Ofensiva fostilor lideri

Sambata, 26 Decembrie 2009, ora 15:54
8199 citiri
Ofensiva fostilor lideri

Doi fosti lideri ai partidelor invinse in alegeri amusina insistent in jurul fotoliilor de unde au fost alungati prin tradarea colegilor si protectorilor. Daca insa revenirea lui Calin Popescu Tariceanu la carma PNL ar putea fi benefica, o eventuala reinscaunare a lui Adrian Nastase ar insemna o autentica restauratie in PSD.

Perioada Calin Popescu Tariceanu a fost, fara indoiala, cea mai fasta din istoria recenta a liberalilor. Au fost la putere, s-au imbogatit, au incheiat patru ani de guvernare cu un scor electoral onorabil si au reusit sa reintre in Parlament gratie unei legi electorale special pentru ei gandita. Si totusi, Calin Popescu Tariceanu a fost evacuat de la putere, platind singur ratarea la mustata a guvernarii, in decembrie anul trecut. A ratat-o pentru ca l-a ascultat pe Dinu Patriciu. A fost apoi tradat la congresul PNL de acelasi Dinu Patriciu care si-a instalat in fruntea partidului alt copil de suflet.

O tradare care trebuie sa fi avut efectul unui soc pentru fostul premier obligandu-l, probabil, la o reevaluare a ultimilor 4 ani. Si-o fi adus atunci aminte ca l-a tradat pe Traian Basescu, denuntand intelegerea cu anticipatele, la cererea lui Dinu Patriciu, ca a luptat apoi la baioneta cu presedintele pentru a-l apara pe Dinu Patriciu si pentru a-i satisface magnatului toate interesele si poftele. O fi meritat?

Ca o ironie a sortii, dupa ce trecut desertul si a simtit gustul de fiere al tradarii celui pentru care s-a sacrificat, Calin Popescu Tariceanu a devenit cel mai accesibil partener de dialog, in PNL, al lui Traian Basescu. Dupa cum presedintele, dupa ce a trecut, la randul sau, desertul unui razboi devastator pe care nu l-a pornit, dar in care putea sa nu intre sau pe care putea sa-l opreasca intelept, o fi inteles ca i se pot intampla si lucruri cu mult mai rele decat fostul premier: de exemplu Marian Vanghelie, sau Dan Nica, sau Viorel Hrebeciuc, sau chiar Crin Antonescu.

Calin Popescu Taricanu este intr-o ofensiva, sprijinta de la Cotroceni, de recuperare a sefiei liberalilor. Culmea insa, sansele ei de reusita sunt sporite de pierderea celei mai recente batalii, adica intrarea in guvern cu PD-L. Aruncati in opozitie, liberalii si-ar putea aduce aminte cat de curand ce bine le mergea pe vremea fostului premier.

Cert este ca acum Calin Popescu Tariceanu este om politic cu adevarat matur. Cu toata experienta acumulata, cu toate paharele de amaraciune baute pana la fund, desprins, se pare, de Dinu Patriciu, perfect cunoscator a lui Traian Basescu, cu bunele si cu relele sale, fostul premier ar fi in acest moment un presedinte cu mult mai util si mai echilibrat al liberalilor decat mult prea impulsivul, orgoliosul si inconsistentul Crin Antonescu.

Cu Adrian Nastase situatia e mult mai complicata. Fostul presedinte PSD a devenit sinonimul coruptiei, iar revenirea lui in fruntea PSD ar echivala cu o restauratie. Asta nu inseamna ca Adrian Nastase nu doreste sa-si recupereze fotoliul. Dimpotriva, este in plina ofensiva de revenire in functie, cu un foarte probabil sprijin al lui Ion Iliescu. E drept, are mari probleme de sustinere in teritoriu, acolo unde Miron Mitrea a sunat adunarea ,,baietilor sai" pentru ascensiunea lui Cristian Diaconescu.

Dincolo de imaginea sa dezastruoasa, Adrian Nastase are argumente pentru pretentiile sale. A fost poate cel mai puternic si cel mai competent lider al social democratilor, ba chiar unul dintre cei mai competenti premieri ai Romaniei. Sa nu uitam ca, sustinut doar de PSD si cu handicapul a patru ani de guvernare sub presiunea reformelor economice impuse de aderarea la UE, el a reusit sa obtina in 2004 un scor asemanator cu cel realizat anul acesta de Mircea Geoana, venit din opozitie si sustinut de cea mai larga coalitiei politico-mediatica imaginata vreodata.

Sansele celor doi fosti lideri de reveni pe pozitiile pierdute sunt potentate si de lipsa cronica de lideri din politica romaneasca, in care nimic nu se schimba cu adevarat, ci doar se recicleaza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Adrian Nastase Tariceanu, #Nastase Tariceanu PSD PNL, #revenire fosti lideri , #PSD