Cum a intrat Nastase in politica: Ne-am dus la Brucan si i-am spus ca am dori ceva de lucru

Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 14:09
5263 citiri
Cum a intrat Nastase in politica: Ne-am dus la Brucan si i-am spus ca am dori ceva de lucru
Foto: Arhiva

Fostul premier Adrian Nastase marturiseste ca intrarea sa in politica se datoreaza fostului nomenclaturist comunist Silviu Brucan, care i-a dat "de lucru" in 1990.

Intr-un interviu acordat pentru "Lumea Justitiei", Adrian Nastase rememoreaza inceputurile carierei sale politice, o perioada mai putin cunoscuta publicului. Ascensiunea politica a lui Nastase ar fi inceput in 1990, cu ajutorul lui Silviu Brucan.

"Anul 1989 a insemnat o schimbare foarte brutala si a fost si o chestiune de destin, aveam 39-40 ani si eram presedintele sectiei de Drept international la Asociatia de Drept International si Relatii Internationale (ADIRI). Impreuna cu mai multi colegi am dorit sa fim utili, sa facem ceva in zona noastra de specializare.

Seful celeilalte sectii de la ADIRI era Silviu Brucan si ne-am vazut la sediu cu ceilalti prieteni, apoi ne-am dus la Brucan si i-am spus ca am dori ceva de lucru in zona relatiilor externe. Brucan ne-a dat un birou in cladirea actuala a Guvernului, undeva pe la ultimele etaje si am inceput sa pregatim tot felul de decizii.

Spre exemplu, le-am redat americanilor clauza natiunii celei mai favorizate pe care o retrasese Nicolae Ceausescu. E adevarat ca americanii ne-au acordat-o din nou abia prin 1993. Am propus eliminarea vizelor de plecare in strainatate si multe asemenea chestiuni.

In februarie 1990, Guvernul trebuia sa trimita un reprezentant la Comisia Dreturilor omului de la Geneva. Nu exista in MAE cineva care sa fie propozabil, in conditiile in care, evident, pe zona Drepturilor Omului, inainte de 1989, diplomatii, multi dintre ei foarte bine pregatiti, erau intr-un fel contaminati cu o abordare considerata neeuropeana.

In aceasta conjuctura am fost trimis timp de sase saptamani la Geneva sa reprezint Romania in comisie. La intoarcere, am fost desemnat secretar pentru relatiile externe ale FSN si purtator de cuvant al Frontului. Am participat si la alegerile din 20 mai 1990 si de aici a inceput cariera mea politica", a povestit Adrian Nastase.

Arhiva MAE Polonia: Iliescu si Brucan au cerut ajutor militar sovieticilor la Revolutie

Silviu Brucan a fost unul dintre apropiatii fostului lider comunist Gheorghiu-Dej, fiind numit in anii '50 si '60 ambasador in Statele Unite si la ONU. In ultima perioada a regimului Ceausescu a avut domiciliu fortat. Dupa evenimentele din 1989, Brucan a fost considerat eminenta cenusie a Guvernului FSN.

Nastase, despre avere: Cine are curiozitati sa ma caute

Intrebat daca poate sa dea detalii despre sursele sale de venit, dupa sechestrele instituite pe bunuri, Adrian Nastase a preferat sa ocoleasca raspunsul, justificand prin faptul ca nu mai este demnitar.

"Da, dar nu consider necesar, nu mai sunt demnitar, iar cine are curiozitati si nu poate sa traiasca fara raspuns la aceste intrebari sa ma caute si daca e o chestiune vitala o sa incerc sa dau un raspuns. Sunt convins ca cei care trebuiau sa stie aceste amanunte le cunosc deja", a explicat Nastase.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Adrian Nastase Silviu Brucan, #Adrian Nastase politica, #adrian nastase avere , #PSD