Nastase, demis din conducerea PSD? Colegii lui se contrazic

Marti, 26 Iunie 2012, ora 15:26
4001 citiri
Nastase, demis din conducerea PSD? Colegii lui se contrazic
Foto: Ziare.com

Senatorii PSD Toni Grebla si Dan Sova se contrazic in privinta viitorului lui Adrian Nastase ca sef al Consiliului National al PSD, primul considerand ca acesta e demis automat din aceasta functie, al doilea, ca trebuie asteptata o hotarare a CEDO pe marginea condamnarii fostului premier si ca acesta isi pastreaza pozitia, pana atunci.

In schimb, ambii par de acord ca Nastase trebuie sa ramana membru al PSD, desi statutul partidului pare sa arate ca acesta isi pierde calitatea de membru.

Adrian Nastase este automat demis din functia de presedinte al Consiliului National al PSD, odata cu ramanerea definitiva a hotararii de condamnare la doi ani de inchisoare cu executare, considera presedintele Comisiei Juridice a Senatului, social-democratul Toni Grebla.

"Odata cu ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, domnului Adrian Nastase i-au fost interzise exercitatea unor drepturi civile, printre care si acelea de a alege si de a fi ales. Drept urmare, nu mai poate face parte din conducerea partidului.

Demisia a intrat in vigoare odata cu hotararea de condamnare. Formal va fi oficializata la prima sedinta a Consiliului National", a declarat senatorul PSD, pentru Ziare.com.

Referindu-se la posibila excludere a fostului premier din PSD, Toni Grebla a afirmat ca acesta nu are interdictia de a face parte din partide politice, "astfel ca nu avem niciun motiv sa il excludem din partid, dar dintr-o functie aleasa da, ca asa este legea".

Adrian Nastase ar trebui exclus din PSD, conform statutului

Colegul lui Toni Grebla, senatorul PSD Dan Sova, nu impartaseste parerea presedintelui Comisiei Juridice a Senatului, explicand insa ca Adrian Nastase poate fi demis din functia de conducere a partidului doar dupa ce vor fi epuizate ultimele cai de atac al deciziei.

"Nu stiu daca Adrian Nastase va fi demis din conducerea PSD, dar personal eu nu sunt de acord cu treaba asta. Bineinteles ca va exista o decizie a organelor statutare daca se va pune in discutie asa ceva.

Vom vedea daca aceasta hotarare sta in picioare dupa ce se vor exercita toate caile de atac si dupa ce se va pronunta Curtea Europeana de la Strasbourg. Daca contestatia in anulare, revizuirea, pe care le are la dispozitie, caile extraordinare de atac si atacul la CEDO o sa spuna ca aceasta hotarare este una corecta si legala, atunci putem avea de discutat niste lucruri.

Dar pana nu se va exprima Curtea Europeana de la Strasbourg, cu privire la hotararea celor cinci magistrati, nu cred ca avem foarte multe de discutat", a subliniat Dan Sova, intr-o declaratie pentru Ziare.com.

Nu in ultimul rand, senatorul PSD a precizat ca nu vede niciun motiv de excludere a lui Adrian Nastase din partid si ca, pana nu se pronunta ultimele instante, pana la CEDO, "nu sesizez legalmente si statutar necesitatea niciunei discutii pe functia detinuta de Adrian Nastase sau pe statutul sau de membru".

Nastase s-a impuscat - Ce urmeaza

Conform statutului PSD, Adrian Nastase ar trebui sa fie exclus din partid dupa ce instanta l-a condamnat la o pedeapsa de doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul Calitatii".

Ramane de vazut daca social-democratii vor avea puterea necesara de a pune in aplicare statutul partidului sau vor arata ingaduinta fata de cel care le-a fost presedinte, iar acum este seful Consiliului National. "La PSD sunt prevederile legale si statutare. (...) Nu se pune problema sa nu aplici prevederile legale", a declarat luni presedintele PSD Victor Ponta.

Adrian Nastase, intre condamnare si executare

Adrian Nastase a incercat sa se sinucida, miercuri seara, dupa ce politistii au venit sa-l ridice, pentru a-si executa pedeapsa de doi ani de inchisoare in dosarul "Trofeul Calitatii".

Intorsatura evenimentelor a facut ca avocatii pesedistului sa isi regandeasca strategia. Aparatorii fostului premier depunand o cerere pentru amanarea cu trei luni a executarii pedepsei, avand in vedere starea de sanatate a fostului premier.

Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, miercuri, de ICCJ, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care este acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

Astfel, instanta a casat sentinta din ianuarie prin care Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare si, in rejudecare, a schimbat incadrarea juridica a faptei de care este acuzat. Pentru noua infractiune retinuta in cazul lui Nastase, judecatorii au hotarat ca fostul premier sa fie condamnat tot la doi ani de inchisoare cu executare.

Citește și:
Primăria, afacere de familie. Fiul deputatului suspectat de relații cu minori a ajuns primar în locul tatălui
Primăria, afacere de familie. Fiul deputatului suspectat de relații cu minori a ajuns primar în locul tatălui
Fiul deputatului PSD de Argeș Aurel Bălășoiu, Victor, este primarul comunei Rociu, cea pe care tatăl său a condus-o timp de 16 ani, între 2004 și 2020. Deputatul Aurel Bălășoiu a fost...
Nicuşor Dan, despre o intrare în PNL: ”Am un mandat administrativ foarte dificil și nu am niciun fel de preocupare politică”
Nicuşor Dan, despre o intrare în PNL: ”Am un mandat administrativ foarte dificil și nu am niciun fel de preocupare politică”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat miercuri, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre o intrare în PNL, că în momentul de faţă are un mandat administrativ foarte dificil...