Fost director SIE despre justitia pe vremea lui Nastase: Sa dam drumul la dosarul Flota?

Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 13:43
8278 citiri
Fost director SIE despre justitia pe vremea lui Nastase: Sa dam drumul la dosarul Flota?
Foto: Arhiva

Fostul director SIE Ioan Talpes a comentat, joi seara, stenogramele aparute in presa in care Puiu Popoviciu se lauda ca l-ar fi scapat pe Traian Basescu de dosarul Flota. Acesta a facut cateva dezvaluiri despre contextul in care s-au purtat discutiile redate in stenogramele respective.

Puiu Popoviciu: Eu l-am scapat de puscarie pe Basescu - presedintele acuza inventii

Mai intai, Ioan Talpes, fost director al Serviciului de Informatii Externe, la data respectiva membru al Guvernului Nastase, a recunoascut ca, pe la inceputul lunii iulie 2004, fruntasii PSD isi puneau problema folosirii unui dosar inca nefinalizat, in campania electorala, impotriva unui adversar politic.

"Acea intalnire era cu cativa dintre fruntasii PSD de la data aceea(...) Discutia avea ca obiectiv analiza alegerilor care au avut loc si a alegerilor urmatoare, urma sa vina alegeri parlamentare, inclusiv prezidentiale, ce masuri sau ce echipe de actiune sa se faca", a spus generalul la B1 Tv, adaugand ca "probabil cineva s-a gandit" ca si el ar fi putut fi folosit intr-o "asemenea perspectiva", desi nu era inca membru PSD.

"Cu ocazia aceasta, s-au discutat multe(...) Intre preocuparile celor prezenti erau problematicile mai sensibile cu care puteau fi atacati cei din Opozitie la data aceea. Intre problematicile respective se gasea si cazul domnului Traian Basescu, pe atunci unul din liderii marcanti, posibil candidat la presedintia Romaniei.

Bineinteles ca s-a adus in discutie dosarul Flota, s-a intrebat ce se stie, cum s-a ajuns cu acel dosar si daca, cumva, dosarul respectiv ar insemna ceva daca va fi promovat in fata unei instante", a declarat Ioan Talpes, precizand ca, la momentul respectiv "dosarul era la procurori".

Intrebat direct de moderatorul emisiunii, daca se punea pe fata problema "sa se dea drumul la dosar", cum se spune, Ioan Talpes s-a ferit sa admita ideea, reformuland-o: "Daca ar fi bine ca un astfel de dosar sa se afle in instanta".

"A fost de ajuns ca niste oameni sa formuleze niste puncte de vedere"

Ca fruntasii PSD discutau deschis despre trimiterea in instanta sau blocarea unui dosar in interes politic este demonstrat si de celelalte declaratii facute de fostul director SIE.

"Au fost mai multe puncte de vedere, cam toate nu erau pentru o asemenea solutie. Intrebat si eu, am spus ca, pe fond, ar fi o greseala intrucat de cand s-a comis acel act presupus al distrugerii Flotei trecusera deja aproape zece ani, ori daca nu s-a luat nicio masura, daca nu s-a ajuns in instanta, daca un dosar nu era inca inchis pentru a fi prezentat instantei, era o mare gafa, care ar fi putut sa genereze o reactie inversa in fata alegatorilor, pentru ca ar fi fost o concluzie ca se incearca discreditarea domnului Basescu. Asta a fost toata chestiunea", a declarat generalul Talpes.

Acesta nu a negat ca ar fi avut relatii apropiate cu Puiu Popoviciu, spunand insa ca depinde ce se intelege prin "apropiate".

"Eram intr-o anumita forma de amicitie, asta era(...) Puteam discuta inclusiv despre alegerile care urmau sa aiba loc", a recunoscut Talpes.

Mai mult, acesta a admis ca omul de afaceri Puiu Popoviciu discuta cu politicienii despre anihilarea unui adversar politic, iar presa vremii se interesa la politicienii de la putere daca un dosar va ajunge sau nu in instanta.

Astfel, intrebat direct ce a discutat cu Popoviciu despre dosarul Flota, generalul Talpes a raspuns: "E posibil ca domnul Popoviciu sa ma fi intrebat daca stiu ceva sau ce am auzit eu(...)Eu stiu ca atunci am spus si in public, cand m-a intrebat cineva din presa ce se intampla, daca va ajunge cumva in instanta dosarul domnului Basescu si am spus si atunci in public: Domnule, ar fi o mare greseala pentru ca nu ar face altceva decat sa il victimizeze. Ca, daca in zece ani nu s-a facut nimic, cum sa il bagi acum, cand in 2-3 luni au loc alegeri?".

Ioan Talpes a negat categoric ca Popoviciu ar fi intervenit la el sa il scape de dosar pe Traian Basescu. "Cum sa intervin eu, cum sa imi fi spus el?", a intrebat retoric generalul.

Totodata, insa, acesta nu a negat faptul ca pe vremea aceea se "impingeau dosare", ba chiar a recunoscut ca a facut acest lucru el insusi.

"Ce ar fi insemnat ca dl Popoviciu sa imi fi cerut mie sa il scap pe domnul Basescu? In primul rand, ca eu nu as fi avut intentia aceasta, de ce sa am o asemenea intentie? Era vorba atunci de un dosar, or, daca eu aveam vreo intentie, era aceea ca dosarul respectiv sa se produca, asa cum au mai fost cazuri pe care dumneavoastra le stiti foarte bine. Eu atunci cand am fost in pozitia de a furniza sau de a impinge astfel de dosare, am facut-o", a recunoscut generalul Ioan Talpes.

Acesta a refuzat sa spuna numele fruntasilor PSD care participasera la intalnirea la care se discutase daca sa dea sau nu drumul dosarului Flota. "Imi aduc aminte, dar nu ar fi cazul sa le comunic", a spus el.

De asemenea, generalul a negat ca el ar fi blocat dosarul respectiv, dar a dat de inteles ca acest lucru s-a intamplat ca urmare a discutiilor purtate de politicienii respectivi. "A fost de ajuns ca niste oameni sa formuleze niste puncte de vedere", a subliniat el.

Cine este Ioan Talpes

Ioan Talpes a fost intre anii 1990 -1992 consilier prezidential al lui Ion Iliescu, iar in perioada 9 aprilie 1992 - 31 iulie 1997, a indeplinit functia de director al Servicului de Informatii Externe (SIE), cu rang de ministru.

In intervalul ianuarie 1999 - decembrie 2000 a fost consilier personal al presedintelui PDSR, Ion Iliescu, iar dupa ce acesta a revenit la Cotroceni, Ioan Talpes a fost numit in functia de consilier prezidential, Sef al Departamentului Securitatii Nationale, Sef al Administratiei Prezidentiale, calitate pe care a detinut-o pana in martie 2004.

La data de 10 martie 2004, Ioan Talpes a fost numit in functia de Ministru de Stat pentru Coordonarea Activitatilor din Domeniile Apararii Nationale, Integrarii Europene si Justitiei, indeplinind aceasta demnitate pana la 28 decembrie 2004. In septembrie 2004 s-a inscris in PSD, castigand un mandat de senator pentru aceasta formatiune politica. Ioan Talpes a demisionat din PSD in aprilie 2005.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Basescu dosar Flota Popoviciu, #Talpes Popoviciu dosar Flota, #guvern Nastase interventie dosare , #PSD