Nastase, despre uninominal: USL urmeaza directivele lui Basescu

Marti, 22 Mai 2012, ora 19:41
4537 citiri
Nastase, despre uninominal: USL urmeaza directivele lui Basescu

Fostul premier Adrian Nastase a comentat adoptarea Legii uninominalului, spunand, ironic, faptul ca USL e cea care a urmat instructiunile lui Traian Basescu.

"Cred ca, in momentul de fata, s-a dovedit care din partide tine seama de instructiunile, de directivele presedintelui Basescu, care ne-a explicat ca votul uninominal pur e obiectivul cel mai inalt al politicii romanesti. Noi l-am inteles, PDL nu, arata ca e rupt ideologic de presedinte.

(...)Majoritatea parlamentarilor a considerat ca trebuie sa urmeze drumul aratat de Traian Basescu", a spus Nastase pentru Ziare.com.

Votul uninominal in varianta USL a trecut de Parlament - PDL contesta la CCR

Adrian Nastase considera ca aceasta lege are si aspecte negative, precum fragmentarea partidelor.

"Unele lucruri sunt in ordine, competitia nu e distrusa de ruleta, cum se intampla acum, cand canditatii de pe locul 2 sau 3 ajung in Parlament. Sunt si aspecte negative - nu se intaresc partidele, din contra, se realizeaza o fragmentare.

Partea buna e ca se realizeaza aceasta dorinta a electoratului de a-si alege direct parlamentarul, presedintele de consiliu judetean", a mai afirmat presedintele Consiliului National al PSD.

Nastase spune ca el ar fi favorizat votul pe liste, insa "opinia publica ar fi fost scandalizata" daca ne-am fi intors la acest sistem.

De asemenea, sistemul german, adica votul mixt ar fi fost prea complicat, iar trasarea colegiilor ar fi luat prea mult timp si ar fi starnit prea multe controverse.

Legea votului uninominal pur a trecut, marti, de Camera Deputatilor, camera decizionala in acest caz. Astfel, daca va fi promulgata de presedintele Basescu, uninominalul USL va fi sistemul de vot folosit la alegerile parlamentare din toamna.

Deputatii au adoptat Legea votului uninominal intr-un singur tur cu 180 de voturi "pentru", 30 "impotriva" si 26 de abtineri. Urmatoarea etapa va fi ca legea sa fie transmisa spre promulgare Presedintiei.

Cateva ore mai tarziu, Sulfina Barbu si Sever Voinescu au anuntat ca PDL a decis sa atace la Curtea Constitutionala legea. "Va anuntam ca PDL ataca la CCR legea care astazi a fost votata de catre USL in Camera Deputatilor. Motivul: nu au respectat vointa suverana a poporului roman!", a declarat Sulfina Barbu.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Nastase uninominal directive Basescu, #Nastase aspecte negative uninominal , #PSD