Nastase: O achitare definitiva in cazul Tamara e devastatoare pentru DNA

Luni, 03 Septembrie 2012, ora 18:34
2985 citiri
Nastase: O achitare definitiva in cazul Tamara e devastatoare pentru DNA
Foto: Machiavelli

Adrian Nastase asteapta verdictul definitiv in cazul "Matusa Tamara", dupa ce luni completul de cinci judecatori al instantei supreme a incheia dezbaterile in acest proces, liderul PSD apreciind ca mentinerea achitarii sale "este devastatoare pentru DNA", dar ca aceasta este solutia corecta.

Initial, fostul premier Adrian Nastase a fost achitat, in 15 decembrie 2011, de catre un complet al Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru faptele de coruptie imputate de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). De asemenea, au fost achitati si Ioan Melinescu si Ristea Proboi, pentru complicitate la fapte de coruptie.

Decizia completului de trei judecatori a fost contestata la cel superior.

Astfel, procurorul DNA a cerut luni desfiintarea deciziei de achitare si condamnarea celor trei la pedepse cu inchisoarea in regim privativ de libertate.

La randul lor, avocatii au aratat ca instanta de fond a facut o analiza aprofundata a probelor procurorilor si a constatat ca intreg ansamblul probator nu poate duce la condamnarea clientilor lor.

Avocatii celor trei inculpati au sanctionat in termeni duri denuntul la DNA facut de omul de afaceri Jenica Boierica - de la care s-a constituit acesr dosar -, incercand decredibilizarea acestuia prin faptul ca Boierica este condamnat in dosare penale.

Denuntul facut de Genica Boerica in 2006 in dosarul "Matusa Tamara" a ridicat suspiciuni din cauza faptului ca acesta nu a trecut testul cu detectorul de minciuni, fiind inlaturat de completul de trei judecatori al instantei supreme, care i-a achitat pe Adrian Nastase, Ristea Priboi si Ioan Melinescu pentru faptele de coruptie. "In cursul cercetarii judecatoresti, probele administrate nu au eliminat dubiul cu privire la verosimilitatea denuntului formulat de Genica Boerica", arata judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie in motivarea deciziei", au sustinut judecatorii.

Luni, la finalul procesului, instanta le-a dat ultimul cuvant celor trei inculpati, iar Adrian Nastase a aratat ca intelege "disperarea" cu care DNA incearca sa obtina o condamnare si in acest caz. "Eu inteleg. Sentinta fondului este devastatoare pentru DNA in schimb eu va spun ca pentru cei ce au si zis in motivarea deciziei lucrurile sunt destul de clare (...). Inclusiv sotia lui Boierica a aratat ca a semnat de frica in fata procurorilor", a declarat Nastase.

Totodata, Nastase le-a relatat judecatorilor si o situatie nereala, potrivit fostului demnitar, pe care Boierica a prezentat-o anchetatorilor. Genica Boierica ar fi spus procurorilor "in timpul fantasmelor pe care le avea sau le traia, ca in timpul acelei partide de vanatoare" Nastase a adormit cu capul pe mana sa si ca, desi i-ar fi amortit, nu si-a retras-o tocmai "ca sa nu strice aces tablou de familie".

In final, fostul premier a aratat ca procurorul sef Doru Tulus (seful Sectiei a 2-a din DNA) nu mai putea infirma acest dosar pentru ca a fost instrumentat in 2007 de procuroarea Claudia Rosu, care ulterior i-a devenit sotie. Totodata, a precizat Nastase cazul "Matusa Tamara" a fost instrumentat si de procurorul Paul Dumitriu, fost consilier al Monicai Macovei.

Nastase a sustinut ca "acest dosar fabricat nu poate avea decat un singur rezultat" si anume achitarea tuturor inculpatilor.

La iesirea din sala de judecata Nastase nu a dorit sa faca alte comentarii. Acesta a fost preluat de gardienii penitenciarului unde este incarcerat urmand sa fie dus la unitatea de detentie.

In 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare in legatura cu sponsorizarea campaniei sale electorale pentru alegerile prezidentaile din 2004.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Adrian Nastase Tamara dosar DNA, #Adrian Nastase achitare Tamara, #Adrian Nastase condamnare Tamara , #PSD