Nastase, de acord cu Guvernul Ungureanu: Serbia ne-a dus cu vorba!

Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 12:43
4843 citiri
Nastase, de acord cu Guvernul Ungureanu: Serbia ne-a dus cu vorba!
Foto: Arhiva

Presedintele CN al PSD, Adrian Nastase, a declarat miercuri ca este de acord cu atitudinea Guvernului si a ministrului de Externe legata de Serbia, deoarece Belgradul a "tot dus Romania cu vorba" in ceea ce priveste asigurarea unor standarde pentru minoritati.

"Sper sa nu va surprinda ca de data asta sunt de acord cu atitudinea Guvernului si a ministrului de Externe. Serbia tot ne-a dus cu vorba si pot sa va spun, spre exemplu, ca numai in urma cu cateva saptamani au acceptat o propunere de a face un consulat intr-o zona locuita de romani, propunere care fusese facuta in urma cu opt ani.

Opt ani de zile nu au spus absolut nimic, acum au inceput sa raspunda. (...) Eu fac parte din Comisia de monitorizare a Consiliului Europei si pot sa va spun ca acolo au fost nenumarate discutii, nenumarate promisiuni care nu au fost realizate", a declarat Nastase.

Corlatean: Pozitia Romaniei privind Serbia e corecta pe fond, trebuia o comunicare mai buna

"Nu putem sa tinem seama numai de interesele Germaniei, nu putem sa tinem seama de faptul ca ei, dupa ce s-a realizat acordul intre Serbia si Kosovo, sub o anumita presiune evidenta, acum ei sunt gata sa treaca la introducerea Serbiei in proiectul de extindere in Balcani. Sigur, avem tot respectul pentru interesele celorlalte tari, dar eu sunt absolut de acord ca avem dreptul sa ne reprezentam si interesele noastre, care sunt interese legitime legate de statutul minoritatii romanesti in Serbia, si acesta este un moment in care aceste lucruri trebuie spuse cu seriozitate.

Dupa parerea mea, atitudinea este corecta, sigur trebuie sa sprijinim acceptarea Serbiei pentru obtinerea statutului de candidat, mai sunt cateva zile si in aceste zile va putea fi semnat un protocol pentru protectia reciproca a minoritatilor, noi am facut nenumarate eforturi in acest plan, avem dreptul sa cerem, intr-un mod legitim, in baza unor standarde europene ca si minoritatea romaneasca sa se bucure de aceste standarde", a adaugat fostul premier.

Consiliul Afaceri Generale a recomandat, marti, acordarea statutului de tara candidata Serbiei. Decizia finala in acest sens urmeaza sa fie luata la Consiliul European din 1 si 2 martie.

Pozitia ferma a Romaniei in ceea ce priveste recunoasterea statului de tara candidata la UE a Serbiei a dus la prelungirea dezbaterilor la care iau parte in prezent, la Bruxelles, ministrii europeni de externe.

Comunitatea romaneasca din Serbia numara aproximativ 250.000 de persoane. Cei mai multi locuiesc in Valea Timocului, in estul Serbiei, si Voivodina, in nordul tarii. Spre deosebire de romanii din Voivodina, care au fost recunoscuti oficial inca din timpul regimului comunist din fosta Iugoslavie, cei din Timoc nu s-au bucurat niciodata de drepturi specifice minoritatilor nationale.

In Voivodina, romanii beneficiaza de invatamant public, emisiuni de televizune si posturi de radio in limba romana, iar in 2001 a fost infiintata si o episcopie ortodoxa romana, care a fost recunoscuta de Ministerul Cultelor din Serbia in aprilie 2009 si care are sub jurisdictia sa doar parohiile romanesti din Voivodina. Numiti "vlahi", romanii din Timoc au fost privati de invatamant sau activitati culturale si religioase in limba materna.

EU Observer: Romania isi flexeaza muschii cu Serbia. Razbunare pentru Schengen?

Presedintele sarb Boris Tadici, aflat la Bruxelles, a declarat intr-o conferinta de presa ca "obiectiile Romaniei de a include garantii privind respectarea drepturilor minoritatilor in concluziile de astazi (marti - n. red.) sunt nejustificate".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Adrian Nastase Romania Serbia , #PSD