordonati legii si consecintelor ei ca orice om obisnuit, ca procesele nu treneaza aberant, ca Parlamentul si Curtea Constitutionala nu se mai fac pavaza in fata marilor suspecti, ca justitia este apta sa pronunte sentinte, indiferent ca ele sunt de condamnare sau achitare, ca lupta anticoruptie nu este doar un slogan electoral al politicienilor si un vis frumos al magistratilor legati de maini si de picioare.

Din acest punct de vedere, intr-adevar, sacrificarea lui Adrian Nastase ar fi un semnal extrem de important. El este, pana la urma, politicianul de prin rang de numele caruia sunt legate cele mai mari suspiciuni si cele mai groase dosare. Trimiterea in instanta a fostului premier nu ar trebui sa fie insa decat inceputul, altfel nu ar avea decat valoarea unei satisfactii punctuale in Romania si a unui praf in ochii europenilor.

Poate ca Adrian Nastase o fi cel mai mare corupt din Romania, dar nu este, cu siguranta, singurul. Avem un grup consistent de fosti ministri in cercetarea DNA, iar acuzatiile trebuie clarificate.

Apoi, cum sa fie credibila Justitia din Romania cat timp in actualul cabinet sunt oameni in privinta carora au planat grave acuzatii de coruptie, cele care-l vizeaza pe insusi ministrul de Interne fiind mentionate chiar de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Si nu este vorba doar despre ministri. Cam toti baronii PSD, cei de care depinde practic actuala putere, au cate o tinichea de coada. Radu Mazare de-abia a fost trimis in judecata, sa vedem cand si cum se va termina procesul.

Un alt obstacol greu de depasit este chiar lipsa de profesionalism a multor procurori. Acestia fac greseli procedurale incredibile, adevarate cadouri pentru abilii avocati ai puscariabililor. Asa se face ca procesele treneaza chiar fara ingerinte politice.

Daca ne uitam la toate acestea, poate ca ar fi mai bine ca monitorizarea pe Justitie sa continue, chiar daca Adrian Nastase va ramane fara imunitate parlamentara, pana se va face cu adevarat primavara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Adrian Nastase sacrificare, #monitorizare UE justitie, #baroni PSD, #guvernare PSD PDL, #Daniel Morar DNA , #PSD