Nastase despre propunerea de amanare a aderarii la Schengen: O veste rea si neasteptata

Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 21:20
1350 citiri
Nastase despre propunerea de amanare a aderarii la Schengen: O veste rea si neasteptata

Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, fost premier al Romaniei, a declarat joi, la Reghin, ca pozitia exprimata de secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, cu privire la amanarea aderarii Romaniei la spatiul Schengen 'este o veste rea si neasteptata'.

"Pe de alta parte, imi aduc aminte de ce s-a intamplat atunci cand trebuia luata o decizie privind eliminarea vizelor pentru romani si, daca va aduceti aminte, decizia pentru romani a fost amanata cu un an fata de bulgari.

Si atunci s-a intamplat cumva, in anul 2000 era, ca a fost un lucru negativ in sensul ca nu s-a inteles ca e foarte greu sa operezi un bolnav, sa-i faci o operatie chirurgicala atunci cand are febra foarte mare. E foarte greu sa gasesti solutii atunci cand situatia internationala sau situatia bilaterala este deja tensionata", a aratat Nastase.

Liderul PSD considera ca intr-un fel a fost si o inabilitate din partea diplomatiei romane si a autoritatilor romane, "care n-au inteles, de la inceputul anului, faptul ca exista o problema care se dezvolta la nivelul opiniei publice din Franta, in special".

Politicianul a subliniat ca este important ca si din punct de vedere politic sa fie revazuta relatia bilaterala romano-franceza si nu numai cea de la nivel politic, ci si la nivelul relatiei cu opinia publica. "Exista un mecanism pe care-l cunoastem si in Romania: atunci cand un anumit mesaj ajunge la nivelul opiniei publice si a marcat opinia publica, e foarte greu dupa aceea ca guvernul respectiv sa actioneze altfel", a sustinut Nastase.

Acesta considera ca este nevoie de o actiune eficienta la nivel guvernamental, parlamentar, in plan bilateral si in planul organizatiilor internationale, dar si in relatia directa cu opinia publica din Franta si opinia publica din Olanda. "Trebuie sa vedem si in celelalte tari. Comisia Europeana nu are probleme, dar decizia nu este luata, practic, de Comisia Europeana, ci este luata in capitalele tarilor membre", a precizat politicianul.

Potrivit acestuia, amanarea aderarii la Spatiul Schengen ar putea sa aiba loc din ratiuni politice, pentru un anumit interval de timp, insa si-a exprimat speranta ca prin demersurile politice ce vor fi facute se va evita o astfel de situatie.

Adrian Nastase considera ca problema romilor nu a fost bine gestionata, ca lucrurile acestea trebuie gandite si ca e nevoie de o reactie prompta.

Secretarul de stat pentru Afaceri Europene de la Paris, Pierre Lellouche, a declarat ca Franta va face in asa fel incat decizia cu privire obiectivul de intrare a Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen prevazuta pentru martie 2011 sa nu fie luata inainte de vara anului urmator.

Citeste si:
Cel puțini doi parlamentari PNL își anunță decizia de dezafiliere. Cine se mai alătură "dizidentului" Ludovic Orban
Cel puțini doi parlamentari PNL își anunță decizia de dezafiliere. Cine se mai alătură "dizidentului" Ludovic Orban
Un senator și un deputat PNL anunță miercuri, 27 octombrie, decizia de dezafiliere din grupul parlamentar liberal. Deputatul PNL Alexandru Kocsis va anunța la începutul plenului de la...
Nelu Tătaru: ”Acest val 4 ne-a determinat să ne trezim. Joaca de-a populismul nu își are locul, mai ales atunci când este vorba despre viaţă şi moarte”
Nelu Tătaru: ”Acest val 4 ne-a determinat să ne trezim. Joaca de-a populismul nu își are locul, mai ales atunci când este vorba despre viaţă şi moarte”
Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru afirmă, miercuri, că valul patru al pandemiei ”ne-a determinat să ne trezim” şi să vedem realitatea dură. Tătaru consideră că nu este...
Sursa: AGERPRES