Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Nastase, reales premier

Vineri, 12 Martie 2010, ora 12:28
4643 citiri
Nastase, reales premier

De-atata reforma facuta la Congres, PSD si-a desavarsit restauratia la Consiliul National. Adrian Nastase isi pastreaza functia din fruntea acestui organism, cu tot cu dosarele sale penale, puse unul peste altul.

Nu stiu daca Gheorghe Nichita de la Iasi este neaparat un mare om politic, dar macar nu este dosariabil. Iar daca PSD dorea o reala schimbare, macar de imagine, n-ar fi trebuit sa aiba prea multe dubii.

Dar nici nu se putea intampla altceva in partidul asupra caruia Ion Iliescu a luat din nou controlul total. Discursul agresiv tinut de fostul presedinte la Consiliul National a aratat ca "batranelul" de 80 de ani este foarte departe de retragere. Este, dimpotriva, cel care face in continuare jocurile.

Si dovada acestei pozitii de forta a fost chiar felul in care l-a somat pe Gheorghe Nichita sa se retraga din cursa, pentru ca oricum are prea multe functii: "Imi pare rau pentru lipsa de discernamant a lui Gheorghe Nechita privind candidatura sa".

Pe langa asa ceva, sustinerea explicita a lui Victor Ponta pentru mentorul sau politic a trecut aproape neobservata. Insa gestul unui presedinte de partid care, in loc sa arbitreze o lupta dreapta, se grabeste sa pupe inelul unuia dintre candidati arata cam care este statutul presedintelui de forma al PSD: "Am un singur vot si i-l dau lui Adrian Nastase."

Cat despre cel de la care s-ar fi putut astepta un sprijin puternic in zona lui Nichita, ma refer la marele invins de la Congres, Mircea Geoana, el nu a reusit decat sa faca un nou exercitiu de umilinta: agatat de scaunul din Senat, terifiat de faptul ca PSD l-ar putea vinde, n-a stiut cum sa faca temenele mai adanci actualei conduceri.

E drept, Mircea Geoana de-abia fusese prins la o intalnire de taina cu un singur coparticipant cert: Marian Vanghelie. Spaima cu care initial a negat prezenta la intalnire si, apoi, deconspirat de Vanghelie, a balbait livid o nuantare penibila, cum ca ar fi fost totusi, dar numai nitelus, poate avea multe explicatii, niciuna onorabila insa.

Daca senatorul Voicu a fost intr-adevar ;a intalnire, spaima aceasta poate avea legatura cu ceea ce contine dosarul de la DNA, doar in care stim ca se face referire la persoane influente din politica. Daca senatorul nu a fost acolo, spaima se explica prin prezenta la intalnire a mai multor sefi de filiale, probabil nu cele mai apropiate de Victor Ponta.

Daca-l considera cumva recalcitrant si conspirationist si-i trag de sub fund scaunul de la Senat? De-o fi una, de-o fi alta, Mircea Geoana si-a dat din nou masura personalitatii si a anvergurii politice.

Dincolo de toate aceste exercitii jenante si dincolo de probele autenticei ierarhii din PSD, este evident ca partidul nu este nici cicatrizat, nici unit. Iar cea mai buna dovada este chiar intalnirea lui Marian Vanghelie cu 20 de sefi de filiale (dupa numaratoarea "ergonomica" a lui Almanahe).

Iar razboiul intern s-ar putea agrava, daca ne uitam la principalul obiectiv al lui Adrian Nastase: "Va trebui sa pregatim noua resursa de cadre in domeniul guvernamental". Ce a inteles din asta tabara adversa a rostit cu subiect si predicat Gheorghe Nichita: "Suspiciunea ca suntem doua partide intr-unul trebuie eliminata. Nu trebuie sa transformam Consiliul National intr-un partid mai mic, pe langa PSD. El este laboratorul partidului, nu locul in care se impart posturi in Guverne iluzorii".

Nu e o suspiciune, e o certitudine. Adrian Nastase se vrea din nou premier si a inceput sa lucreze la echipa. Asa ca in PSD a inceput deja batalia pentru viitoarele pozitii guvernamentale, iar impartirea se va face pe cele mai stricte criterii de fidelitate.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Nastase reales, #Nastase guvern PSD , #PSD