Nastase: Sa nu ajungem in Parlament pentru Consiliu, cel mai destept cedeaza

Miercuri, 23 Mai 2012, ora 07:37
6726 citiri
Nastase: Sa nu ajungem in Parlament pentru Consiliu, cel mai destept cedeaza
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, crede ca disputa dintre presedinte si premier pe marginea reprezentarii Romaniei la Consiliul European n-ar trebui sa fie decisa in Parlamentul Romaniei, asa cum a cerut Victor Ponta, nici la Curtea Constitutionala.

Fostul premier considera ca o rezolvare a problemei ar fi sa se ajunga la un compromis - seful statului sa mearga la acele reuniuni ale Consiliului European in care se trateaza chestiuni de securitate si aparare, iar premierul la cele in care se trateaza chestiuni economice si sociale.

"N-ar trebui nici dezbatere in Parlament, nici la CCR, ar trebui sa avem o decizie de bun simt, o departajare a zonelor de competenta", a spus Nastase pentru Ziare.com.

"Avem o masina cu 2 soferi, e un sistem pe care nu l-am agreat niciodata", a completat ex-premierul.

Nastase considera ca situatia de acum e ca in vorba cu "cel mai destept cedeaza", insa situatia trebuie rezolvata prin compromis.

"Pe unele teme, spre exemplu Politica Comuna de Aparare si Securitate, sa mearga presedintele", propune Nastase.

In opinia sa, Constitutia e foarte clara, iar presedintele ar trebui sa participe la reuniunile internationale in care este vorba de securitate sau aparare.

"Ar trebui o diviziune a muncii, la NATO si ONU sa participe presedintele", a adaugat Nastase, care spune ca sunt si alte tari, precum Finlanda sau Polonia, in care presedintii au fost inlocuiti de premieri la Consiliile Europene. Fostul premier e de parere si ca problemele europene nu mai sunt chestiuni de politica externa.

El si-a amintit ca, pe vremea cand era premier, a avut o situatie asemanatoare cu presedintele de atunci, Ion Iliescu, si si-au impartit rolurile.

Basescu nu comenteaza pretentiile lui Ponta pentru Consiliu: Avem Constitutie

Referindu-se la faptul ca in Constitutie scrie ca presedinele reprezinta statul roman, Nastase a afirmat ca e o chestiune ambigua - "la Olimpiada, Romania nu va fi reprezentata de Traian Basescu, ci de gimnaste".

Ponta il provoaca pe Basescu pe tema Consiliului: Parlamentul sa decida

Premierul Victor Ponta a declarat, dupa sedinta conducerii USL de luni, ca a cerut Birourilor Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor convocarea unei dezbateri referitoare la problemele pe care le va sustine Romania la summitul Consiliului European din 28 iunie si la cine va reprezenta tara acolo.

Ponta, atacat la Antena 3: Victoras, tu vrei sa reprezinti Romania?

"Imi doresc sa incheiem cat mai rapid o dezbatere politica - ma voi adresa celor 2 birouri permanente, ale Senatului si Camerei Deputatilor, cu rugamintea de a organiza in cel mai scurt timp o dezbatere a Parlamentului, pentru a organiza o dezbatere asupra problemelor pe care Romania le va avea de discutat (la Consiliul European -n.red)", a spus Ponta.

El a reafirmat ca prim-ministrul este cel care ar trebui sa mearga la Consiliul European, intrucat acolo se discuta probleme care tin de Guvern.

"In ce priveste Consiliul European, pe 28 iunie, acolo pozitiile noastre sunt divergente. Discutandu-se in cadrul Consiliului European de probleme si teme care tin de activitatea Executivului, in cadrul Consiliului se discuta pe documente elaborate de ministri (...) Ceea ce discuta si negociaza domnul ministru Corlatean, domnul ministru Georgescu ajunge pe masa Consiliului European. Fiind vorba de decizii care privesc Executivul, deciziile UE sunt de drept intern, opinia mea a fost ca primul ministru trebuie sa participe.

Constitutia Romaniei nu prevede nicaieri dreptul absolut al presedintelui sau premierului de a merge", a declarat Ponta.

"Voi solicita Parlamentului sa dea un mandat de reprezentare la Consiliul European din 28 iunie celui pe care Parlamentul considera indreptatit sa mearga acolo", a precizat Ponta, la finalul sedintei USL. Premierul a mentionat ca Parlamentul trebuie sa dea "de fiecare data un mandat celui care participa la Consiliu".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Adrian Nastase Consiliul European, #Adrian Nastase Basescu Ponta, #Nastase solutie reprezentare Consiliul European , #PSD
Comentarii
Poza ghighi
ghighi
rank 5
Poza ORD e COB
ORD e COB
rank 5
Bine canti Nastase. Si stii tu de ce .