Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Nastase: Basescu ofera propriului partid un spectacol jalnic

Sambata, 19 Februarie 2011, ora 10:40
2958 citiri
Nastase: Basescu ofera propriului partid un spectacol jalnic
Foto: Arhiva

Adrian Nastase descifreaza in maniera proprie misterul deciziei lui Traian Basescu de a-l schimba brusc pe premierul Emil Boc. Nastase crede ca in acest mod seful statului incearca sa sparga tandemul "Basescu-Boc, perceput ca nociv de populatie", si, in plus, sa scape de amenintarea USL.

"Traian Basescu umbla prin oras si cauta, la ceas de seara (dar in fiecare seara) cate un ocupant pentru postul de premier (...) De ce face Basescu asta? In primul rand, pentru ca vede cat de nociv este tandemul 'Basescu-Boc' in sondaje si in imaginea publica. Oamenii percep acest tandem ca pe unul al saracirii, al coruptiei si al incompetentei. Boc, cel mai fidel dintre pamanteni, este acum dat la o parte ca o masea stricata.

In al doilea rand, pentru ca formarea USL l-a pus pe Basescu intr-o situatie total noua: aceea de a nu mai conta absolut deloc pentru propriul partid. Daca USL castiga peste 50% din mandate, e clar ca Basescu nu mai este 'jucator'. Or, pentru el, asa ceva e de neconceput", comenteaza Adrian Nastase pe blog.

Nastase ii explica lui Basescu de ce ar trebui sa il mentina pe Boc premier

Acesta ii atrage atentia fostului sau contracandidat la prezidentiale ca actiunea sa poate avea efecte "devastatoare" pentru actuala putere. Nastase remarca faptul ca Basescu "este primul presedinte care inlocuieste un premier ca rasplata pentru fidelitate si credinta" si ca schimbandu-l pe Boc "inseamna ca iti asumi falimentul politicilor guvernamentale".

Mai mult, Nastase crede ca in acest mod "Basescu ofera PD-L acelasi traseu politic precum a avut PNTCD in 2000, cand Emil Constantinescu a fortat inlocuirea lui Radu Vasile cu Mugur Isarescu, crezand ca asta va duce la 'relansarea increderii'. Nota pentru cei care au memorie scurta: atunci, guvernul Vasile avea 23% incredere, si cu toate astea PNTCD a disparut, iar Isarescu a obtinut doar 10% in alegerile prezidentiale. Acum, guvernul Boc are 10% incredere. Ce se va intampla cu PD-L? Va disparea si el...", anticipeaza fostul premier Adrian Nastase.

Pe de alta parte, acesta atrage atentia asupra faptului ca implicandu-se in schimbarea premierului, "Basescu merge doar prin afara Constitutiei, si face lobby in partide, deturnand mecanismul normal de numire a unui premier".

"Mai mult, el ofera propriului partid un spectacol jalnic, fiindca le ofera o marioneta drept premier, care nu are legatura cu partidul si care nu va servi decat lui Traian Basescu(...)

La fel de jignitor este si pentru UDMR, care se vede in fata unui contract modificat. Ei au plecat la drum cu o configuratie politica, in care partenerul principal era PD-L si Emil Boc. Acum, ei vad ca nu mai conteaza nici PD-L si nici Boc. Le va conveni situatia asta? Vom vedea. Pana la urma, de decizia UDMR depinde foarte mult, si acest lucru este o alta noutate in politica noastra", mai scrie Nastase, care se intreaba daca "va functiona tot acest sah pus la cale de Traian Basescu".

"Mecanismul propus de Basescu este pervers, imoral si tupeist. Ca de obicei. El vrea sa dicteze atunci cand Constitutia nu-i interzice explicit sa faca asta, si va forta la maximum orice limita", crede Adrian Nastase.

C.B.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Nastase Basescu schimbare premier, #Basescu schimbare Boc, #Basescu consultari PDL , #PSD