Forta si vulnerabilitatea lui Adrian Nastase

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Duminica, 31 Ianuarie 2010, ora 15:25
4904 citiri
Forta si vulnerabilitatea lui Adrian Nastase

Adrian Nastase este intr-o campanie galopanta de recucerire a sefiei PSD. "Sunt relaxat pentru ca nu ma lupt cu nimeni. Ma lupt pentru un proiect", spune senin fostul premier si aproape ca l-am crede daca fiecare vorba si fiecare gest ale domniei sale nu ar respira setea de revenire in fruntea partidului.

Proiectul sau nu este unul reformator, ci, dupa cum insasi domnia sa spune, unul menit sa readuca PSD la putere printr-o atitudine mult mai radicala si mai intransigenta. Mai pe romaneste, proiectul sau este sa recapete puterea pentru a-si popi dusmanii si pentru a porni din nou ofensiva impotriva celui mai crunt dusman al sau, Traian Basescu. Adrian Nastase musteste de razbunare.

Dar mai e ceva. Dosarele penale ale lui Adrian Nastase inainteaza. Vineri a fost pus sechestru pe casa din Zambaccian. Ca presedinte de partid, Adrian Nastase se poate apara mult mai bine prin victimizare politica.

Culmea este ca dintre toti potentialii presedinti, in acest moment, PSD ar avea nevoie exact de un lider de tipul lui Adrian Nastase, adica de un lider cu personalitate, viziune si autoritate care sa reaseze partidul pe o directie certa. Este un politician abil si foarte inteligent, cu o retorica stralucita.

De exemplu, dintre toate atacurile la Mircea Geoana, cel lansat recent de domnia sa a fost cel mai dur. Dispretul usturator a fost invelit intr-o bunavointa superioara: "Mircea Geoana s-a descurcat in campanie mai bine decat ma asteptam. Dar situatia lui e dificila, pentru ca esecul poarta acum un nume: Mircea Geoana. Eu am luptat practic de unul singur, doar cu PSD in spatele meu, el a avut o larga coalitie."

Am spus un lider de tipul Adrian Nastase si nu de Adrian Nastase insusi, pentru ca imaginea fostului presedinte PSD ar fi ucigatoare pentru partid. De cinci ani de zile, Adrian Nastase este simbolul coruptiei in politica.

Se pretinde nevinovat si pana la proba contrarie suntem obligati sa-l credem, dar daca este, intr-adevar, asa, atunci a ales cea mai proasta strategie in raport cu celebrele dosare deschise pe numele sau. Toate artificiile procedurale, agatarea cu dintii de imunitate, amanarile, eschivele, toate nu au facut decat sa arate ca Adrian Nastase fuge de justitie ca Necuratul de tamaie. Nu prea pare atitudinea unui om nevinovat, nu-i asa?

Dar nu aceste dosare ar putea bloca ascensiunea lui Adrian Nastase catre sefia PSD. Baronii sociali democrati, de care depinde pana la urma decizia, nu sunt exact niste campioni ai onestitatii si luptei anticoruptie. Fostul premier este indezirabil nu pentru defectele sale, ci pentru punctele lui forte.

Pentru baroni epoca Nastase nu este cea mai luminoasa. E drept, aveau acces la resurse bugetare, le-a mers bine, iar procurorii nici macar pe aceeasi strada cu ei nu indrazneau sa treaca. Dar in partid nu prea aveau multe cuvinte de spus. Adrian Nastase conducea PSD cu mana forte si lua deciziile de unul singur. Liderii locali nu aveau decat sa se supuna sau isi primeau imediat pedeapsa.

Niciodata un lider local nu si-ar fi permis sa vorbeasca cu si despre Adrian Nastase asa cum se vorbeste acum cu si despre Mircea Geoana.

Actualul presedinte le promite acum baronilor si mai multa putere, iar pe 15 sau 19 dintre ei promite sa-i faca vicepresedinti. Adrian Nastase, se tem ei, le va lua din putere. Si atunci de ce sa se bage de buna voie la stapan?

"Adrian Nastase e cel mai bun, dar daca o ia din nou razna?". Viorel Hrebenciuc a sintetizat cum nu se poate mai bine principalul obstacol care-l desparte pe fostul premier de un nou mandat in fruntea PSD. Un obstacol, ma tem, insurmontabil.

Citeste si:
Șefa CNAIR, dată afară de puterea PNL deși nu fusese numită de USR PLUS. Un consilier al lui Florin Cîțu, numit la cârma companiei
Șefa CNAIR, dată afară de puterea PNL deși nu fusese numită de USR PLUS. Un consilier al lui Florin Cîțu, numit la cârma companiei
Mariana Ioniță a fost schimbată de la conducerea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). În locul său director general a fost numit Cristian Pistol, fost...
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, primită la Palatul Cotroceni
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, primită la Palatul Cotroceni
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis, cei doi oficiali având convorbiri tete-a-tete. În...
Sursa: Ziare.com