Nastase: Romania a ratat patru tinte din acordul cu FMI

Sambata, 28 August 2010, ora 11:58
2451 citiri
Nastase: Romania a ratat patru tinte din acordul cu FMI
Foto: Arhiva

Fostul premier PSD Adrian Nastase atrage atentia asupra faptului ca Guvernul de la Bucuresti a ratat patru tinte importante din acordul semnat de Romania cu FMI.

In primul rand, "prin acest acord s-a urmarit mentinerea expunerii bancilor straine care activeaza in Romania in vederea asigurarii creditarii economiei romanesti. In realitate, FMI recunoaste in februarie 2010 ca sectorul financiar din Romania a avut un rol practic inexistent in sustinerea economiei reale in anul 2009", comenteaza Adrian Nastase pe blog.

In al doilea rand, guvernantii, dar si oficialii FMI, au sustinut ca acordul cu institutia internationala imbunatateste credibilitatea Romaniei pe pietele externe, ceea ce va atrage si investitorii straini.

"Rezultatul? FMI nu a atenuat cu nimic tendinta de reducere a fluxurilor de capitaluri catre tarile emergente. ISD catre Romania s-au redus cu 50% in 2009 fata de 2008 si cu inca 30% in sem.I din 2010 fata de aceeasi perioada din 2009; in prezent, nu mai acopera decat jumatate din deficitul de cont curent", semnaleaza Adrian Nastase.

FMI nu cunoaste realitatea economica din tarile cu care are acorduri

Fostul premier nu este de acord nici cu faptul ca FMI ar sprijini procesul de reforme structurale. El sustine ca de fapt, prin acordul semnat nu au fost fixate decat tinte cantitative privind reforma companiilor de stat, fiind impusa cresterea preturilor bunurilor/serviciilor realizate de aceste companii si numai dupa aceea privatizarea/desfiintarea lor;

"De ce FMI nu a fixat si conditionalitati privind arieratele firmelor apartinand statului la bugetul de stat? Sau de ce nu a fost interesat de politica salariala din aceste firme?", se intreaba Nastase.

Si nu in ultimul rand, fostul premier social-democrat respinge ideea potrivit careia FMI cunoaste realitatea economica din tarile cu care are acorduri si da dovada de consecventa.

Adrian Nastase sustine ca FMI nu stie ca nivelul redus al veniturilor bugetare in PIB constituie o problema structurala a Romaniei, care nu fost atenuata nici in perioadele de expansiune economica.

"Oare FMI nu stie unde exista risipa la bugetul de stat? Daca nu stie, de ce nu a solicitat Bancii Mondiale sa faca astfel de analize? Daca stie, de ce nu a impus reducerea risipei? Cum oare vom rezolva altfel problemele structurale ale bugetului?", se mai intreaba Adrian Nastase.

In aceste conditii, seful CN al PSD anunta ca o echipa de specialisti din partid lucreaza, la Brasov, la pregatirea formulelor alternative pentru programul de guvernare al partidului, pe care PSD spera sa il puna in aplicare cat mai curand.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Adrian Nastase acord FMI, #Nastase program economic PSD, #Nastase acord Romania FMI , #PSD
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
"o echipa de specialisti din partid lucreaza, la Brasov, la pregatirea formulelor alternative pentru programul de guvernare al partidului, pe care PSD spera sa il puna in aplicare cat mai curand."
Poza Iogica
Iogica
rank 5
comentarii pe marginea problemelor. cat a fost la guvernare, a creat probleme, in locul unei politici pozitrive care sa nu conduca la dezastrul de azi.