FAZ: PSD l-ar sacrifica pe Nastase pentru ca CE sa incheie monitorizarea pe justitie

Duminica, 25 Ianuarie 2009, ora 10:50
4293 citiri
FAZ: PSD l-ar sacrifica pe Nastase pentru ca CE sa incheie monitorizarea pe justitie

Intrarea PSD in Guvern a declansat o lupta sangeroasa pentru putere intre diferitele grupari, social-democratii cochetand chiar cu ideea de a oferi Comisiei Europene judecarea unor personaje grele din partid precum Adrian Nastase in schimbul incheierii monitorizarii pe justitie, scrie presa germana.

Un articol in Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) intitulat "Haita de lupi carpatini la putere" analizeaza "lupta pentru ciolan" a guvernarii PD-L-PSD, esecul presedintelui Traian Basescu de a reinnoi clasa politica si testul reinnoirii mandatului lui Daniel Morar la sefia Directiei Nationale Anticoruptie ca ultima institutie functionala de pe vremea reformelor din 2005-2006.

"Puterea se imparte intr-un nou mod la Bucuresti de cand guverneaza marea coalitie dintre PD-L si PSD. Inainte, pe mostenitorii politici ai lui Ceausescu ii unea ura fata de presedintele Basescu, fostul ministru al justitiei Monica Macovei si procurorul-sef Daniel Morar, numit de aceasta in fruntea Directiei Nationale Anticoruptie.

Acum, cand tocmai Basescu le-a facut posibila reintoarcerea la putere, postcomunistii se arunca unul impotriva altuia cu o ura ce aduce mai degraba a haite de lupi carpatini decat a intrigi complicate de palat bizantin", comenteaza ziarul german.

FAZ aminteste de amenintarea telefonica a lui Miron Mitrea ca isi va "infige coltii in beregata" lui Mircea Geoana, pentru ca nu a obtinut postul de vicepresedinte al Senatului ce a revenit lui Dan Voiculescu, "fost om al Securitatii si agent valutar al lui Nicolae Ceausescu".

"Miron Mitrea si Dan Voiculescu au multe in comun. Amandoi au invatat afacerea politicii pe vremea Conducatorului, amandoi sunt suspectati de coruptie, amandoi au fost scutiti de a raspunde in fata instantei datorita relatiilor lor din Parlament si din justitie, ambii intruchipeaza arhetipal starea parlamentarismului romanesc", apreciaza FAZ.

Ziarul german constata ca Mircea Geoana nu este foarte puternic in functia sa de presedinte PSD, chiar daca este "fiul unui important general de Securitate". Cu toate ca Geoana a demonstrat forta in demiterea ministrului de Interne Gabriel Oprea, "el a fost nevoit sa accepte inlocuirea acestuia tot cu un om al baronilor locali si nu unul loial lui", remarca publicatia germana.

Despre noul ministru de Interne, Liviu Dragnea, FAZ scrie ca "este unul dintre cei mai faimosi traseisti politici din tara", amintind de trecerea lui Dragnea din PD in PSD la finalul guvernarii CDR in 2000.

"Este un personaj binecunoscut la DNA, care nu a reusit insa sa il puna sub acuzare pentru deturnare de fonduri UE. Ca nou ministru de Interne, va trebui sa lupte si impotriva coruptiei, i-a amintit presedintele Basescu la investirea in functie. Nimeni nu a ras", comenteaza cotidianul german.

Citeste si:
Cum vrea să împace Comisia Europeană sancțiunile împotriva Rusiei cu nevoia de gaze
Cum vrea să împace Comisia Europeană sancțiunile împotriva Rusiei cu nevoia de gaze
Comisia Europeană (CE) a dat asigurări vineri că sancţiunile occidentale contra Rusiei nu vor împiedica trimiterea la Moscova a turbinei Siemens Energy, necesară pentru creşterea...
Scandal între PNL și UDMR la Târgu Mureș după ce maghiarii au alocat 80.000 de lei pentru „Turul ciclist al Ținutului Secuiesc”
Scandal între PNL și UDMR la Târgu Mureș după ce maghiarii au alocat 80.000 de lei pentru „Turul ciclist al Ținutului Secuiesc”
La Târgu Mureș s-a iscat un scandal între PNL și UDMR după ce primăria a aprobat acordarea în regim de urgență a 80.000 de lei din buget pentru a organiza „Turul ciclist rutier Zseklerla...